Bijgewerkt op 5 juli 2023
Wat vraag je op een inschrijfformulier
Wat vraag je op het inschrijfformulier? Dat is de brandende vraag in dit artikel. Want of je nou een inschrijfformulier op je website hebt staan of dat je een inschrijfformulier van je platform gebruikt, of dat je een landingspagina gebruikt: in alle gevallen ga je persoonsgegevens vragen.
Zoveel mogelijk informatie verzamelen?
Je moet je realiseren dat de vragen die je daar stelt gevoelige vragen zijn. Als je te veel vraagt, dan gaan mensen nadenken. En als ze gaan nadenken dan zou het kunnen dat ze de inschrijving niet voltooien.
Het inschrijfformulier van je nieuwsbrief is de plaats informatie verzamelt. Natuurlijk wil je graag zo veel mogelijk informatie: e-mailadres, voornaam, achternaam, website, leeftijd etc. Maar hoe reageert je nieuwe abonnee als je dit ook echt allemaal vraagt?
Als je websitebezoekers zover gekomen zijn dat ze op het inschrijfformulier van je nieuwsbrief komen, dan hebben ze al een heleboel stappen in jouw richting genomen:
- vaak hebben ze een zoekwoord gebruikt dat overeenkomt met zaken waar jij over schrijft
- uit de zoekresultaten hebben ze jouw website uitgekozen om te bezoeken
- ze vinden je website of je weggever interessant genoeg om zich in te willen schrijven voor je nieuwsbrief
- of ze zijn via de social media genoeg geïnteresseerd geraakt om naar je website te gaan én ze zijn bereid zich in te schrijven
- daarom zou je eigenlijk al ongeveer moeten weten wie ze zijn
Wat vraag je op een inschrijfformulier
Iemand die al zoveel stappen genomen heeft zou best eens serieus geïnteresseerd kunnen zijn in jouw aanbod. Maar toch kan het gebeuren dat die geïnteresseerde bezoeker tijdens het invullen van je inschrijfformulier afhaakt.
Het invullen en versturen van een formulier – dus ook een inschrijfformulier – is voor je bezoeker een gevoelige zaak. Je bezoeker is alert want hij moet persoonlijke gegevens invullen.
Bij het inrichten van je inschrijfformulier moet je hier rekening mee houden. De bezoeker denkt na tijdens het invullen van het inschrijfformulier. En als je bezoeker tijdens het invullen van je inschrijfformulier alarmbellen hoort rinkelen, zal hij of zij het formulier niet verzenden.
Alarmbellen bij vragen op een inschrijfformulier
Wat zijn die alarmbellen die bezoekers ervan kunnen weerhouden om het aanmeldproces te voltooien?
Het antwoord op deze vraag is simpel: jij stelt op het inschrijfformulier vragen waar je bezoeker het nut niet van inziet. Bezoekers kijken gewoonlijk of de vragen die je stelt redelijke, normale vragen zijn.
Sommige bezoekers kijken nog scherper: stel jij die vragen om je bezoeker optimaal van dienst te zijn of stel jij die vragen om jezelf van dienst te zijn?
E-mailadres
Als iemand zich inschrijft voor een online nieuwsbrief, dan is het redelijk om die persoon te vragen naar zijn of haar e-mailadres. Het is onmogelijk om een nieuwsbrief te sturen als je geen e-mailadres hebt.
Daarom mag de vraag naar het e-mailadres een verplicht veld op je inschrijfformulier zijn. En dat heeft je platform al vanzelf gedaan.
Voornaam
E-mails die een naam meekrijgen komen minder snel in de spamfilters. Het is daarom ook redelijk om te vragen om de voornaam van die persoon.
Maar let op: maak hier geen verplicht veld van. Want je kunt ook mailen zonder een voornaam.
Achternaam
Nieuwsbrieven waarin lezers met “je” aangesproken worden, doen het net ietsje beter dan nieuwsbrieven waarin lezers met “u” aangesproken worden. Vraag daarom liever naar de voornaam dan naar de achternaam.
Bovendien: een bezoeker die een voornaam en bijvoorbeeld een hotmailadres gegeven heeft is via Google veel minder gemakkelijk op te sporen dan iemand die een achternaam gegeven heeft. En je bezoeker wil waarschijnlijk helemaal niet opgespoord worden door jou.
Misschien is het echter in jouw branche volkomen ongepast om naar de voornaam te vragen. In dat geval kun je naar de achternaam vragen, maar maak er geen verplicht veld van.
Sekse
Als je naar de achternaam vraagt en je wilt mensen ook bij hun naam aanspreken in je nieuwsbrief, dan moet je ook naar de sekse vragen, want je moet ze aanspreken met meneer of mevrouw.
Deze vraag kan een probleem opleveren, want tja, je lezer kan zich gaan afvragen waarom jij dat moet weten. En ik verzeker je: als je lezer zich gaat afvragen waarom jij iets moet weten, dan haakt deze lezer af en komt nooit terug.
Houd hier goed rekening mee als je in plaats van naar de voornaam naar de achternaam gaat vragen.
En als je beslist naar de achternaam wilt vragen, overweeg dan om de mogelijkheid om mensen in je nieuwsbrief bij hun naam aan te spreken niet te gebruiken, want als je die mogelijkheid niet gebruikt, dan hoef je een vraag naar de sekse niet te stellen. Dat scheelt weer een vraag.
En ja, je hebt gelijk, als je een voornaam hebt dan weet de sekse meestal ook. Maar daar gaat het niet om. Waar het om gaat is dat je prospect zich niet gaat afvragen waarom jij al die vragen stelt.
Adres, postcode en woonplaats
Om een online nieuwsbrief te kunnen versturen heb je deze informatie niet nodig, daarom zijn dit geen redelijke vragen om te stellen op een inschrijfformulier voor een online nieuwsbrief.
Als je Mailchimp gebruikt moet je hierbij goed opletten, want Mailchimp zet de vraag naar een adres tegenwoordig standaard op het formulier in nieuwe accounts omdat het tegenwoordig mogelijk is een ansichtkaart via Mailchimp te sturen.
Geboortedatum
Deze informatie heb je niet nodig om een online nieuwsbrief te kunnen versturen.
Maar je kunt natuurlijk wel een leuke e-mail sturen als iemand jarig is. Misschien een leuk geschenk insluiten: een korting of een bonus. Dan moet je natuurlijk wel weten wanneer dat is.
Maar stel die vraag evengoed liever niet bij het eerste contact want je hebt er niets aan als mensen de inschrijving niet voltooien omdat je te veel vragen stelt. Schuif een vraag naar de verjaardag daarom liever naar achteren. Daar kun je later ook nog om vragen.
Wat vraag je op een inschrijfformulier: uitzonderingen
Houd het eenvoudig, zowel voor jezelf als voor je bezoeker: vraag naar het e-mailadres en naar de voornaam.
Hier zijn natuurlijk uitzonderingen op: als je een heel erg sterke weggever maakt waar je lezer heel veel aan heeft, dan heeft die weggever een hoge waarde voor je lezer. En dan kun je natuurlijk ook meer aan je lezer vragen. Hoe hoger de waarde van je weggever is, hoe meer je kunt vragen.
En je kunt ook meer te weten komen over je abonnee door je abonnee ná de inschrijving te vragen zijn of haar profiel aan te vullen. Daar kun je ook weer een beloning aan verbinden. En zo kun je stap-voor-stap meer informatie over je abonnee verzamelen. Hier kun je nog meer vinden over lijstgroei.
Ik ben zowel door Mailchimp als door MailerLite erkend als e-mail specialist en ik kan je helpen met beide platforms.