Home » Blog » Marketing voor dienstverleners » Zeg je wel vaak genoeg nee?
zeg je wel vaak genoeg nee

Zeg je wel vaak genoeg nee?

Get clients now facilitator

Geschatte leestijd: 4 minuten

Zeg je wel vaak genoeg nee?

Zeg je wel vaak genoeg nee? Want vaak “nee” zeggen is een factor die te maken heeft met succes. En als je daar over nadenkt, dan is het eigenlijk heel erg logisch dat “nee” en succes met elkaar te maken hebben.

Zeg je wel vaak genoeg nee

Toewijding

Nee zeggen en succes hebben met elkaar te maken omdat succesvolle mensen weten waar ze naartoe willen. Ze hebben een doel, een plan en een strategie. Ze hebben focus! En als je focus, een doel, een plan en een strategie hebt dan weet je waar je echt naartoe wilt. En dan ga je nee zeggen tegen alles dat je tegenhoudt om je doel te bereiken.

Nee zeggen is een vorm van toewijding!

Als je moeite hebt te zien dat nee zeggen een vorm van toewijding is, kijk dan eens naar een kind dat lekker aan tekenen is en van wie je vraagt op nu op dit moment hiermee te stoppen en z’n spullen op te ruimen. Dan krijgt waarschijnlijk mot met dat kind. Want het kind is toegewijd aan het tekenen. Door te vragen om hiermee te stoppen doorbreek je de concentratie van dat kind.

Zo is dat met jezelf ook. Als jij serieus aan het werk bent en iemand vraagt ineens van je om iets heel anders te gaan doen en je doet dat ook, dan is je concentratie weg.

Zeg je wel vaak genoeg nee

De route naar succes

Maar ook als je moeite hebt met nee zeggen, dan zeg je toch veel vaker nee dan je beseft. Want je kunt jezelf niet in tweeën delen.

  • Als je klant om 10 uur ‘s avonds belt en je neemt dat telefoontje aan, dan zeg op dat moment nee tegen je partner en je privé leven.
  • En als je klant dan ook nog een spoedopdracht heeft en je voert die opdracht uit, dan zeg je nog veel meer nee tegen je partner en je gezin.
  • Misschien heb je een klant die veel meer tijd en energie kost dan hij oplevert. Maar al die tijd en die energie kun je maar één keer besteden. Als je je tijd en je energie gebruikt om klanten te bedienen die nauwelijks iets opleveren, dan zeg je nee tegen je succes.

De werkelijke vraag is daarom eigenlijk: wie zit er aan het roer in jouw leven? Zijn dat anderen en reageer je alleen op die anderen, of zit jij aan het roer en beslis jij waar je je tijd en je energie aan wilt besteden?

Zeg je wel vaak genoeg nee

Nee zeggen is kiezen

Nee zeggen en succes hebben rechtstreeks met elkaar te maken, want je kunt jezelf niet in tweeën delen en als je tijd en je aandacht naar het ene uitgaan, dan kunnen ze niet gelijktijdig naar het andere uitgaan.

  • Heb je geleerd de signalen te herkennen als je een prospect ontmoet die je veel meer tijd en energie gaat kosten dan verantwoord is voor jouw bedrijf?
  • Reageer je grillen van je klanten? Of geef je ze handvatten en richtlijnen om prettig samen te kunnen werken?

Je kunt leren om nee te zeggen tegen situaties die niet bij je doelen passen. En hoe vaker je dit doet, hoe beter je lastige situaties aan ziet komen en hoe makkelijker het wordt om nee te zeggen.

Zoals ja zeggen tegen situaties die jouw belangen helemaal niet dienen een gewoonte is, zo is nee zeggen ook een gewoonte. En gewoontes kun je aanleren. Je kunt ze oefenen. Hoe vaker je keuzes maakt die passen bij je eigen normen, waarden en doelstellingen, hoe meer je gaat aantrekken wat werkelijk bij je past.

Een plan, een strategie, een doel en focus helpen je allemaal om nee te zeggen tegen alles dat daar niet bij hoort en niet naartoe leidt. Je kunt hier een stappenplan vinden voor wat je nodig hebt om te beginnen met een marketingplan.

Er is een marketingsysteem voor dienstverleners waarin je duidelijke doelen stelt en een duidelijk actieplan maakt. Daardoor zie je ook gemakkelijk het verschil tussen kansen en afleidingen. En dat maakt het ook makkelijker om nee te zeggen.

Hoe werkt online marketing

Online marketing is natuurlijk niet hetzelfde als af en toe iets op social posten. In deze download leg ik je uit hoe online marketing werkt.

En dan weet je ook waarom jouw online marketing niet werkt en daar kun je dan iets aan doen.

Credits

Gepubliceerd op: 9-6-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 11-3-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?