wat schrijf je in een nieuwsbrief

Wat schrijf je in een nieuwsbrief

Bijgewerkt op 22 november 2023

Realiseer je dat mensen die je nieuwsbrief lezen niet precies dezelfde mensen zijn die je blog lezen. Daarom zijn er belangrijke verschillen tussen een nieuwsbrief en een blog.

Waar zijn de mensen die zich op je nieuwsbrief abonneren in geïnteresseerd? Dat is de brandende vraag. En het antwoord zou je kunnen vinden in je eigen mailbox. Vraag jezelf eens af wat de kenmerken zijn van de nieuwsbrieven die jij altijd of bijna altijd opent en leest.

  • Zijn dat digitale reclamefolders? Of staat er iets anders in?
  • Zijn het erg lange nieuwsbrieven die veel tijd vragen om ze te lezen? Of ben je er snel mee klaar en kun je zelf kiezen of je meer wilt weten over het onderwerp?
  • Staan er veel onderwerpen in of hebben ze focus?

Wat schrijf je in een nieuwsbrief: wat willen mensen?

Als jij ongeveer net zo bent als de meeste mensen, dan wil je liever geen digitale reclamefolder ontvangen met niets anders dan reclame. Nieuwsbrieven waarvan je weet dat ze uitsluitend of voornamelijk reclame bevatten, open je alleen als je iets nodig hebt. En als jijzelf dergelijke nieuwsbrieven verstuurt, dan zie je dat terug in je open rate. Het wordt steeds moeilijker om je lezers te bereiken, want ze hebben niet altijd iets nodig.

E-zines en lange nieuwsbrieven

Een e-zine is een digitaal magazine met veel verschillende onderwerpen. Er staat eigenlijk altijd wel iets voor je in en zo worden ze ook gemaakt. Maar het lezen van een e-zine kost natuurlijk wel behoorlijk wat tijd. Dus als je het druk hebt, dan laat je het e-zine even dicht tot je meer tijd hebt. Je bent beslist van plan het te gaan lezen. Maar ja, je vergeet het.

Er zijn erg leuke e-zines die het best goed doen, maar per saldo bereik je meer mensen als je iets vaker mailt met een kortere nieuwsbrief, zelfs als niet meer mensen openen. En doordat je nieuwsbrief meer focus heeft, krijgen je artikelen ook meer aandacht.

En realiseer je ook dat als er voor iedereen wel iets in staat, dat dan slechts een deel van de nieuwsbrief interessant is voor je lezer. En de rest is voor iemand anders bedoeld.

Focus

Focus in je nieuwsbrief zorgt voor een hogere clickrate. Dus als je mensen echt wilt bereiken of als je iets wilt verkopen, zorg dan voor focus.

Een format

Begin met te bedenken welke vaste onderdelen je in je nieuwsbrief wilt plaatsen, bijvoorbeeld:

Ander format voor een nieuwsbrief

  1. Een inleiding: iets actueels dat je iedere keer opnieuw schrijft of dat je maandelijks aanpast aan het seizoen. Dat hoeven maar een paar regels te zijn.
  2. Hoofdartikel, dat is je nieuwste blogpost, die kun je zelfs binnen halen met RSS
  3. Een call to action: “Is het te moeilijk om de tip uit het hoofdartikel uit te voeren? Maak dan een afspraak.”
  4. En een herinnering wie je ook alweer bent: een standaard verhaaltje over jou en wat je doet.

Moet het nieuws zijn?

Wat je schrijft in een nieuwsbrief moet waarde hebben voor je lezers. Je hoeft in je nieuwsbrief geen wereldschokkend nieuws te plaatsen. Zorg er liever voor dat je je lezers in iedere nieuwsbrief die je verstuurt iets van waarde biedt. Maak van je nieuwsbrief geen reclamefolder, maar je mag natuurlijk best iets promoten.

De inhoud van je nieuwsbrief moet waarde hebben, maar de inhoud hoeft niet nieuw te zijn. Maar zorg wel dat je focus aanbrengt in je nieuwsbrief. Liefst niet meer dan 1 onderwerp.

Scroll naar boven