Je bent hier: Home » Blog » Zoekmachine marketing » Technische SEO » Vindbaarheid website testen en verbeteren
vindbaarheid van je website verbeteren

Vindbaarheid website testen en verbeteren

Geschatte leestijd: 4 minuten

Vindbaarheid website testen en verbeteren

De vindbaarheid van je website testen en verbeteren vind ik een goed idee. Als je voor het eerst een website hebt en zelden iemand langs ziet komen, dan zou je jezelf allereerst de vraag moeten stellen: Kan Google mijn website vinden? En de vindbaarheid van een website kun je makkelijk testen.

En er zijn simpele recepten om de vindbaarheid van je website te verbeteren. Eenvoudige dingen die je gewoon zelf kunt doen, maar die je waarschijnlijk niet doet omdat je niet weet dat dit nodig is. Makkelijk uit te voeren, je hebt er geen technische kennis voor nodig. Iedereen kan dit, dus doe het ook.

Begin met de vindbaarheid van je website te testen.

Vindbaarheid website testen

De vindbaarheid van je website test je als volgt:

 1. Open je browser

  En ga naar het zoekveld van Google.

 2. Type in het zoekveld

  site:jouwwebsite.nl
  Vervang “jouwwebsite.nl” door het echte webadres van je website en gebruik geen spaties.

Vindbaarheid van je website testen

Als je website vindbaar is, dan krijg je dat nu te zien. Je ziet een lange rij webpagina’s verschijnen. Als dat niet zo is, kan het zijn dat de navigatie op je website niet in orde is. Want om je site te crawlen volgt Google de links op je site.

Avondtraining SEO met resultaat

Pilot, spotgoedkoop, online, 1 uur per maand, start 18 november 19-20 uur, kleine groep

SEO met resultaat


Vindbaarheid website verbeteren

Hier vind je een eenvoudig recept om de vindbaarheid van je website te verbeteren. Gewoon dingetjes die je zelf kunt doen.

Begin met je te realiseren dat het nooit een hele website is die gevonden wordt: het is een pagina of een blogpost. En die pagina of blogpost wordt gevonden naar aanleiding van een specifieke zoekterm die iemand intikt.

Om de vindbaarheid van je website te verbeteren moet je dus zorgen dat de specifieke zoekterm die je bezoeker intikt op jouw website staat!

Weet Google het wel?

Maar ook als jij die zoekterm ergens op je website zet, dan is nog niet gezegd dat Google dat ook weet. En zolang hij dat niet weet, zal hij je de pagina waar die zoekterm staat niet aanbieden.

Dus om de vindbaarheid van je website te verbeteren moet je zorgen dat Google weet dat die specifieke zoekterm op jouw website staat. Dat doe je door een link te plaatsen naar de pagina waar die zoekterm staat. Door een link te plaatsen stuur je Google er als het ware naartoe. Dan gaat hij je pagina indexeren en zodra dat gedaan is weet hij dat die zoekterm op jouw website staat.

Lees ook:  Snelheid website testen


Vindbaarheid website verbeteren

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor die ene zoekterm: het geldt voor alle zoektermen waarover jij vindt dat je website in de zoekmachines zou moeten worden aangeboden. Zorg daarom dat je naar iedere pagina en naar iedere blogpost een link plaatst.

Die links plaats je gewoon op je eigen website, van de ene pagina naar de andere pagina. En op je eigen website heb jij het voor het zeggen, dus je kunt zoveel links plaatsen als je zelf wilt. Zorg er wel voor dat je bezoekers iets hebben aan die links. Zorg dus dat ze relevant zijn. Verwijs naar meer content over het onderwerp van die pagina, of naar een uitbreiding of verdieping.

Goede content

Je moet natuurlijk ook niet zomaar iets schrijven. Zorg dat het goede content is. En goede content is complete content waar je bezoekers echt iets aan hebben.


Hoe zit het met je blog

Het gaat vaak mis met de vindbaarheid van blogposts omdat Google gewoon niet weet dat een bericht bestaat. Zet daarom een link naar je complete blog op je homepagina, dan weet je zeker dat hij je blog kan vinden en daar kan gaan rondscharrelen.

Categorieën en tags

Zorg ook dat je categorieën en tags gebruikt, zodat er kleinere pagina’s ontstaan waar Google alles makkelijker kan vinden.

Gebruik interne links en zorg dat je met die interne links de belangrijke pagina’s en blogposts op je website aanwijst.

Google ziet je website als een landkaart. Een stad waar veel wegen naartoe leiden is belangrijk, een dorp waar weinig wegen naartoe leiden is minder belangrijk. Zie interne links als wegen naar een stad of een dorp.


Vindbaarheid website verbeteren

Als je dit allemaal doet dan moet het lukken:

 • Goede content waar mensen echt iets aan hebben
 • Een link op je homepage naar je complete blog.
 • Een indeling in categorieën en tags zodat er kleine pagina’s ontstaan waar meerdere artikelen over hetzelfde onderwerp op staan.
 • En een duidelijke interne link structuur waarmee je belangrijke pagina’s en blogposts aanwijst.

Als je nou werkelijk iets wilt met SEO, dan zou je een cursus SEO moeten volgen.

En zou je het leuk vinden met me te linken op LinkedIn?

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert

MailerLite expert

en ook nog goed in SEO

Gepubliceerd op: 19-4-2021
Voor het laatst bijgewerkt op: 24-10-2021