Wat is SEO?

Een simpele uitleg over wat zoekmachine optimalisatie is.

Wat is SEO en waar gaat het om bij SEO. Dat zijn de vragen die ik in dit artikel wil beantwoorden. Want SEO is lang niet zo moeilijk en ingewikkeld als het lijkt. En dat is logisch, want Google helpt je.

SEO is een ander woord voor zoekmachine optimalisatie. Het is niet vreemd als je hierdoor denkt dat je iets zou moeten doen voor zoekmachines. Maar het klopt niet helemaal. De term “zoekmachine optimalisatie” is een beetje misleidend.

SEO is het optimaliseren van webpagina’s voor mensen die zoekmachines gebruiken.

Eduard Blacquière


Ik vind deze definitie van SEO van Eduard Blacquière een prachtige definitie omdat hij glashelder zegt dat het helemaal niet gaat om de zoekmachines.

Dat zou je wel denken als je de termen “Search Engine Optimization” of “zoekmachine optimalisatie” hoort, maar dat is niet zo. Het gaat om de mensen die de zoekmachine gebruiken.

Door termen als “Search Engine Optimization” en “zoekmachine optimalisatie” zou je zomaar kunnen gaan denken dat het erom gaat dat je optimaliseert voor zoekmachines.

En dit misverstand houdt talloze foute SEO strategieën in stand. Basis SEO: blijf je altijd realiseren dat het gaat om de mensen die de zoekmachines gebruiken.


Wat was SEO vroeger?

Vroeger (en dat is nog niet zo heel lang geleden) leek dat een beetje anders te zijn. Het probleem was dat de zoekmachines het toen nog niet zo heel erg goed deden. Dus toen moet je wel allerlei trucjes toepassen om via de zoekmachines gevonden te kunnen worden.

Het leek dus anders te zijn, maar Google vond dat ook toen niet leuk. Hij kon er alleen niet zoveel aan doen als nu. Maar nu is het heel erg ongewenst om dergelijke strategieën in stand te houden en de zoekmachines kunnen er ook iets aan doen.

In de praktijk komt het erop neer dat het toepassen van black hat SEO op iets langere termijn veel meer kost dan het oplevert.


Welke SEO strategie werkt?

Nu is het duidelijk dat als het om SEO gaat er maar één regel is die alle wijzigingen in de algoritmes overleeft. Die ene regel is:


Zorg dat jouw website in alle opzichten de beste is


Dat is een ambitieus plan, maar zo eenvoudig is het. Het algoritme wijzigt voortdurend. Als je het algoritme als kompas neemt, dan weet je zeker dat je voortdurend achter de feiten aan zult hollen.

Maar als je “kwaliteit” als kompas neemt, dan zul je merken dat je website het spontaan steeds beter gaat doen. Dat komt doordat de wijzigingen in het algoritme gericht zijn op kwaliteitsverbetering van de zoekresultaten.

De wijzigingen in het algoritme zijn niet willekeurig. De wijzigingen in het algoritme hebben een doel: de beste websites bovenaan plaatsen.


Zoekmachine optimalisatie: wat moet je doen?

Even terug naar het begin: SEO is het optimaliseren van je webpagina’s voor mensen die zoekmachines gebruiken.

Dit betekent dat je je website zo moet inrichten dat het voor Google glashelder is wat er op je website staat en waar het precies staat. Zorg dat je glasheldere antwoorden op zoekopdrachten op je website plaatst.

Het gevolg hiervan is dat Google je webpagina’s kan aanbieden aan mensen die de zoekopdrachten intikken waar jouw website het antwoord op is. Dat kan ook met betaalde advertenties, maar toch is er een groot verschil tussen organische zoekresultaten en betaalde zoekresultaten.


Wat is SEO en wat moet je doen?

Als je graag hoger in de zoekresultaten wilt komen met je website, lees dan eens verder op de pagina over SEO hulp, want echt, hoog in Google is haalbaar. Ook voor jou.

En als je nog niet zover bent dat je een training SEO wilt volgen, dan kun je hier een handleiding SEO voor beginners vinden. Met deze handleiding kun je gewoon zelf aan de slag.

Lees direct verder: Wat doen de woorden op je website?

Wat is SEO? was last modified: by

Wat is SEO: Met dank aan Canva voor het beeldmateriaal op deze pagina.

Wat is SEO? was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.