vormgeving nieuwsbrief simultaan contract

Vormgeving nieuwsbrief

Geschatte leestijd: 10 minutes

Mailchimp Pro Partner badge

MailerLite expert

Vormgeving nieuwsbrief

Ik wil het hier hebben over de vormgeving van je nieuwsbrief: kleurgebruik, contrasten en uitlijning en de effecten hiervan.

Er is heel veel geschreven over de “beste” kleur voor je call-to-action en dergelijke onderwerpen, maar vaak zijn die beweringen niet goed onderbouwd, dus daar wil ik het nu niet over hebben. Ik wil het in dit artikel hebben over de effecten van kleurgebruik op je ogen.

In het algemeen kun je zeggen dat het verstandig is om voor de vormgeving van je nieuwsbrief of van je website niet meer dan 3 kleuren te kiezen.

Vormgeving nieuwsbrief

Tonaal kleurgebruik

‘Tonaal’ betekent dat er kleuren gebruikt worden die allemaal bij dezelfde kleursoort horen. Bijvoorbeeld allerlei tinten groen of allerlei tinten blauw.

tonaal kleurgebruik vormgeving nieuwsbrief
Tonaal
tonaal kleurgebruik groen
Tonaal

Als je in je nieuwsbrief uitsluitend kleuren gebruikt die bij dezelfde kleurgroep horen dan heb je een visueel rustige en misschien een beetje saaie nieuwsbrief gemaakt. Als je echter tonale kleuren gebruikt om binnen de 3 kleuren die je gekozen hebt te variëren, dan kun je erg mooie effecten bereiken.

Een kleurenpalet kun je samenstellen op Adobe.com.

Vormgeving nieuwsbrief

Complementair contrast

De manier waarop je een kleur ziet wordt niet alleen bepaald door de kleur zelf, maar ook door de kleur die je naast die kleur plaatst. Sommige kleuren versterken elkaar. Als kleuren elkaar versterken noemen we dat complementair contrast.

Een complementair contrast is een contrast waarbij twee complementaire kleuren bij elkaar gebracht worden. Complementaire kleuren staan in het kleurenschema of de kleurencirkel tegenover elkaar.

De groentewinkel maakt hier gebruik van met het blauwe papiertje om de sinaasappel of mandarijn en de slager maakt hier gebruik van door een groen blaadje sla naast het rode vlees te leggen. Een aantal van die complementaire kleuren ken je dus al:

 • oranje – blauw
 • rood – groen
complementair contrast
Complementair contrast

Als verstandelijk gehandicapten tekenen of kleuren gebruiken ze graag primaire kleuren en complementair contrasten. Als je je er niet mee bemoeit, kiezen ze deze kleurencombinaties waardoor kunst van verstandelijk gehandicapten er vaak heel ruig uitziet.

Bij de vormgeving van je nieuwsbrief kun je complementair contrast gebruiken om een opvallende call-to-action te plaatsen.

Vormgeving nieuwsbrief

Simultaan contrast

Een ander interessant contrast is het simultaan contrast. Dit is een contrast waarbij een kleur onder invloed van een andere kleur als het ware ‘verandert’ ten opzichte van diezelfde kleur samen met een andere kleur.

Dat klinkt erg ingewikkeld, maar het gaat over bijvoorbeeld het verschil van wit op zwart ten opzichte van zwart op wit. Simultane kleuren lijken zich soms te gedragen als complementaire kleuren.

Kijk eens naar onderstaand voorbeeld. Links een witte stip op een zwarte achtergrond, rechts een zwarte stip op een witte achtergrond. Het linker beeld geeft een totaal andere visuele indruk dan het rechter beeld:  simultaan contrast.

simultaan contrast
Simultaan contrast

En kijk dan eens naar de manier waarop impressionisten schaduwen in hun werk aanbrengen.

Als je in je nieuwsbrief een blok Boxed Text gebruikt waar je niets aan verandert dan maak je gebruik van simultaancontrast om de aandacht van de lezer te richten op de tekst die je in het blok Boxed Text geplaatst hebt. Bij de vormgeving van je nieuwsbrief biedt Mailchimp je dus vanzelf al een mogelijkheid om gebruik te maken van simultaan contrast.

Vormgeving nieuwsbrief

Andere contrasten

Dan zijn er ook nog allerlei andere contrasten die je eigenlijk “vanzelf” gebruikt in de vormgeving van je nieuwsbrief zonder dat je daar speciaal over hoeft na te denken.

 • Kleur-kleur contrast, dit is het gewone contrast tussen twee kleuren dat sterker wordt naarmate de kleuren zuiverder zijn. “Zuiver” betekent dat ze verzadigd zijn.
 • Warm-koud contrast, hiermee wordt bedoeld het contrast tussen een ‘warme’ kleur (alle tinten geel, oranje en rood) en een ‘koude’ kleur (alle tinten blauw en groen).
 • Licht-donker contrast, dit is het contrast tussen heldere kleuren en minder heldere kleuren (heldere kleuren zijn kleuren die meer licht weerkaatsen).
 • Kwaliteitscontrast: het contrast tussen een verzadigde kleur en een minder verzadigde kleur.
 • Kwantiteitscontrast: het contrast tussen twee kleuren waarbij de ene kleur een veel groter oppervlak in beslag neemt dan de andere kleur.

Vormgeving en perspectief

Vormversterkend

Kleuren kun je ook gebruiken om vormen te versterken of om vormen te fragmenteren, en kleuren kunnen gebruikt worden om perspectief aan te brengen.

Een manier om kleuren vormversterkend te gebruiken is bijvoorbeeld ieder vlak van een kubus een andere kleur geven.

Vormgeving nieuwsbrief: kubus
Vormversterkend

Een serie kubussen allemaal dezelfde kleur geven, werkt ook vormversterkend in de zin dat je daarmee de indruk versterkt dat al die kubussen hetzelfde zijn.

Vormgeving nieuwsbrief: vormversterkend
Vormversterkend

Op deze manier worden saaie woonwijken ontworpen. Zie je het voor je? In je nieuwsbrief kan een herhaling van dezelfde afbeelding echter een effect van “ritme” hebben.

Vormgeving en perspectief

Vormdoorbrekend

Je kunt al die zelfde huizen in die saaie woonwijk ook kakelbont schilderen, zonder rekening te houden met de functie van de onderdelen van zo’n huis. Je schildert bijvoorbeeld een stukje van de muur rood en je neemt een daaraan grenzend een stukje van een kozijn mee dat je ook rood verft. En dat doe je bij ieder huis op een andere manier. Dat is vormdoorbrekend kleurgebruik.

In je nieuwsbrief kun je dit natuurlijk ook doen, maar dat is wel moeilijk en ik zie er in een nieuwsbrief ook niet zo snel een functie in.

Camouflagekleuren zijn een bijzondere manier van vormdoorbrekend kleurgebruik, de vorm gaat dan als het ware in de achtergrond op.

vormgeving nieuwsbrief: camouflage kleuren
Camouflage

Dat kun je in je nieuwsbrief ook doen, door de ruimte om de nieuwsbrief heen en de achtergrond van de body dezelfde kleur te geven. Je nieuwsbrief ziet er dan uit als een schilderijtje.

Een andere, erg subtiele manier van het gebruik van camouflagekleuren in de nieuwsbrief is een nieuwsbrief die je helemaal niet opmaakt. Een nieuwsbrief die je helemaal niet opmaakt ziet tussen alle andere e-mails bijna uit als een heel gewone e-mail.

Ik heb eens ergens gelezen dat een nieuwsbrief die er hetzelfde uitziet als een gewone e-mail beter gelezen wordt dan een nieuwsbrief die je een mooie vormgeving meegeeft, maar ik heb hier geen cijfers van gezien, ik kan je dus niet vertellen of dit waar is.

En als je ervoor kiest om je nieuwsbrief eruit te laten zien als een gewone e-mail dan moet je er ook rekening mee houden dat je nieuwsbrief niet meer duidelijk visueel herkenbaar is als een uiting van jouw bedrijf.

