wat is een list manager

Bijgewerkt op 27 september 2023

Wat is een list manager?

Wat is een list manager

Een platform voor bulk e-mails is een list manager.

Je zou gemakkelijk kunnen denken dat zo’n platform een soort grote mailbox is waar je e-mails kunt maken met een leuke opmaak. Maar als je je platform alleen daarvoor gebruikt, dan doe je jezelf te kort.

Listmanager: automatiseren van aan- en afmeldingen

Het is wel waar dat je een platform als Mailchimp of MailerLite kunt gebruiken om mooi opgemaakte e-mails mee te maken, maar je platform kan veel méér voor je betekenen. Je platform is een list manager. Je kunt met je platform de adressen die je verzamelt managen waardoor je er veel minder werk aan hebt:

Als je deze lijstmanager zijn werk laat doen en mensen laat inschrijven via een inschrijfformulier en dubbele opt-in gebruikt, dan heb je een waterdicht systeem. Je kunt dan gemakkelijk aantonen dat je abonnees zich vrijwillig hebben ingeschreven.

Je abonnees regelen zelf hun aanmelding. En als ze er genoeg van hebben, dan regelen ze zelf hun afmelding. Jij hoeft daar niets aan te doen.

Vrijwillige inschrijving

Soms hoor ik van mensen dat ze liever een relevante lijst kopen dan een inschrijfformulier op hun website te zetten. Er zijn mensen die bang zijn dat de inschrijvingen die ze krijgen niet relevant voor ze zijn. Een aangekochte lijst gebruiken om naar te mailen is een wetsovertreding, daarom is dit niet aan te raden.

Maar is het terecht om bang te zijn dat de inschrijvingen niet relevant zullen zijn? Ikzelf denk dat die angst onterecht is, want het is helemaal niet zo makkelijk om mensen ertoe te bewegen hun e-mailadres te geven voor een abonnement op een nieuwsbrief.

Dat lukt eigenlijk alleen als je iets aanbiedt dat ze echt willen hebben. Als jij een weggever maakt over een populair onderwerp dat niets met je diensten te maken heeft, dan zul je inderdaad inschrijvingen krijgen die niets met je diensten te maken hebben. Maar als je een weggever maakt die een duidelijke relatie heeft met het soort problemen dat je kunt oplossen, dan krijg je natuurlijk ook inschrijvingen die relevant voor je zijn.

List manager: indeling in groepen

Maar een list manager kan nog veel meer voor je doen. Je kunt mensen indelen in groepen. Dat heeft een groot voordeel, want hierdoor kun je nog relevanter mailen.

Ik schrijf over verschillende onderwerpen en niet ieder onderwerp is voor iedereen interessant. Maar dat hoeft mensen er niet van te weerhouden om in te schrijven. En ik krijg door die verschillende onderwerpen ook niet meer afmeldingen. Dat komt doordat ik aparte inschrijfformulieren gebruik bij de verschillende onderwerpen op mijn blog. Zo weet ik in welke onderwerpen mijn lezers geïnteresseerd zijn en kan ik ervoor zorgen dat mijn e-mails relevant voor ze zijn.

Statistieken

Een list manager biedt ook statistieken. En die zou je kunnen gebruiken om nog relevanter te mailen. Want als iemand op een link in je nieuwsbrief klikt, dan weet je iets over die persoon. Je weet dan dat die persoon geïnteresseerd is in het onderwerp waar die link naartoe leidt. Je zou dan nog een e-mail kunnen sturen, met nog relevantere informatie over dat specifieke onderwerp.

Dat is wat een list manager voor je kan doen en dat is heel wat meer dan een mooie opmaak van je e-mail. Een list manager kan je geweldig helpen bij je marketing. Maar hoewel dit kan, gebeurt het meestal niet.

Een list manager is de tool, maar om die tool goed te kunnen gebruiken moet je weten hoe je ‘m in jouw situatie kunt inzetten. Je moet dus een systeem ontwerpen dat in jouw situatie praktisch en behulpzaam is.

mailchimp tips

Plan voor een e-mail

Gratis plan voor een e-mail zodat je niet meer hoeft te hopen dat je e-mail iets voor je doet: je gaat dit regisseren!

Over de auteur

Scroll naar boven