wachten tot je lezer geopend heeft

Wachten tot je lezer gopend heeft

Bijgewerkt op 29 november 2023

Als je een e-mail gaat versturen, dan probeer je ‘m te versturen op de beste dag en de beste tijd. Want je wilt graag dat zoveel mogelijk mensen ‘m openen en de verzenddag en verzendtijd zijn factoren die de open rate beïnvloeden.

Maar zelfs als je weet wanneer je het beste kunt verzenden, dan weet je nog niet hoe vaak je een e-mail kunt sturen zonder vervelend te worden. Daarom doe ik daar onderzoek naar.

Maar zelfs als je je aan de resultaten van mijn onderzoek gebruikt, dan verschillen mensen onderling. En wat de meerderheid een prima frequentie vindt, kan een individu totaal anders ervaren. En dan wordt “wait for trigger” interessant.

Wachten tot je lezer je e-mail opent

Wait for trigger is een journey point in de Mailchimp Customer Journey. In elke Journey kun je tot 3 maal een wait for trigger journey point invoegen.

En als je dat doet, dan pas je het tempo van de Customer Journey aan aan de behoeften van je lezer. Je geeft er een stukje regie mee uit handen aan je lezer.

Hoe het werkt

Je begint met je Customer Journey te maken en ergens sleep je een Wait for trigger journey point naar je journey.

Wait for trigger

Op het moment dat je het naar je journey gesleept hebt valt het journey point open en dan kun je een trigger kiezen. In dit voorbeeld kies je als trigger dat een andere e-mail geopend is:

  • Marketing activity
  • Opens email
  • en dan kies je de e-mail die je lezer eerst moet openen.

Voordat mensen nu doorschuiven naar het volgende journey point, moet ze eerst je e-mail openen. Hierdoor weet je bijna zeker dat je de volgende e-mail niet te snel stuurt.

Bijna zeker. Want stel nou dat iemand die je e-mail ontvangt ‘m direct opent. Dan krijgt hij de volgende e-mail ook direct en dat is wel een beetje snel. Voor deze mensen zou je nog als extra een delay na het journey point wait for trigger kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld: nog een dag wachten.

En als ze niet openen?

Er zijn natuurlijk altijd meer factoren die bepalen of mensen je e-mail openen of niet. Dus het kan gebeuren dat mensen je e-mail gewoon niet openen. En dan blijven ze voor altijd in je journey.

En als ze dan over 10 jaar hun mailbox opruimen en je e-mail vinden, dan schuiven ze alsnog door naar het volgende journey point en dan krijgen ze je volgende e-mail.

Dat kan natuurlijk best raar uitpakken. Daarom kun je instellen hoe lang Mailchimp blijft wachten tot ze openen. Bijvoorbeeld: maximaal 14 dagen.

wait for trigger limiet instellen: wachten tot je lezer geopend heeft

Direct of wachten?

Je weet nu bijna zeker dat je de volgende e-mail niet te snel stuurt. Maar je weet dat nog niet helemaal zeker. Want stel nou dat iemand die je e-mail ontvangt ‘m direct opent. Dan krijgt hij de volgende e-mail ook direct en dat is wel een beetje snel.

Voor deze mensen zou je nog als extra een delay na het journey point wait for trigger kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld: nog een dag wachten.

Maar ik heb ook weleens direct nadat ik een e-mail geopend had een nieuwe e-mail gekregen met een bedankje voor mijn interesse omdat ik een download had opgehaald. Dat was leuk.

Toch moet je hier wel voorzichtig mee zijn. Mensen vinden het soms helemaal niet fijn als je direct een automatische respons stuurt omdat zij iets gedaan hebben. Want dat betekent dat jij dat gezien hebt. En mensen vinden dat niet altijd fijn. Let dus goed op hoe je het presenteert.

,
Scroll naar boven