Mailchimp voettekst wijzigen

Voettekst wijzigen

In de voettekst van je nieuwsbrief staan je adresgegevens. Dat zie je als je je nieuwsbrief verstuurd hebt, maar als je hem maakt zie je alleen een code staan. Hetzelfde geldt voor je inschrijfformulieren. Met behulp van die rare code haalt MailChimp je adresgegevens op uit je account.

Voettekst wijzigen
Voettekst wijzigen

Als de voettekst van je nieuwsbrief gaat wijzigen dan heb je te maken met een aantal haken en ogen. Je kunt in conflict komen met de wetgeving rond e-mailmarketing en je kunt in conflict komen met MailChimp. Hoe dat in elkaar steekt wil ik je hier uitleggen.


Wettelijke vereisten

Als je niets aan de voettekst van je nieuwsbrief verandert voldoet hij vanzelf aan de wettelijke vereisten. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken en je hoeft ook niet te begrijpen wat die codes in de voettekst allemaal te betekenen hebben, want als je niets doet en er gewoon vanaf blijft gaat het vanzelf goed.


Afmeldlink

Het is wettelijk verplicht een afmeldlink met je nieuwsbrief mee te sturen. Een afmeldlink staat daarom automatisch in de voettekst van je nieuwsbrief. Als je de afmeldlink verwijdert dan voldoet je nieuwsbrief niet meer aan de wettelijke vereisten.


MonkeyRewards

De MonkeyRewards: dit is de badge van MailChimp. De MonkeyRewards zijn natuurlijk niet wettelijk verplicht en als je één van de betaalde versies van MailChimp gebruikt kun je deze verwijderen. Dit moet je niet doen door de merge tag te verwijderen.

Je kunt MonkeyRewards uit zetten. Maar ook je een betaalde versie van MailChimp gebruikt kan het echter gunstig voor je zijn de MonkeyRewards onderaan je nieuwsbrief en je inschrijfformulieren te laten staan, want dit is een affiliate-link.


MonkeyRewards en afmeldlink verwijderen

Hierboven staat al dat de afmeldlink wettelijk verplicht is en dat MailChimp het niet leuk vindt als je wel hun platform gratis wilt gebruiken, maar niet bereid bent ze hier de credits voor te geven.

  • Maar wat gebeurt er als je de wettelijk verplichte afmeldlink verwijdert en/of als je de MonkeyRewards verwijdert terwijl je de gratis versie van MailChimp gebruikt?

Wettelijk verplicht: afmeldlink

Als je de afmeldlink uit de footer verwijdert dan overtreed je de wet.

  • Ook de MonkeyRewards mag je niet verwijderen zolang je free plan van MailChimp gebruikt. Je nieuwsbrief zou dan niet meer voldoen aan de afspraken die je met MailChimp hebt gemaakt.
  • Als je een betaalde versie van MailChimp gebruikt zijn de MonkeyRewards niet verplicht.

Voettekst wijzigen

Als je de footer wijzigt waardoor je nieuwsbrief niet meer aan de wettelijke vereisten voldoet of als je de footer wijzigt waardoor je nieuwsbrief niet meer aan je afspraken met MailChimp voldoet, dan zie je op de pagina Confirm een melding staan.

  • Je kunt de voettekst dan voor verzending van je nieuwsbrief herstellen.

Als je in de voettekst geknoeid hebt dan weet je waarschijnlijk niet hoe je ‘m weer kunt herstellen, maar dit heeft MailChimp heel erg gemakkelijk voor je gemaakt. Ga naar de pagina Design en sleep een nieuw footer-blok naar je nieuwsbrief. In het nieuwe blok staan alle codes kant-en-klaar waardoor je nieuwsbrief weer aan de wettelijke vereisten zal voldoen.


Extra voettekst

Als je de footer niet herstelt en je verstuurt je nieuwsbrief zonder afmeldlink of zonder verplichte MonkeyRewards, dan plaatst MailChimp een extra footer onder je nieuwsbrief.

Die extra voettekst zie je niet in de preview van je nieuwsbrief, het zal je waarschijnlijk helemaal niet opvallen.

Maar de ontvanger van je nieuwsbrief ziet ‘m wel. Die extra voettekst staat als tekstlink onder je nieuwsbrief als hij in de inbox van je abonnee ontvangen wordt.

voettekst wijzigen extra voettest
Extra voettekst

Voettekst

De links in deze extra footer zijn aanklikbaar en je nieuwsbrief voldoet weer aan de wettelijke vereisten en aan je afspraken met MailChimp. Het is dus zinloos om de inhoud van de footer te verwijderen.

Vormgeving wijzigen

Die vormgeving van je voettekst kun je natuurlijk wel wijzigen, je kunt allerlei lettertypes en -formaten kiezen, je bent vrij om je eigen kleuren te kiezen, maar de inhoud is verplicht.

Volgende pagina: inhoud wijzigen

De moeite waard om te delen?

Voettekst wijzigen was last modified: by

Handleiding Mailchimp: hoe Mailchimp werkt

Voettekst wijzigen was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.