YouTube: rel=0 in je video URL

Illustratie rel=0 youtube

Rel=0 is een klein stukje code dat je kunt toevoegen aan de URL van een video die je op je website plaatst. Hierdoor verschijnen er na afloop geen gerelateerde video’s.

Video’s doen het goed tegenwoordig, dus iedereen maakt video’s. En video’s op je website maken je website levendiger want je spreekt mensen rechtstreeks aan. Maar video’s op je website hebben ook een schaduwkant.


Rel=0 in je video URL

De schaduwkant van een video op je website is dat als de video is afgelopen YouTube direct een heleboel verwijzingen geeft naar gerelateerde video’s. Deze gerelateerde video’s zijn meestal van je concurrenten.

En zo kan het gebeuren dat je je bezoekers doorverwijst naar je concurrenten. En dat is vast niet je bedoeling. Dit kun je oplossen door een kleine code toe te voegen aan de URL van je video: rel=0.

Hoe je het doet: rel=0 in je video URL

Als je een video op je website plaatst dan doe je waarschijnlijk net als ik: je kopieert de URL van de video en die plak je in je website. En floep: de video verschijnt en je bent klaar.

Nu moet je het anders doen: je kopieert nu niet de URL, maar je gaat ‘m netjes delen.

rel=0 uitleg
  • Klik op: Delen.
  • En kopieer de URL die je dan ziet.

Die URL plak je in je website en daarna ga je naar de HTML-kant van je website. Zoek daar de URL van de video op en zet direct achter de URL (zonder spatie):

?rel=0

Gevolg

Als je nu naar de buitenkant van je website gaat door op “Voorbeeld” te klikken, dan zie je de video gewoon staan, net als altijd. Maar als je ‘m gaat afspelen dan verschijnen er geen gerelateerde video’s van anderen als de video is afgelopen. Hij staat dan gewoon weer bij het begin.

Waarom is dit belangrijk

Hierboven zei ik al: gerelateerde video’s zijn video’s over hetzelfde onderwerp. En video’s over hetzelfde onderwerp worden meestal gemaakt door je concurrenten. Als je geen code aan je video toevoegt dan heb je dus eigenlijk een soort “lek” in je website waardoor je bezoekers moeiteloos van jouw video naar je concurrenten gaan. Daar werk je niet zo hard voor!

Nieuwsbrief

Let op: dit bezwaar geldt natuurlijk ook als je een video meestuurt met je nieuwsbrief.


Logo van YouTube weghalen

Op dezelfde manier kun je ook het logo van YouTube verwijderen. Je weet wel, het logo dat zichtbaar wordt als het filmpje wordt afgespeeld. Het logo verwijder je door dit achter je video-URL te zetten:

?modestbranding=1

Filmpjes kunje ook rondsturen. Lees hier hoe je dit doet met MailerLite en hier hoe je dit doet met Mailchimp.Strategisch marketingplan

smarketing

Speciaal voor dienstverleners: een strategisch marketingplan maken dat echt werkt en dat echt voor klanten zorgt!

Lees er hier meer over

Je bent hier: Home » Marketing » Social media » YouTube » YouTube: rel=0 in je video URL

YouTube: rel=0 in je video URL was last modified: by

Credits: met dank aan Petra D. voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

YouTube: rel=0 in je video URL was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *