welke info op je mailinglijst

Bijgewerkt op 18 september 2023

Welke info in je mailinglijst

Ik zie soms dat als mensen bestanden gaan uploaden, dat ze dan heel veel informatie uploaden: een adres is best handig en een telefoonnummer ook en massa’s andere info die eigenlijk niet nodig is om te mailen. Ik vind dat dit een verkeerd uitgangspunt is.

Om iemand een e-mail te kunnen sturen heb je een e-mailadres nodig. En als je ook nog een voornaam hebt dan is dat mooi, want als je een voornaam meestuurt dan komen je e-mails minder snel in de spamfilters. Misschien heb je ook een achternaam nodig als je mensen met achternaam wilt aanspreken in je nieuwsbrief. Als je dat niet van plan bent, dan heb je die achternaam niet nodig in je account. Zo simpel is het.

Sinds je met Mailchimp ook ansichtkaarten kunt versturen zet Mailchimp bij een nieuw account een compleet adresformaat klaar. Je zou daarom kunnen denken dat het logisch is om adressen te gaan uploaden. Maar hoe meer info je in je mailinglijst zet, hoe groter de schade is bij een datalek. Zet daarom gewoon niets op die lijst dat je niet werkelijk nodig hebt. Want dat is al heel erg veel en kan heel erg schadelijk zijn bij een datalek.

Wat heb je echt nodig op je mailinglijst

Om gepersonaliseerd te kunnen mailen heb je wel degelijk informatie nodig. En nou denk ik niet in de eerste plaats aan de voornaam zodat je die boven je nieuwsbrief kunt zetten. Ik denk aan heel andere informatie. Bijvoorbeeld: wie is je klant en wie is geen klant? Want als je dat in je mailinglijst opneemt, dan kun je daar rekening mee houden als je een e-mail verstuurt.

Maar als ik weet welke tools jij gebruikt, dan neem ik dat ook op in mijn mailinglijst. Want ik heb bijvoorbeeld een artikel over hoe je met Mailchimp een nieuwsbrief al lange afbeelding op Pinterest kunt plaatsen.

Dat is erg leuk, maar dat artikel is alleen interessant voor een heel specifiek segment van mijn doelgroep. En dat artikel wil ik daarom ook alleen naar deze mensen sturen. Daarvoor moet ik mijn adressen in beroepscategorieën indelen en ik moet weten welke mensen Mailchimp gebruiken. Doordat ik dat weet kan ik een segment maken voor dat ene artikel. Dat is zinvolle informatie om in mijn mailinglijst op te nemen.

Welke info in jouw mailinglijst

In jouw mailinglijst heb je heel andere informatie nodig. Ga daar eens over nadenken: wat zou jij over je lezer moeten weten om ze heel gerichte nieuwsbrieven te kunnen sturen die je niet naar iedereen stuurt, maar die echt bedoeld zijn voor segmenten van je lijst. Die informatie kun je vastleggen in een groep of met een tag.


mailchimp tips

Plan voor een e-mail

Gratis plan voor een e-mail zodat je niet meer hoeft te hopen dat je e-mail iets voor je doet: je gaat dit regisseren!

Over de auteur

Scroll naar boven