Wat is een SEO titel

Wat is een SEO titel
Je bent hier: Home » Blog » SEO voor dienstverleners » Wat is een SEO titel


Een SEO titel is de titel van een pagina of blogpost zoals die in de zoekresultaten getoond wordt.

Deze titel kan verschillen van de titel die de bezoekers van je website op de pagina van je website zien staan. Als je je pagina of je bericht gaat schrijven dan begin je met een titel. WordPress maakt van die titel een URL.

3 verschillende titels

Je pagina kan 3 verschillende titels hebben die gebruikt worden naargelang de omstandigheden:

 • De titel die op je website te zien is bovenaan je pagina of blogpost
 • En een speciale SEO titel die in de zoekresultaten getoond wordt
 • Plus een titel voor de social media

Titel die op je website te zien is

In de titel die op je website te zien is hoef je soms dingen niet te noemen die wel genoemd moeten worden in de titel die in de zoekresultaten staat of in de titel die op de social media getoond wordt.

Bijvoorbeeld: als je een hele website hebt volgeschreven over honden en je verkoopt ook drinkbakken voor honden, dan kun je op je website volstaan met de titel: Drinkbakken.

Het is dan volkomen logisch dat je artikel gaat over drinkbakken voor honden, want je hele website gaat over honden. Iedereen begrijpt dit ook zonder nadere toelichting.

SEO titel in de zoekresultaten

Maar in de zoekresultaten ligt dat anders. Dan heb je niet genoeg aan een titel als “Drinkbakken” want mensen die de titel in de zoekresultaten zien weten niet dat je website over honden gaat. Dat is dan niet vanzelfsprekend.

Met de plugin van Yoast kun je dit probleem oplossen. Je kunt je artikel een speciale SEO titel meegeven die in de zoekresultaten getoond wordt.


SEO titel maken

Benodigde tijd: 5 minuten.

We gaan nu een SEO titel maken voor in de zoekresultaten. Dat is dus een andere titel dan de titel die je op je website ziet staan. Het is een titel die speciaal bedoeld is om getoond te worden in de zoekresultaten.

 1. Klik rechtsboven op het icoontje van Yoast

  Je vindt dit icoontje in de uiterste rechter bovenhoek van de pagina die je aan het bewerkten bent (Gutenberg editor).
  icoontje van yoast

 2. Scrol naar beneden

  Je kunt nu naar beneden scrollen, daar vind je de velden van Yoast op de plaats waar ze in de klassieke editor ook stonden. Daar zie je staan: “Snippet bewerken”. Misschien zie jij niet precies hetzelfde als te zien is in de afbeelding hierboven. Dat komt dan doordat ik Yoast Premium gebruik en jij niet. Maar dat maakt verder niet uit.wat is een seo titel

 3. Klik op de button: Snippet bewerken

  Op de afbeelding hieronder zie je een snippet met een oranje balk. De oranje balk betekent dat de SEO titel te kort is. Als de SEO titel lang genoeg is wordt de oranje balk groen. Maar als hij te lang is, dan wordt hij weer oranje.

  paarse blokjes


De paarse blokjes die je ziet staan zijn variabelen. Als je ze laat staan nemen ze de tekst van je gewone titel en de naam van je website over. Je kunt ze ook weghalen en er iets anders typen. En je kunt de blokjes ook weer terughalen door Insert snippet variable aan te klikken.

De balk onder de titel is groen als je titel precies lang genoeg is. Als je titel te kort of te lang is dan is de balk oranje en dan moet je daar iets aan doen.

Meta-omschrijving

En vul dan gelijk ook een aantrekkelijke meta-omschrijving in. De meta-omschrijving is het tekstje dat getoond wordt in de zoekresultaten. Ook hier zie je een balk onder staan die groen moet zijn.


Titel voor de social media

Daarnaast kun je je blogpost ook nog een speciale titel meegeven voor de social media. En dat is een goed idee, want als je de aandacht wilt trekken op de social media dan mag je titel best een beetje geheimzinnig zijn. Terwijl je titel in de zoekresultaten nou juist heel erg concreet moet zijn.

Om de titel voor de social media te kunnen maken moet je het tabblad “Sociaal” bij de velden van Yoast aanklikken.

Klik het tabblad “Sociaal” aan

Daarna kun je een afbeelding uploaden die getoond wordt als je blogpost op de social media gedeeld wordt.

 • Het ideale formaat van deze afbeelding op Facebook is 1200 x 628 px.
 • Voor Twitter is het ideale formaat 1024 bij 512 px.

Hier kun je ook een speciale titel maken voor de social media. Een een klein bijschrift.


De URL van je blogpost

Even terug naar het begin: de titel van je blogpost zoals hij op de pagina te zien is. Zodra je deze titel geschreven hebt, maakt je website er een URL van. Die URL is ook erg belangrijk.

 • Eerst het belangrijkste woord
 • Iets over het belangrijkste woord
 • En dan de rest

Niet beginnen met “de” of “het”, maar direct met het belangrijkste woord. Alsof je een etiket op een ordner plakt.


Plezier in SEO

Als ik met mensen over SEO praat dan zie ik de denkrimpels op hun voorhoofden komen, maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet. SEO kan heel erg leuk zijn want iedere verbetering zie je direct terug. Het lijkt allemaal erg ingewikkeld, maar SEO kun je gewoon zelf doen.

Sterker nog: bijna iedereen doet het gewoon zelf. En dat lukt vaak ook nog.


Meer lezen

pijltje


seo marketing dienstverlening

SEO marketing dienstverlening

Als je bloggen en contentmarketing als marketingstrategie inzet, dan vind ik dat je ook het e.e.a. over SEO moet weten. Want je schrijft niet voor je plezier. Je wilt er prospects en klanten mee aantrekken. En daarom moeten je pagina’s vindbaar zijn.


Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Marketing voor dienstverleners: Get Clients Now!™ facilitator, Mailchimp expert, MailerLite expert en SEO gecertificeerd.

Bron: Interview with Google’s Matt Cutts at Pubcon

Het materiaal in de kopafbeelding is van Alexey Hulsov en Katarzyna Tyl.