Wat is SEO

Wat is SEO?

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Een simpele uitleg over wat zoekmachine optimalisatie is.

Wat is SEO en waar gaat het om bij SEO. Dat zijn de vragen die ik in dit artikel wil beantwoorden. Want SEO is lang niet zo moeilijk en ingewikkeld als het lijkt. En dat is logisch, want Google helpt je.

SEO is een ander woord voor zoekmachine optimalisatie. Het is niet vreemd als je hierdoor denkt dat je iets zou moeten doen voor zoekmachines. Maar het klopt niet helemaal. De term “zoekmachine optimalisatie” is een beetje misleidend.

SEO is het vindbaar maken van je website voor mensen die zoekmachines gebruiken


SEO gaat dus niet om het vindbaar maken van je website voor zoekmachines.

Dat zou je wel denken als je de termen “Search Engine Optimization” of “zoekmachine optimalisatie” hoort, maar dat is niet zo. Het gaat om de mensen die de zoekmachine gebruiken.

Door termen als “Search Engine Optimization” en “zoekmachine optimalisatie” zou je zomaar kunnen gaan denken dat het erom gaat dat je optimaliseert voor zoekmachines.

En dit misverstand houdt talloze foute SEO strategieën in stand. Blijf je altijd realiseren dat het gaat om de mensen die de zoekmachines gebruiken.

Wat is SEO?

SEO betekent dat je teksten gaat schrijven waar mensen naar op zoek zijn, die mensen willen lezen en die ze zo waarderen dat ze ze willen delen.

Wat was SEO vroeger?

Vroeger (en dat is nog niet zo heel lang geleden) leek dat een beetje anders te zijn. Het probleem was dat de zoekmachines het toen nog niet zo heel erg goed deden. Dus toen moet je wel allerlei trucjes toepassen om via de zoekmachines gevonden te kunnen worden.

Het leek dus anders te zijn, maar Google vond dat ook toen niet leuk. Hij kon er alleen niet zoveel aan doen als nu. Maar nu is het heel erg ongewenst om dergelijke strategieën in stand te houden en de zoekmachines kunnen er nu ook iets aan doen.

In de praktijk komt het erop neer dat het toepassen van black hat SEO op iets langere termijn veel meer kost dan het oplevert.


Welke SEO strategie werkt?

Nu is het duidelijk dat als het om SEO gaat er maar één regel is die alle wijzigingen in de algoritmes overleeft. Die ene regel is:


Zorg dat jouw website in alle opzichten de beste is

De beste website

De volgende vraag is dus: hoe zorg je dat je de beste bent. Ga daar over nadenken en denk niet dat slim zijn een goede strategie is.

  • Waar moet je over schrijven om mensen aan te trekken? Anders geformuleerd: hoe geef je het beste antwoord op een zoekopdracht?
  • Hoe kun je dat antwoord zo presenteren dat mensen het willen delen?
  • Hoe zorg je ervoor dat mensen weten dat jouw pagina de beste is? Hoe vertel je ze dat terwijl ze in de zoekresultaten een pagina aan het kiezen zijn?
  • En hoe zorg je dat de mensen die voor jouw pagina kiezen een fantastische gebruikerservaring hebben?

Dat is een ambitieus plan, maar zo eenvoudig is het. Het algoritme wijzigt voortdurend. Als je het algoritme als kompas neemt, dan weet je zeker dat je voortdurend achter de feiten aan zult hollen.

Maar als je “kwaliteit” als kompas neemt, dan zul je merken dat je website het spontaan steeds beter gaat doen. Dat komt doordat de wijzigingen in het algoritme gericht zijn op kwaliteitsverbetering van de zoekresultaten.

De wijzigingen in het algoritme zijn niet willekeurig. De wijzigingen in het algoritme hebben een doel: de beste websites bovenaan plaatsen.


Zoekmachine optimalisatie: wat moet je doen?

Even terug naar het begin: SEO is het vindbaar maken van je webpagina’s voor mensen die zoekmachines gebruiken.

Dit betekent dat je je website zo moet inrichten dat het voor Google glashelder is wat er op je website staat en waar het precies staat. Zorg dat je glasheldere antwoorden op zoekopdrachten op je website plaatst en zorg dat je die antwoorden heel goed indeelt.

Het gevolg hiervan is dat Google je webpagina’s kan aanbieden aan mensen die de zoekopdrachten intikken waar jouw website het antwoord op is. Dat kan ook met betaalde advertenties, maar toch is er een groot verschil tussen organische zoekresultaten en betaalde zoekresultaten.


Wat is SEO

Je weet nu dus wat SEO is en je weet nu een klein beetje wat je moet doen. Als je nog meer wilt weten dan kun je verder lezen in handleiding SEO zelf doen op deze website.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


Wat is SEO? was last modified: by

Lees direct verder: Wat doen de woorden op je website?


Wat is SEO: Met dank aan Canva voor het beeldmateriaal op deze pagina.

Wat is SEO? was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *