Bijgewerkt op 9 november 2023
De wetgeving rond e-mailmarketing zou je kunnen zien als een handleiding om een mailinglijst van hoge kwaliteit te creëren. Ook als jij er anders over denkt is het belangrijk deze wetgeving te kennen als je een mailinglijst beheert.
Veel ondernemers die willen starten met e-mailmarketing, blijken niet op de hoogte te zijn van de wetgeving rond e-mailmarketing. Dat is riskant, want wie zich niet aan de wetgeving e-mailmarketing houdt, maakt kans op de hoofdprijs: een huizenhoge boete.
Maar ook zonder kans op een boete is het jammer als je wetgeving e-mailmarketing niet kent, want als je je aan deze wetgeving houdt, bouw je een mailinglijst van hoge kwaliteit op. Terwijl spammen je niet populair zal maken.
Mailinglijst van hoge kwaliteit: wetgeving e-mailmarketing
De wetgeving e-mailmarketing van je eist dat je expliciete toestemming vraagt voor het verzenden van commerciële e-mails. Een adressenlijst die je koopt mag je uitsluitend persoonlijke e-mails sturen. Maar geen bulk e-mails.
Als je abonnee actief toestemming geeft, dan weet jij zeker dat deze lezer in je dienst of product geïnteresseerd is. En het is nou eenmaal een stuk gemakkelijker om iets te verkopen aan iemand die geïnteresseerd is dan aan iemand die niet geïnteresseerd is!
Gratis: Plan voor een e-mail
Duidelijk informeren dat je gaat mailen
Het is niet voldoende om in de Algemene Voorwaarden van je bedrijf op te nemen dat je e-mailadressen gaat gebruiken om commerciële e-mails te sturen.
Je mag geen kant-en-klaar aangevinkt vakje neerzetten waarmee mensen toestemming geven, want dat is geen actieve toestemming. Maar als je een mailinglijst van hoge kwaliteit wilt opbouwen, heb je hier ook helemaal geen belang bij. Je moet mensen duidelijk informeren dat hun adres op een mailinglijst komt te staan die je gaat gebruiken om commerciële e-mails te sturen.
Je krijgt geen actieve toestemming als je vraagt om een e-mailadres om een uitslag van een test toe te kunnen sturen, of om een gratis e-book toe te kunnen sturen of om de uitslag van een quickscan toe te kunnen sturen.
Als mensen in een dergelijke situatie hun e-mailadres geven, dan heb je toestemming om de uitslag van de test te sturen, of het gratis e-book, of de uitslag van de quickscan. Verder mag je niets sturen en doe je dat toch, dan is dat gewoon spam en niets anders.
Als je een mailinglijst van hoge kwaliteit wilt opbouwen, dan heb je er alle belang bij dat mensen vooraf weten dat hun adres op een mailinglijst komt te staan.
Klanten mailen
Een klantrelatie ontstaat doordat er een aankoop wordt gedaan. “Een aankoop doen” betekent dat er geld betaald wordt. Het afnemen van een gratis e-book of het aanmaken van een gratis profiel is géén aankoop. Je kunt er wel adressen verwerven door een gratis e-book aan te bieden, maar dan moet je er duidelijkheid bij geven dat je commerciële e-mails gaat sturen.
Ook als er een klantrelatie ontstaat, moet je aangeven dat je het e-mailadres gaat gebruiken om commerciële e-mails te sturen. En je moet de klant de gelegenheid geven om hier geen zin in te hebben.
Als je een mailinglijst van hoge kwaliteit wilt opbouwen, heb je uitsluitend belang bij adressen van geïnteresseerde mensen. Je mag geen e-mails versturen naar klanten die jaren geleden een keer een zakje snoep bij je gekocht hebben en die je daarna nooit meer hebt gezien. Je adressen mogen niet te oud zijn.
Wetgeving e-mailmarketing: verplichtingen
Je moet zorgen dat je met iedere nieuwsbrief een afmeldlink meestuurt waarmee de lezer zich gemakkelijk kan afmelden. Afmelden mag niets kosten en het mag ook niet moeilijk of ingewikkeld zijn. Het is niet toegestaan dat mensen eerst ergens moeten inloggen voordat ze zich kunnen afmelden.
Maar als je een mailinglijst van hoge kwaliteit wilt opbouwen, heb je er geen behoefte aan om mensen te mailen die niet meer geïnteresseerd zijn
Commercieel verhaal
Een commercieel verhaal moet volgens de wetgeving e-mailmarketing duidelijk herkenbaar zijn als een commercieel verhaal. Als je een goede klantrelatie wilt opbouwen of bestendigen, dan heb je er geen belang bij om mensen te misleiden.
Werkend e-mailadres
Je moet een werkend e-mailadres meesturen waarmee de lezer contact met je kan opnemen: “no-reply” mag niet. De afzender van de e-mail moet duidelijk vermeld zijn. Als je profijt wilt hebben van de e-mails die je stuurt, heb je er geen belang bij om mensen anoniem te mailen.
Checklist wetgeving e-mailmarketing
Je kunt dus eigenlijk stellen dat de wetgeving e-mailmarketing een handleiding is om een mailinglijst van hoge kwaliteit op te bouwen. Fantastisch toch?
Een checklist waarin precies beschreven staat wat wel en wat niet mag, kun je hier downloaden: Checklist code e-mail – augustus 2012. Ja dit lees je goed: 2012. Ik hoor vaak dat mensen denken dat je sinds de AVG toestemming moet vragen, maar echt, dat was al lang al zo. Met de AVG is de wetgeving wel aangescherpt. Houd je gewoon aan de AVG regels voor e-mailmarketing, want daar heb je zelf alle belang bij. Je mailt immers niet om zo veel mogelijk mensen lastig te vallen, je hebt een doel met je e-mail.
Aanscherping van de wetgeving: vanaf 25 mei 2018 is de wetgeving aangescherpt. Mailchimp heeft hier een blogpost over geschreven met daarin een bijlage waarin je precies kunt lezen aan welke voorwaarden je inschrijfformulieren moeten voldoen.
Ik persoonlijk vind het een goed idee om me van alle kanten te laten informeren over de AVG. Op Charlotte’s Law staat een tag die uitsluitend over de AVG gaat. De moeite waard om te lezen.