Wat is een SEO titel

Wat is een SEO titel

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Een SEO titel is de titel van een pagina of blogpost zoals die in de zoekresultaten getoond wordt.

Deze titel kan verschillen van de titel die de bezoekers van je website op de pagina van je website zien staan. Als je je pagina of je bericht gaat schrijven dan begin je met een titel. WordPress maakt van die titel een URL.

3 verschillende titels

Je pagina kan 3 verschillende titels hebben die gebruikt worden naargelang de omstandigheden:

  • De titel die op je website te zien is bovenaan je pagina of blogpost
  • En een speciale SEO titel die in de zoekresultaten getoond wordt
  • Plus een titel voor de social media

Titel die op je website te zien is

In de titel die op je website te zien is hoef je soms dingen niet te noemen die wel genoemd moeten worden in de titel die in de zoekresultaten staat of in de titel die op de social media getoond wordt.

Bijvoorbeeld: als je een hele website hebt volgeschreven over honden en je verkoopt ook drinkbakken voor honden, dan kun je op je website volstaan met de titel: Drinkbakken.

Het is dan volkomen logisch dat je artikel gaat over drinkbakken voor honden, want je hele website gaat over honden. Iedereen begrijpt dit ook zonder nadere toelichting.


SEO titel in de zoekresultaten

Maar in de zoekresultaten ligt dat anders. Dan heb je niet genoeg aan een titel als “Drinkbakken” want mensen die de titel in de zoekresultaten zien weten niet dat je website over honden gaat. Dat is dan niet vanzelfsprekend.

Met de plugin van Yoast kun je dit probleem oplossen. Je kunt je artikel een speciale SEO titel meegeven die in de zoekresultaten getoond wordt. Het veld op de afbeelding hieronder vind je helemaal onderaan je artikel.

wat is een SEO titel

SEO titel maken

We gaan nu een SEO titel maken. Dat is dus een andere titel dan de titel die je op je website ziet staan. Het is een titel die speciaal bedoeld is om getoond te worden in de zoekresultaten.

Klik rechtsboven op het icoontje van Yoast

Je vindt dit icoontje in de uiterste rechter bovenhoek van de pagina die je aan het bewerken bent.

icoontje van yoast

Scol naar beneden

Je kunt nu naar beneden scrollen, daar vind je de velden van Yoast op de plaats waar ze in de Classic editor ook stonden. Daar zie je staan: Snippet bewerken.

Mogelijk zie jij niet precies hetzelfde als te zien is in de afbeelding hierboven. Dat komt dan doordat ik Yoast Premium gebruik en jij niet. Maar dat maakt verder niet uit.

Klik op de button: Snippet bewerken

Op de afbeelding hieronder zie je een paar paarse blokjes met daaronder een oranje balk.

Die oranje balk betekent dat je SEO titel te kort is. En als je SEO titel te kort is, dan bedenkt Google er zelf een stukje tekst bij. Maar als Google zelf teksten gaat bedenken dan wordt het meestal niet beter. Daarom is het aan te raden om zelf een langere titel te bedenken.

Als je titel lang genoeg is dan is het balkje groen. En als je titel te lang geworden is, dan wordt het weer oranje. Je kunt die paarse blokjes gewoon weghalen en in het veld gaan typen.

En je kunt ze ook weer terughalen door Insert snippet variable aan te klikken.

paarse blokjes

Meta-omschrijving

En vul dan gelijk ook een aantrekkelijke meta-omschrijving in. De meta-omschrijving is het tekstje dat getoond wordt in de zoekresultaten.


Titel voor de social media

Daarnaast kun je je blogpost ook nog een speciale titel meegeven voor de social media. En dat is een goed idee, want als je de aandacht wilt trekken op de social media dan mag je titel best een beetje geheimzinnig zijn. Terwijl je titel in de zoekresultaten nou juist heel erg concreet moet zijn.

Om de titel voor de social media te kunnen maken moet je het tabblad “Sociaal” bij de velden van Yoast aanklikken.

Klik het tabblad “Sociaal” aan

Daarna kun je een afbeelding uploaden die getoond wordt als je blogpost op de social media gedeeld wordt. Het ideale formaat van deze afbeelding op Facebook is 1200 x 628 px.

Voor Twitter is het ideale formaat 1024 bij 512 px.

Hier kun je ook een speciale titel maken voor de social media. Een een klein bijschrift.


De URL van je blogpost

Even terug naar het begin: de titel van je blogpost zoals hij op de pagina te zien is. Zodra je deze titel geschreven hebt, maakt je website er een URL van. Die URL is ook erg belangrijk.

  • Eerst het belangrijkste woord
  • Iets over het belangrijkste woord
  • En dan de rest

Niet beginnen met “de” of “het”, maar direct met het belangrijkste woord. Alsof je een etiket op een ordner plakt.


Plezier in SEO

Als ik met mensen over SEO praat dan zie ik de denkrimpels op hun voorhoofden komen, maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet. SEO kan heel erg leuk zijn want iedere verbetering zie je direct terug. Het lijkt allemaal erg ingewikkeld, maar SEO kun je gewoon zelf doen.

Sterker nog: bijna iedereen doet het gewoon zelf. En dat lukt vaak ook nog. Wat wel kan helpen is een goede cursus. Ik kan je leren hoe je je website zo kunt inrichten dat pagina’s en blogposts elkaar gaan versterken. En dat helpt natuurlijk wel.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opWat is een SEO titel was last modified: by

Lees direct verder: Organische en betaalde zoekresultaten


Bron: Interview with Google’s Matt Cutts at Pubcon

Het materiaal in de kopafbeelding is van Alexey Hulsov en Katarzyna Tyl.

Wat is een SEO titel was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *