Wat is het doel van je e-mail

Bijgewerkt op 26 september 2023

Wat is het doel van je e-mail?

Als je een plan hebt om een e-mail te sturen, dan zou je moeten beginnen met het doel van je e-mail. Want pas als je een doel gesteld hebt voor je e-mail, dan kun je ook meten of je dat doel bereikt hebt. En doordat je een doel hebt gesteld, weet je ook wat je moet schrijven. Want dan schrijf je alles wat nodig is om dat doel te bereiken. En verder schrijf je niets.

Er zijn een heleboel soorten doelen die je kunt stellen voor een e-mail en het doel dat je stelt bepaalt hoe je succes gaat meten.

Iets verkopen

Je wilt bijvoorbeeld iets verkopen. Als dat je doel is, dan is je e-mail pas succesvol als je het ook echt verkocht hebt. En dan ga je dus meten hoeveel je verkocht hebt. En dan ga je dus niet juichen als je een hoge open rate hebt terwijl je niets verkocht hebt, want je hebt dan wel een mooie open rate, maar je hebt je doel niet bereikt.

Overigens: als verkopen je doel is, zorg dan dat je ook een manier hebt om te meten welke verkopen je toe kunt schrijven aan je nieuwsbrief.

Aanbieding promoten

Een andere mogelijkheid: je wilt een heel speciale aanbieding promoten. Daar wil je de aandacht van je lezers op richten, dus daar ga je over schrijven. Dan ga je niet ook over allerlei andere zaken schrijven. Want die andere zaken leiden alleen maar af. En dat meet je door te kijken hoeveel mensen gereageerd hebben op je aanbieding

Informatie rondsturen

Als je mensen wilt informeren, dan is de open rate wel erg belangrijk. Want anders kun je je informatie niet kwijt.

Maar als je de matig geïnteresseerde mensen wilt onderscheiden van de echt geïnteresseerde mensen, dan moet je niet alle informatie in je nieuwsbrief zetten want dan kun je dit onderscheid niet maken. Dus dan zet je een deel van de informatie in je nieuwsbrief en de rest zet je bijvoorbeeld op je blog. Je vraagt dan om een klik naar je blog en wie klikt, is veel meer geïnteresseerd dan wie alleen opent.

Het strategische belang

Het doel van je e-mail vooraf vaststellen heeft een duidelijk strategisch belang, want door het doel vast te stellen maak je het resultaat meetbaar. En als het resultaat niet is wat je ervan gehoopt had, dan kun je experimenteren en leren.

Gmail

Maar het strategische belang van het vaststellen van het doel van je e-mail is niet het enige belang. Gmail vraagt bijvoorbeeld van je om onderscheid te maken tussen marketing e-mails, persoonlijke e-mails en bijvoorbeeld facturen. Hij wil graag dat je ze allemaal een ander e-mailadres als afzender geeft. Logisch natuurlijk, want Gmail heeft tabbladen en hij wil reclame in een ander tabblad plaatsen dan persoonlijke e-mail. En dat gaat veel makkelijker als die e-mails verschillende afzenderadressen hebben.

Als veel van je lezers Gmail gebruiken, dan is het beslist aan te raden hier rekening mee te houden en verschillende afzenders te gebruiken voor je verschillende soorten e-mails.

Verzenddag optimalisatie

Maar het vooraf vaststellen van het nut van je e-mail gaat nog veel verder, ontdekte ik recentelijk. Mailchimp heeft een nieuwe feature: de campaign manager (in Mailchimp Standard en Premium). Die campaign manager vraagt ook van je om vooraf het doel van je e-mail vast te stellen. En hij reageert daar ook op, want afhankelijk van het doel van je e-mail geeft hij je advies voor een optimale verzenddag.

Wat is het doel van je e-mail

Doelen stellen heeft sowieso een nuttige functie. En niet alleen voor marketing, maar zeker ook voor marketing want anders rommel je maar wat raak en als je maar wat raak rommelt en niets meet, dan krijg je niet de beste resultaten. Want ook het meten van het resultaat doe je in het licht van het doel dat je wilt bereiken met je e-mail.

Verkopen

Als je iets wilt verkopen, sluit dan je shop aan en stel vooraf vast wat de omzet moet zijn voordat jij je e-mail succesvol noemt. Realiseer je ook dat mensen die niet bereid zijn om te kopen (bijvoorbeeld omdat ze het product net gekocht hebben) niet hoeven te openen. Je zou deze e-mail dus ook niet naar deze mensen hoeven te sturen want ze hebben er niks aan.

Nieuw design beoordelen

De lay-out van je e-mail zien mensen pas nadat ze je nieuwsbrief geopend hebben. Om een nieuw design te beoordelen kun je ze dus niet sturen op de open rate, maar wel op de click rate of op de plaatsen waar geklikt is.

Blog promoten

Als je je nieuwste blogpost wilt promoten, dan zou ik zeker sturen op de open rate maar daar zou ik het bij laten. Stuur een preview van je blogpost en meet de werkelijke interesse in je blogpost door op de click rate te sturen.

Ik ben een Mailchimp PRO partner en e-mailstrateeg. Ik kan je hier dus mee helpen.


mailchimp tips

Plan voor een e-mail

Gratis plan voor een e-mail zodat je niet meer hoeft te hopen dat je e-mail iets voor je doet: je gaat dit regisseren!

Over de auteur

Scroll naar boven