Je bent hier: Home » Blog » Marketing zelf doen » Zeg je wel vaak genoeg nee?
zeg je wel vaak genoeg nee

Zeg je wel vaak genoeg nee?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Zeg je wel vaak genoeg nee?

Zeg je wel vaak genoeg nee? Want vaak “nee” zeggen is een factor die te maken heeft met succes. En als je daar over nadenkt, dan is het eigenlijk heel erg logisch dat “nee” en succes met elkaar te maken hebben.


Zeg je wel vaak genoeg nee?

Nee zeggen en succes hebben met elkaar te maken omdat succesvolle mensen weten waar ze naartoe willen. Ze hebben een doel, een plan en een strategie. Ze hebben focus! En als je focus, een doel, een plan en een strategie hebt dan weet je waar je echt naartoe wilt. En dan ga je nee zeggen tegen alles dat je tegenhoudt om je doel te bereiken.

Nee zeggen is een vorm van toewijding!

De route naar succes

Maar ook als je moeite hebt met nee zeggen, dan zeg je toch veel vaker nee dan je beseft. Want je kunt jezelf niet in tweeën delen.

  • Als je klant om 10 uur ‘s avonds belt en je neemt dat telefoontje aan, dan zeg op dat moment nee tegen je partner en je privé leven.
  • En als je klant dan ook nog een spoedopdracht heeft en je voert die opdracht uit, dan zeg je nog veel meer nee tegen je partner en je gezin.
  • Misschien heb je een klant die veel meer tijd en energie kost dan hij oplevert. Maar al die tijd en die energie kun je maar één keer besteden. Als je je tijd en je energie gebruikt om klanten te bedienen die nauwelijks iets opleveren, dan zeg je nee tegen je succes.

De werkelijke vraag is daarom eigenlijk: wie zit er aan het roer in jouw leven? Zijn dat anderen en reageer je alleen op die anderen, of zit jij aan het roer en beslis jij waar je je tijd en je energie aan wilt besteden?


Nee zeggen is kiezen

Nee zeggen en succes hebben rechtstreeks met elkaar te maken, want je kunt jezelf niet in tweeën delen en als je tijd en je aandacht naar het ene uitgaan, dan kunnen ze niet gelijktijdig naar het andere uitgaan.

  • Heb je geleerd de signalen te herkennen als je een prospect ontmoet die je veel meer tijd en energie gaat kosten dan verantwoord is voor jouw bedrijf?
  • Reageer je grillen van je klanten? Of geef je ze handvatten en richtlijnen om prettig samen te kunnen werken?
Lees ook:  Te weinig tijd voor marketing

Je kunt leren om nee te zeggen tegen situaties die niet bij je doelen passen. En hoe vaker je dit doet, hoe beter je lastige situaties aan ziet komen en hoe makkelijker het wordt om nee te zeggen.

Zoals ja zeggen tegen situaties die jouw belangen niet dienen een gewoonte is, zo is nee zeggen ook een gewoonte. En gewoontes kun je aanleren. Je kunt ze oefenen. Hoe vaker je keuzes maakt die passen bij je eigen normen, waarden en doelstellingen, hoe meer je gaat aantrekken wat werkelijk bij je past.

Nee zeggen en de vorm tevoorschijn halen

Heel lang geleden heb ik beeldhouwles gehad. Mijn leraar zei toen dat dit heel makkelijk was. Want de vorm zit al in het stuk steen of stuk hout dat je gaat bewerken. Je hoeft die vorm er alleen maar even uit te halen door al het andere weg te halen.

En dat is waar het om gaat bij nee zeggen en succes. Het succes zit er al in. Je hoeft alleen maar even al het andere weg te halen. Dan wordt je succes vanzelf zichtbaar. Wanneer ga jij de vorm eruit halen?

Plan, strategie, doel, focus

Een plan, een strategie, een doel en focus helpen je allemaal om nee te zeggen tegen alles dat daar niet bij hoort en niet naartoe leidt. Je kunt hier een stappenplan vinden voor wat je nodig hebt om te beginnen met een marketingplan.

Er is een marketingsysteem voor dienstverleners waarin je duidelijke doelen stelt en een duidelijk actieplan maakt. Daardoor zie je ook gemakkelijk het verschil tussen kansen en afleidingen. En dat maakt het ook makkelijker om nee te zeggen.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert

MailerLite expert

en ook nog goed in SEO

GET CLIENTS NOW!™ is een handelsmerk van Wings for Business LLC, en wordt onder licentie gebruikt. www.getclientsnow.com

Credits

Gepubliceerd op: 9-6-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 14-9-2021