WordPress inrichten voor Jip en Janneke

wordpress inrichten

WordPress inrichten: de artikelen in deze categorie heb ik meestal geschreven omdat een klant een uitleg nodig had om zelf iets aan z’n website te kunnen doen. Ik heb deze artikelen op mijn blog gezet want als één persoon niet weet hoe iets moet, dan zijn er altijd meer mensen die behoefte hebben aan een uitleg.

WordPress inrichten

Hoewel dit een handleiding voor WordPress inrichten is, is WordPress natuurlijk niet je enige mogelijkheid. Er zijn veel meer mogelijkheden, ik benoem daarom ook een andere mogelijkheid, want het is altijd fijn als er iets te kiezen valt.

Ik vind WordPress erg fijne software met enorme mogelijkheden. Maar als je hiervoor kiest ben je zelf verantwoordelijk voor de technische kant van de website. Dat kan een probleem zijn. Houd hier rekening mee en kies wat bij jou en bij je situatie past.

Website kiezen

Als je aan het kiezen bent welk type website bij je past, denk dan ook even aan de kwaliteit van je hosting en aan de extensie van je domeinnaam. Als je een Nederlandstalige website gaat maken dan doet een domeinnaam met een extensie .NL het ietsje beter dan andere extensies. Dat komt doordat Google een voorkeur heeft voor lokale zoekresultaten.

Website kiezen

Een website kiezen: er zijn websites van dertien in een dozijn waar je alleen je teksten en afbeeldingen op hoeft te plaatsen. Maar je kunt ook een website van de grond af aan laten maken. Dan heb je een unieke website. Wat je zou moeten kiezen hangt ervan af hoe je zelf in elkaar zit. Ik doe je een paar suggesties in het artikel over het kiezen van een website.

Als je kiest voor een zelfgehoste website van WordPress.org, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de technische kant van je website. Je kunt er niet op rekenen dat de technische kant “vanzelf” goed is. En het is niet verstandig om af te wachten tot het een keer mis gaat. Zorg liever dat je – op de achtergrond – goede technische ondersteuning hebt, voor het geval je dit een keer nodig hebt. Als je dit regelt vóór er iets aan de hand is dan kun je eventuele problemen snel oplossen.

Onderhoudsvrije websites

Plate onderhoudsvrije websites: Plate is een heel ander type website dan WordPress. Bij wordpress.org ben je zelf verantwoordelijk voor de technische staat van je website. Bij Plate ligt dat heel anders. Als je een Plate website kiest dan is de technische kant van de website gewoon altijd in orde zonder dat jij je hier druk over hoeft te maken.

WordPress.com onderhoudsvrij: WordPress heeft ook websites waarbij de technische kant geregeld is. Deze websites staan op wordpress.com. Je kunt deze websites van wordpress.com je eigen domeinnaam geven. Als je genoeg hebt aan een heel erg eenvoudige website kan dit een oplossing zijn.

wordpress inrichten

WordPress inrichten

wordpress hulp

Heb je voor WordPress gekozen maar ben je gewoon niet handig met de pc? Voel je je ontmoedigt als je hieronder al die links ziet staan die allemaal naar artikelen gaan waar staat “hoe je het moet doen”, gewoon omdat je denkt dat het je niet zal lukken er iets goeds van te maken?

Begeleiding

Ik wil je dan een andere mogelijkheid bieden: je hoeft niets te lezen en je hoeft niet te ploeteren om uit te vinden hoe het moet. Je hoeft niet te zoeken naar video’s die ongeveer vertellen wat je moet weten, maar die nét onvoldoende informatie geven. Er is een oplossing die veel gemakkelijker is.

Les per Skype

Als je dat wilt geef ik je les per Skype. Met Skype kunnen we de schermen van onze pc’s delen: jij kunt zien wat ik doe en ik kan zien wat jij doet. En ondertussen kunnen we met elkaar praten. Ik kan je dan stap-voor-stap precies voordoen wat je moet leren. En daarna doe jij het en ik kijk mee. En als je het een keer gedaan hebt dan weet je voor eens en voor altijd hoe het moet en dan ben ik weer weg.

Dit zijn persoonlijke 1-op-1 lessen voor jou alleen die je in je eigen omgeving kunt volgen. Omdat deze lessen persoonlijke lessen zijn gaan we alleen datgene bespreken dat jij wilt leren.