Vormgeving nieuwsbrief

Kleurperspectief

Kleurperspectief

Kleurperspectief is een manier om met behulp van kleurgebruik diepte in je nieuwsbrief aan te brengen.

Een voorbeeld van kleurperspectief is een rood huisje  tegen een blauwe achtergrond. Visueel komt het huisje dan naar voren.

Dit principe zou je kunnen gebruiken om je call-to-action opvallender te maken.

Atmosferisch perspectief

Op dezelfde manier kun je perspectief aanbrengen door kleuren die ‘verder weg’ liggen te laten vervagen. Dat heet atmosferisch perspectief.

Doordat de lezer een nieuwsbrief niet als geheel ziet maar er doorheen scrolt, kun je van dit effect nauwelijks gebruik maken.

Repoussoir

En denk eens aan repoussoir, een donkere kleur op de voorgrond die al het andere als het ware ‘naar achteren’ duwt. Een lichte nieuwsbrief met een enorme donkere call-to-action.

Maar ook hier geldt: alleen als iemand je nieuwsbrief als geheel ziet, profiteer je echt van dit effect. Maar gebeurt alleen als je een erg korte nieuwsbrief maakt. Dit is dus een effect dat je niet echt goed kunt gebruiken in een nieuwsbrief.

Vormgeving nieuwsbrief

Uitlijning

Als je afbeeldingen in je nieuwsbrief of op je website gebruikt (doe dat vooral!) dan is de uitlijning ook heel erg belangrijk.

Een nieuwsbrief wordt heel erg onrustig als je afbeeldingen laat verspringen: sommige afbeeldingen links en stukje verderop afbeeldingen rechts, of allemaal door elkaar.

Een afbeelding breekt de tekst, waardoor de tekst rond een afbeelding minder “grijs” is en meer aandacht krijgt. Maar een enkele grote afbeelding brengt meer rust in je nieuwsbrief dan een heleboel kleine afbeeldingen.

Vormgeving nieuwsbrief

Formaten

Op je website worden vanzelf vaste formaten gebruikt. Klein, gemiddeld, groot en op ware grootte. Toch is het niet zo’n goed idee al deze formaten op dezelfde pagina te gebruiken.

In je nieuwsbrief staan formaten minder vast. Hierdoor is het risico dat je allerlei formaten door elkaar gaat gebruiken veel groter.

Bij de vormgeving van je nieuwsbrief  kun je beter niet allerlei verschillende formaten gebruiken voor je afbeeldingen. Je nieuwsbrief oogt prettiger als je de afbeeldingen allemaal op hetzelfde formaat aanbiedt. Houd de rust in je nieuwsbrief.

Mailchimp

Over de formaten die je op Mailchimp kunt gebruiken heb ik iets geschreven en let daar alsjeblieft op want anders gaat het fout.

MailerLite

Houd in een MailerLite nieuwsbrief een formaat aan van 640px.

Vormgeving van je nieuwsbrief

Kleurenblinden

Denk bij de vormgeving van je nieuwsbrief ook aan kleurenblinden. 12% van de mannen lijdt aan een vorm van kleurenblindheid. Alles wat jij bedacht hebt op het gebied van kleuren gaat voor deze mensen verloren.

Ook de contrasterende kleur van je aanklikbare links …, daarom is het aan te raden je aanklikbare links te onderstrepen.

Zowel voor Mailchimp als voor MailerLite staan er handleidingen op deze website. Hier vind je deze handleidingen voor Mailchimp en MailerLite.

groeiversneller

De groeiversneller van je lijst

Hoe je een “weggever” maakt die converteert zodat je inschrijvingen krijgt van echt geïnteresseerde mensen.

Bronnen
 • Opleiding Creatieve Handvaardigheid, Stichting Kreatieve Edukatie
 • Opleiding Ontwerpen en Vormgeven, Stichting Kreatieve Edukatie
 • Ik ben een artiest, Max Timmerman
 • Beeldende begrippen, Bert Boermans

Heb je een vraag over dit artikel? Kijk dan even of de comments nog open staan en dan kun je je vraag hier stellen.

Gepubliceerd op: 4-12-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 7-3-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Vormgeving nieuwsbrief was last modified: by