welkom e-mails

Bijgewerkt op 26 september 2023

Welkom e-mails

Je welkom e-mail is de eerste e-mail die je abonnee van je krijgt nadat de inschrijving voltooid is. En van de open rate van deze e-mail kun je hoogtevrees krijgen: huizenhoog. 80% maar vaak zelfs boven de 90%. Dat betekent dat je op dat moment echt contact hebt met je lezers en dat moment moet je dus benutten.

En besef dat dit moment voorbij gaat. Als je te lang wacht met mailen, bijvoorbeeld tot je volgende nieuwsbrief, dan is het moment voorbij. Het kan dan zelfs gebeuren dat je nieuwe abonnee niet meer weet wie je bent als je je nieuwsbrief eindelijk verstuurt. Heb je nog geen nieuwsbrief? Hier vind je een stappenplan om er eentje te starten.

Welkom e-mails automatiseren

Daarom moet je je welkom e-mails automatiseren. Want dan weet je zeker dat je snel genoeg mailt. De e-mails die je op dat moment stuurt hebben een aantal doelen:

  • geschenk afleveren
  • veelgestelde vragen beantwoorden
  • verhaaltje over je bedrijf
  • en eventueel een uitnodiging om te connecten via de social media.

Wat stuur je in je welkom e-mails

Als ik kijk naar wat ik ontvang als ik ergens inschrijft, dan leert me dit dat ik het beloofde geschenk altijd krijg. Er is echt niemand die op dit punt in gebreke blijft. En als jij net start met e-mailmarketing en niet weet hoe dit kunt doen: hier lees hoe je een bijlage toevoegt in Mailchimp. Dit kun je natuurlijk ook doen met de Customer Journey.

Deze e-mail ook heel geschikt om de verwachtingen van je lezer te managen: vertel wat je gaat doen. Hoe vaak ga je mailen? Op welke dag ga je dat doen? Hoe laat mag je lezer een e-mail van je verwachten? Daarmee schep je helderheid voor je lezer. Je lezer krijgt grip op de zaak en hoeft niet lijdzaam af te wachten wat jij allemaal wel of niet gaat doen.

Maar meestal stopt het na die eerste e-mail. En ik moet je eerlijk zeggen: ik ben ook zo’n timmerman bij wie het thuis allemaal niet in orde is. Maar evengoed is dat een gemiste kans.

Veelgestelde vragen beantwoorden in je welkom e-mails

Realiseer je dat je nieuwe abonnee nog nauwelijks iets weet over je bedrijf. Hij of zij kwam op je website, zag een leuke weggever en schreef in. En dat is het. Als je dat zo laat verandert dat natuurlijk vanzelf, maar je kunt je nieuwe abonnee ook gidsen. En dan gaat het sneller.

Ga daarom eens na wat je lezer beslist moet weten of jouw bedrijf. Wat moet je lezer die op dit moment nog aandacht voor je heeft, nou echt meekrijgen? Wat is er bijzonder aan jouw bedrijf? Waarin is jouw bedrijf uniek?

Maak daar een stuk of 3 veelgestelde vragen van en stuur deze uitgewerkte vragen een dag of 2 na je welkom e-mail. Gewoon zoals je dat ook doet als je met iemand kennismaakt. Dan maak je een babbeltje over wat je doet en zo.

Vertel over je bedrijf

Na die veelgestelde vragen is er vast nog wel iets te vertellen over je bedrijf: hoe lang doe je dit al? En hoeveel klanten heb je in de loop van de jaren geholpen? Kun je misschien een voorbeeld van je werk meesturen? Zet een link in deze e-mail naar de pagina over jou waar mensen nog meer kunnen lezen.

Verkoop je social media kanalen

En in je volgende e-mail vertel je iets over je social media kanalen. Je zet dus niet gewoon een knop neer, maar je verkoopt je kanalen. Vertel wat je daar zo ongeveer doet. Wat mogen mensen daar verwachten? Koppel niet al je kanalen aan elkaar zodat overal dezelfde content staat. Denk er ook aan dat je ervoor moet zorgen dat je social media kanalen niet concurreren met je nieuwsbrief.

mailchimp tips

Plan voor een e-mail

Gratis plan voor een e-mail zodat je niet meer hoeft te hopen dat je e-mail iets voor je doet: je gaat dit regisseren!

Over de auteur

Scroll naar boven