Waarom je je doelen hoog moet stellen

Waarom je je doelen hoog moet stellen

Laatst zei een startende ondernemer tegen me dat ze zich voelde als een klein bootje op een grote woelige oceaan. Dat is eigenlijk ook zo. En dat is precies de reden waarom je je doelen hoog moet stellen.


Waarom je je doelen hoog moet stellen

Ondernemen lijkt wel een beetje op zeilen: de wind verandert voortdurend en als je wilt komen waar je zijn wilt, dan moet je voortdurend overstag gaan. Daar ga je voortdurend tijdelijk een andere kant op dan de richting waar je naartoe wilt.

En hierdoor kun je heel makkelijk je oriëntatie kwijt raken. En dat is de reden waarom je je doelen hoog moet stellen.


Stel je eens voor

Stel dat je aan het zeilen bent op een groot meer. Het waait flink en het is lunchtijd. Je wilt naar een dorp om daar lekker op een terrasje te gaan lunchen. Dan moet je dus eerst een dorp vinden. Maar dat meer is veel te groot om goed te kunnen zien waar de dorpen liggen. Dus je doet maar wat.

Maar de kerktorens zijn wel te zien. Ook als je heel ver weg bent. Want een kerktoren is veel hoger dan een dorp. Als het dorp nog helemaal niet te zien is, dan is de kerktoren wel te zien. Een kerktoren is als een hoog gesteld doel.

Een hoog gesteld doel kun je al zien als je er nog heel ver vandaan bent. En doordat je het ook kunt zien als je er nog heel ver vandaan bent, kun je er op navigeren. Ook als de wind van de verkeerde kant komt. Je houdt gewoon de kerktoren in de gaten en ook als je vaak overstag moet gaan, de kerktoren zorgt dat je op koers blijft.

Omdat je weet waar je naartoe wilt, zul je kansen van afleidingen kunnen onderscheiden.


Maar zijn je doelen haalbaar?

Als ik zeg dat je je doelen hoog moet stellen, dan zie ik de ander denken. En als ik doorvraag blijkt het te kloppen: de ander denkt dat z’n doelen toch wel haalbaar moeten zijn.

Denk jij dat ook? Krijg je het benauwd bij de gedachte dat je gaat mikken op een hoge omzet? Gewoon omdat dit zo onrealistisch lijkt dat het toch nooit gaat gebeuren?

Als je zoiets denkt, besef dan dat:

  • jij helemaal niet weet wat haalbaar is
  • en dat het er niet echt toe doet: het is de kerktoren die je nodig hebt voor je navigatie.


Oriënterende doelen

Je mag het best een beetje benauwd hebben als je aan hoog doel denkt. Maar waar je wel op moet letten, is dat je het niet zo gek maakt dat je doel je niet meer motiveert. Want een doel dat niet motiveert, dat kan niet werken. Maar op een laag gesteld doel kun je niet navigeren.

Als je een hoog doel hebt gesteld en je krijgt ergens in het proces het gevoel dat dit echt niet gaat lukken waardoor je de handdoek in de ring wilt gooien, besef dan dat een kerktoren heel erg hoog lijkt als je er vlak voor staat. Maar als je midden op dat meer zit, dan lijkt diezelfde kerktoren helemaal niet zo hoog.

Anders gezegd: als je doel veel te hoog gesteld lijkt, dan kun je dit oriëntatiepunt in stand houden maar de tijd waarbinnen je dat doel wilt halen wat ruimer stellen. En daardoor lijkt je doel direct ook veel haalbaarder. Want weet jij precies waar je over 5 jaar staat? En over 10 jaar? Geef jezelf de kans.

Motivational speaker Rob Wuijster heeft hier een keer een verhaal over verteld tijdens mijn online marketinggroep Houthakken en water halen. Die video kun je hier vinden.Gerelateerde artikelen

pijltje

Klanten werven

Get clients now facilitator

Klanten krijgen lijkt soms moeilijk. Maar het is makkelijker dan je nu denkt.

Er zijn een paar dingen die je ervoor moet doen. En die moet je consequent doen.

Schrijf je hier in dan vertel ik je wat je moet doen.

GET CLIENTS NOW!™ is een handelsmerk van Wings for Business LLC, en wordt onder licentie gebruikt. www.getclientsnow.com


Je bent hier: Home » Marketing » Marketingdoelstellingen » Waarom je je doelen hoog moet stellen


Waarom je je doelen hoog moet stellen was last modified: by

Auteursrecht afbeelding: pumpelhagen.

Waarom je je doelen hoog moet stellen was last modified: by