Home » Blog » Zonder categorie » Zijbalk aanpassen
zijbalk aanpassen

Zijbalk aanpassen

Een zijbalk aanpassen aan inhoud van de pagina kun je doen door een plugin te installeren waardoor je de beschikking hebt over aangepaste zijbalken. En het kan heel zinvol zijn om een zijbalk aan te passen, want je wilt graag dat mensen zo lang mogelijk op je website blijven. Om dit doet te bereiken moet je ze gerelateerde content aanbieden zodat ze meer gaan lezen. In een aangepaste zijbalk kun je die gerelateerde content plaatsen.

Zijbalk aanpassen

In eerdere artikelen heb ik beschreven dat het belangrijk is om bezoekers van je website die een artikel uitlezen meer artikelen aan te bieden die over dezelfde onderwerpen gaan. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat je bezoeker langer op je website blijft grasduinen.

Zijbalk aanpassen

Meer over dezelfde onderwerpen

Een bezoeker die langer op je website blijft grasduinen is gunstig voor je. Meer aanbieden over dezelfde onderwerpen kan door gerelateerde artikelen of gerelateerde onderwerpen aan te bieden.

Deze uitgangen krijgt je als bezoeker echter pas aangeboden als je het artikel waarop je binnenkwam helemaal uitleest. Deze oplossingen helpen dus alleen op voorwaarde dat je in het artikel waarop je bent binnengekomen gevonden hebt wat je zocht.

Maar als je in het artikel waarop je binnengekomen bent niet gevonden hebt wat je zocht, dan ga je weer weg, tenzij ik je snel iets anders geef om te lezen.

Zijbalk aanpassen

Aangepaste menu’s

Ik kan je terwijl je leest en scrolt iets anders aanbieden door een aangepaste zijbalk te plaatsen. In die aangepaste zijbalk kan ik dan aangepaste menu’s plaatsen. Die aangepaste menu’s verwijzen dan natuurlijk naar artikelen die iets te maken hebben met het artikel dat je aan het lezen ben.

Een aangepaste zijbalk bij een artikel dat over een specifieke plugin gaat is bijvoorbeeld een zijbalk met daarin aangepaste menu’s met daarin verwijzingen naar artikelen over andere plugins die behulpzaam voor je zouden kunnen zijn.

En zo kun je jouw website ook indelen in verschillende groepen artikelen over specifieke onderwerpen waar je naar kunt verwijzen.

Er zijn meerdere plugins waarmee je aangepaste zijbalken kunt maken. Eén van de plugins die je hiervoor kunt gebruiken is Content Aware Sidebars van Joachim Jensen. Je kunt hier heel eenvoudig een aangepaste zijbalk mee maken.

Een zijbalk aanpassen geeft de mogelijkheid om aangepaste menu’s te plaatsen. Die aangepaste menu’s kun je heel erg gerelateerd maken. En hiermee kun je het hoofdmenu ontlasten. Aangepaste menu’s kun je maken waar je ook alle andere menu’s maakt. Daarna sleep je de widget “Aangepaste menu’s” naar je aangepaste zijbalk en je kiest het juiste menu.

Zijbalk aanpassen

Hoe handig is dit?

Voordelen

Je kunt mensen specifieke en passende content aanbieden om verder te lezen.

Nadelen

Je kunt niet voor iedere blogpost een aangepaste zijbalk maken. Hierdoor zullen veel blogposts evengoed dezelfde content in de zijbalk hebben. Groepeer ze dus goed.

Beperkingen

tegenwoordig heb je voor de mobiele zoekresultaten een AMP-versie van je website nodig. Bij deze AMP-versie wordt de zijbalk niet getoond, dus dan is al je werk voor niets. En op mobieltjes wordt een zijbalk sowieso pas aan het einde getoond, waardoor je bedoeling dat iemand eerder gerelateerde artikelen zou zien de mist in gaat.

Een blog bijhouden en vindbaar maken is een forse klus, zeker als je niet precies weet wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je blogposts ook gevonden worden. Maar dit kun je leren! Begin gewoon te lezen in de handleiding over SEO.

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Auteursrecht afbeelding: FiveFlowersForFamilyFirst

Gepubliceerd op: 5-5-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 13-4-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?