www redirect

www-redirect, een geniepig foutje

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Www-redirect gaat over verwijzingen of “verhuisberichten”. Het gaat over het verwijzen van de ene versie van je website naar de andere versie van je website. En hoe je kunt zien of je webbouwer dit essentiële dingetje goed heeft gedaan.

Zonder dat je je daar bewust van bent is het mogelijk is meerdere websites te hebben die er precies hetzelfde uitzien.

Ik meen dit serieus: veel ondernemers hebben méér dan één website  en ze weten dit niet. Dat is begrijpelijk, want die websites lijken sprekend op elkaar … Dit is heel erg! Dit kan gebeuren als de bouwer van je website geen correcte www-redirect heeft gemaakt.


www-redirect

Ga eens ontdekken of jij meerdere websites hebt doordat er geen correcte www-redirect gemaakt is want dat hoort bij de basis van SEO. Dat kun je doen door in je browser in te tikken

 • [jouwwebsite.nl]
 • [www.jouwwebsite.nl]
 • [https://jouwwebsite.nl]
 • [https://www.jouwwebsite.nl]

Of je checkt het hier even. Dat is makkelijker, maar het helpt niet om het beter te begrijpen.

Wat je nu intikt is de URL: het adres van je website. Als de bouwer van je website de www-redirect correct gemaakt heeft, zul je tot je verrassing zien dat het niet uitmaakt wat je intikt: er verandert iets en uiteindelijk staat er telkens dezelfde URL.

Als je deze verschillende URL’s hebt ingetikt en er verandert iets waardoor er uiteindelijk telkens dezelfde URL staat, dan heeft de bouwer van je website de www-redirect in orde gemaakt.


Dubbele inhoud of duplicate content

Maar het kan ook gebeuren dat je ontdekt dat de URL die je intikt blijft staan, bijvoorbeeld:

 • [www.jouwwebsite.nl]
 • [jouwwebsite.nl]

Als dat gebeurt, dan heeft de bouwer van je website geen www-redirect gemaakt en dan heb je meerdere websites die er precies hetzelfde uitzien.

Je kunt nu eenmaal niet van tevoren weten of mensen de naam van je website gaan intikken met “www” ervoor, of met “https://” ervoor of met helemaal niets ervoor, daarom is het belangrijk dat mensen altijd gewoon op dezelfde website komen, ongeacht of ze voorafgaande aan de naam iets intikken.

Voor mensen maakt het niets uit wat er dan in dat balkje staat, zolang jouw website maar gewoon verschijnt.

Maar voor Google is er een groot verschil tussen

 • [www.jouwwebsite.nl]
 • en [https://jouwwebsite.nl]
 • en [jouwwebsite.nl]

Voor Google zijn dit drie verschillende adressen en dus meerdere websites met dezelfde content. En als op meerdere websites exact dezelfde tekst staat, dan is dat in de ogen van Google dubbele inhoud. Google weet dan niet welke website het belangrijkste is. Omdat hij dat niet weet, biedt hij ze allebei voor de zekerheid maar niet aan in de zoekresultaten.

Zo kan het gebeuren dat jij een prachtige website hebt die niet te vinden is, doordat de maker van je website een kleinigheidje vergeten is.


Verhuisbericht

Als je het testje gedaan hebt wat ik hierboven beschreven heb en ontdekt hebt dat jij twee of drie websites hebt, dan moet je onmiddellijk contact opnemen met de maker van je website.

Je moet hem of haar vertellen dat hij of zij geen correcte www-redirect gemaakt heeft en vragen dit alsnog te doen. Een www-redirect is een verhuisbericht. Met een www-redirect vertel je aan Google:

 • [www.mijnwebsite.nl] woont op [mijnwebsite.nl]

of je vertelt

 • [mijnwebsite.nl] woont op [www.mijnwebsite.nl]

Dat is voor Google duidelijke taal: er is één website en die woont op ….. (maakt niet uit, als het er maar één is).


www-redirect

Als ik in dit artikel iets nieuws aan je vertel, weet jij waarschijnlijk helemaal niets over websites en het Internet. En dat is geen schande, want het is jouw vak niet.

Maar ga dit wel na! Dit kleine foutje van de bouwer van je website zorgt ervoor dat jouw website minder bezoekers heeft dan hij zou kunnen krijgen. En minder bezoekers is minder klanten. En minder klanten is minder omzet.


Hoog in Google

Hoog in Google komen is moeilijk maar mogelijk, maar het is onmogelijk als de www-redirect niet correct gemaakt is. En dan zijn alle inspanningen en al het geld dat je aan je website en optimalisatie besteed helemaal voor niets.

Als nu geschrokken bent dat het zomaar kan gebeuren dat je alles goed doet maar dat toch als je inspanningen voor niets zijn doordat er één klein foutje is gemaakt, dan wil je misschien nog meer lezen over SEO. Dat hoop ik natuurlijk want schrijf deze artikelen niet voor niets.

Handleiding SEO: SEO zelf doen


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opwww-redirect, een geniepig foutje was last modified: by

Meer over SEO kun je hier vinden

Met dank aan Peggy en Marco Lachmann-Anke voor het beeld in de kopafbeelding.

www-redirect, een geniepig foutje was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *