Titel van je pagina

Wat is een SEO titel

Een SEO titel is de titel van een pagina of blogpost zoals die in de zoekresultaten getoond wordt.

Deze titel kan verschillen van de titel die de bezoekers van je website op de pagina van je website zien staan. Als je je pagina of je bericht gaat schrijven dan begin je met een titel. WordPress maakt van die titel een URL.

SEO titel
SEO titel en de naam van je pagina

3 verschillende titels

Je pagina kan 3 verschillende titels hebben die gebruikt worden naar gelang de omstandigheden:


Titel die op je website te zien is

In de titel die op je website te zien is hoef je soms dingen niet te noemen die wel genoemd moeten worden in de titel die in de zoekresultaten staat of in de titel die op de social media getoond wordt.

Bijvoorbeeld: als je een hele website hebt volgeschreven over honden en je verkoopt ook drinkbakken voor honden, dan kun je op je website volstaan met de titel: Drinkbakken.

Het is dan volkomen logisch dat je artikel gaat over drinkbakken voor honden, want je hele website gaat over honden.

Bij het maken van de titel voor op je website moet je er rekening mee houden dat WordPress van deze titel ook de URL maakt. En voor de URL is het belangrijk dat het belangrijkste woord vooraan staat. Het belangrijkste woord is gewoonlijk de focus zoekterm.


Structuur van de URL

Als je de structuur van je URL als volgt opbouwt, dan begrijpt Google beter waar je pagina over gaat:

 • Belangrijkste woord
 • Iets over het belangrijkste woord
 • En dan de rest

SEO titel in de zoekresultaten

Maar in de zoekresultaten ligt dat anders. Dan heb je niet genoeg aan een titel als “Drinkbakken” want mensen die de titel in de zoekresultaten zien weten niet dat je website over honden gaat.

Met de plugin van Yoast kun je dit probleem oplossen. Je kunt je artikel een speciale SEO titel meegeven die in de zoekresultaten getoond wordt. Het veld op de afbeelding hier onder vind je helemaal onderaan je artikel.

Wat is een SEO titel
SEO titel invulen

SEO titel maken

Zo maak je een SEO titel

 1. Klik rechtsboven op het icoontje van Yoast

  Je vindt dit icoontje in de uiterste rechter bovenhoek van de pagina die je aan het bewerken bent.

  icoontje van Yoast

 2. Scol naar beneden

  Je kunt nu naar beneden scrollen, daar vind je de velden van Yoast op de plaats waar ze in de Classic editor ook stonden. Daar zie je staan: Snippet bewerken.

  snippet bewerken

 3. Klik op de button: Snippet bewerken.

  Op de afbeelding hieronder zie je een rare code met daaronder een oranje balk.

  Die oranje balk betekent dat je SEO titel te kort is. En als je SEO titel te kort is, dan bedenkt Google er zelf een stukje tekst bij. Maar als Google zelf teksten gaat bedenken dan wordt het meestal niet beter. Daarom is het aan te raden om zelf een langere titel te bedenken.

  Als je titel lang genoeg is dan is het balkje groen. En als je titel te lang geworden is, dan wordt het weer oranje. Je kunt de code gewoon weghalen en in het veld gaan typen.

  snippet invullen

 4. Meta-omschrijving

  En vul dan gelijk ook een aantrekkelijke meta-omschrijving in. De meta-omschrijving is het tekstje dat getoond wordt in de zoekresultaten.


Titel voor de social media

Daarnaast kun je je blogpost ook nog een speciale titel meegeven voor de social media. En dat is een goed idee, want als je de aandacht wilt trekken op de social media dan mag je titel best een beetje geheimzinnig zijn. Terwijl je titel in de zoekresultaten nou juist heel erg concreet moet zijn.

Om de titel voor de social media te kunnen maken moet je het social icoontje bij de velden van Yoast aanklikken.

wat is een social titel
Wat is een social titel

Daarna kun je een afbeelding uploaden die getoond wordt als je blogpost op de social media gedeeld wordt. Het ideale formaat van deze afbeelding is 1200 x 628 px. En je kunt een speciale titel maken voor de social media. Een een klein bijschrift.


Plezier in SEO

Als ik met mensen over SEO praat dan zie ik de denkrimpels op hun voorhoofden komen, maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet. SEO kan heel erg leuk zijn want iedere verbetering zie je direct terug. Het lijkt allemaal erg ingewikkeld, maar SEO kun je gewoon zelf doen.


De moeite waard om te delen?

Wat is een SEO titel was last modified: by

Wat is een SEO titel was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.