woorden in hoofdletters en digitale toegankelijkheid

Bijgewerkt op 26 september 2023

Woorden in hoofdletters en digitale toegankelijkheid

Woorden in hoofdletters kunnen je verhaal sterker maken. Maar ze doen ook nog iets anders en dat weet je waarschijnlijk niet. Daarom ga ik hier eens over vertellen.

Een heel simpel bezwaar is dat op het web woorden in hoofdletters gezien worden als “schelden”. Je wilt dus graag je verhaal kracht bij zetten, maar je overtreedt hierdoor de etiquette op het web en je bent gewoon aan het schelden en schreeuwen. En dat helpt niet om overtuigend te zijn.

Digitale toegankelijkheid

We gaan ervan uit dat jij je doelgroep heel erg goed kent, maar eigenlijk weten we natuurlijk wel beter. Want weet jij hoeveel mensen met een visuele beperking jij in je doelgroep hebt? Waarschijnlijk heb je dat nooit geteld en weet je dat dus niet.

Maar voor deze mensen is de manier waarop je schrijft erg belangrijk. Want vaak gebruiken ze een voorleesprogramma. En een voorleesprogramma heeft de neiging om woorden in hoofdletters letter voor letter te spellen.

Letter voor letter

Stel je toch eens voor dat je een nieuwsbrief krijgt die letter voor letter wordt gespeld. Dan ben je snel klaar, dat ding doe je direct weer dicht.

Nu denk je misschien dat dit voor jou niet zo belangrijk is, maar dat is niet waar. We hebben net vastgesteld dat jij helemaal niet weet hoeveel mensen in je doelgroep een visuele beperking hebben, dus je weet ook niet of dit belangrijk is voor jouw bedrijf.

Maar los daarvan: het is wettelijk verplicht om de goederen en diensten die je verkoopt zo toegankelijk mogelijk aan te bieden. Het is behoorlijk moeilijk om dit helemaal goed te doen, maar woorden in hoofdletters kun je gewoon ook niet doen. Dus dit stukje is heel gemakkelijk.

Spam

En dan is er nog een punt en waarschijnlijk weet je dit ook niet. Spammers zijn erg effectief als het om e-mailmarketing gaat. Als je eens in je spamfolder kijkt, dan zie je daar fabelachtig slimme dingen. Ook woorden in hoofdletters, want die zorgen ervoor dat de open rate omhoog gaat.

Maar juist omdat zij dit weten en ook doen, letten de servers hier ook op. Het is een kenmerk van een spam nieuwsbrief en een trigger voor de spamfilters.

Woorden in hoofdletters

Als je dus liever niet wilt dat je nieuwsbrief in spam eindigt, dan moet je zoiets niet doen. Ook niet dat enkele woordje om de open rate te verhogen. Want ondertussen sluit je door verminderde digitale toegankelijkheid ook een deel van je doelgroep uit.


mailchimp tips

Plan voor een e-mail

Gratis plan voor een e-mail zodat je niet meer hoeft te hopen dat je e-mail iets voor je doet: je gaat dit regisseren!

Over de auteur

Scroll naar boven