50 euro per 3 kwartier excl. btw

 

WordPress inrichten: pagina’s beheren

Pagina’s publiceren

En dan ga je je website invullen: je gaat teksten en afbeeldingen plaatsen. Je maakt een pagina of een bericht aan. Een bericht is een blogpost. En dan is direct belangrijk dat je een goede structuur opbouwt en dat je de pagina een heldere titel meegeeft die Google kan begrijpen. Bij sommige themes is het ook belangrijk dat je de more tag gebruikt.

Soms verander je van gedachten en wil je een pagina of blogpost verwijderen. En dat moet je niet zomaar doen, dat doe je met beleid.

Blogposts publiceren

Ook bij je blog is de structuur belangrijk, want de structuur zorgt ervoor dat zowel mensen als Google alles kunnen vinden. Hier kun je lezen hoe je een blogpost publiceert.

Weggever

Misschien heb je ook al een mailinglijst en wil je een “weggever”, een e-book, ergens op een verborgen pagina plaatsen. Hoe je dit aanpakt kun je lezen in deze artikelen: een verborgen pagina aanmaken en een pdf op die verborgen pagina plaatsen.

WordPress inrichten: aanklikbare links

Een website zonder aanklikbare links is nauwelijks voorstelbaar. Een aanklikbare link is een knooppunt op het web. Via een aanklikbare link kun je naar een andere pagina of naar een andere website. Er zijn een aantal zaken die je moet weten over aanklikbare links.

Hoe maak je een aanklikbare link: allereerst moet je weten hoe je een aanklikbare link maakt. Dat kun je vinden in dit artikel, met toegespitste illustraties die  aan duidelijkheid niets te weten over laten.

Wat is een ankertekst: het is belangrijk een aanklikbare link een goede ankertekst te geven. Wat een ankertekst precies is en hoe je een goede ankertekst maakt kun je in dit artikel lezen.

Gebroken links of dode links: het web verandert voortdurend en pagina’s waar ooit interessante content stond kunnen later ineens verdwenen zijn. Het gevolg hiervan is dat als jij een link naar een dergelijke pagina hebt geplaatst, die link kan veranderen in een gebroken link of dode link.

 

Links voor gevorderden

Als het voor jou geen nieuws is hoe je aanklikbare links maakt of dode links repareert, dan zijn deze artikelen over optimalisatie vast wel interessant voor je.

Natuurlijke links en onnatuurlijke links: Google houdt niet van onnatuurlijke links. In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Uitgaande links: hier bestaan heel veel misverstanden over, want vroeger waren uitgaande links een kostenpost. Dat ligt nu heel anders.

Inkomende links en link building: inkomende links zijn links vanaf een andere website naar jouw website. Inkomende links hebben waarde, maar wat die waarde precies is hangt af van het type link.

Plugins

WordPress stelt van zichzelf niet zo veel voor: het is een kaal systeem. Door plugins te gebruiken geef je het systeem extra mogelijkheden. Maar plugins gebruiken is ook een beetje gevaarlijk.

Enerzijds heb je plugins nodig terwijl ze anderzijds een beetje gevaarlijk zijn. Dat komt doordat WordPress een open source systeem is: iedereen die dat wil kan een plugin maken en aanleveren. Maar soms denken mensen dat ze een plugin kunnen maken, terwijl ze dat eigenlijk niet zo goed kunnen. En dan zit jij met de gebakken peren.

Of ze kunnen het wel, maar ze hebben er geen zin meer in om de plugin te onderhouden. Als een plugin niet meer onderhouden wordt zie je dat nergens, maar hij wordt wel steeds gevaarlijker voor je website.  Je moet daarom zo af en toe controleren of de plugins die je gebruikt nog wel bijgehouden worden.

Wat te doen

Voor je een plugin installeert moet je even een backup maken van je website. Als het dan fout gaat is er geen man overboord want dan kun je de backup terugzetten.

Betalen in WordPress

Als je behoefte hebt aan een mogelijkheid om mensen via je website te laten betalen dan kun je natuurlijk de plugin Woocommerce installeren. Maar dit is niet de enige mogelijkheid.

Een andere mogelijkheid is de combinatie van Gravity forms met Pronamic Ideal. En je kunt het ook regelen met de plugin van Paytium. Of je houdt het heel erg simpel en je kiest voor een betaalschermpje van Pay.nl. En je kunt natuurlijk ook kiezen voor de dure oplossing van PayPro.

WordPress inrichten voor Jip en Janneke was last modified: by