Zorgen dat je lezer opent

Zorgen dat je lezer opent

Bijgewerkt op 29 november 2023

Als je wilt dat je e-mails geopend worden, dan moet je natuurlijk niet gaan spammen. Niet mailen naar mensen die hun interesse al lang verloren hebben, want zorgt voor een slechte aflevering van je andere e-mails en daar heb je dus zelf nadeel van.

En uiteraard mail je ook niet naar een aangekochte lijst. Want dan helpt deze korte cursus je echt niet.

Als je wilt dat je e-mails geopend worden, dan mail je naar mensen die je kennen. Ze herkennen je naam als afzender. Dat betekent dat je niet telkens een andere naam als afzender neer moet zetten, want dan herkennen ze je naam niet en daardoor sta je direct op achterstand.

Zorg dat e-mails technisch in orde zijn

Je gaat dus niet spammen, maar je moet er ook voor zorgen dat je e-mails niet in spam komen. Zorg er daarom voor dat je e-mails technisch in orde zijn. Denk hierbij aan het formaat maken van afbeeldingen, het invullen van alt-teksten, geen omleidingen en affiliate links in je nieuwsbrief. Gewoon een nieuwsbrief die technisch goed is.

Als je tot zover met me mee kunt gaan dan zijn we nu op het punt dat je e-mail in elk geval in de mailbox arriveert. Maar hij is nog niet geopend.

Zorgen dat je lezer opent

Nu komt het moeilijke deel. In de mailbox heeft je e-mail gigantisch veel concurrentie. Daarom is het zo belangrijk dat de ontvanger je naam herkent en dat je een band met je lezer hebt opgebouwd. Want dan heb je een streepje voor.

Maar je hebt ook te maken met het geheugen van je abonnee en dat geheugen kan voor je werken of tegen je werken. Het werkt voor je als je lezer herinneringen heeft aan leuke of relevante e-mails. E-mails waar hij op de een of andere manier plezier aan beleefd heeft.

En het werkt tegen je als je lezer herinneringen heeft aan e-mails waar geen eind aan kwam, vreselijk veel keuzes of aan e-mails die gewoon niet interessant zijn: reclamefolders.

Als je in het verleden dergelijke e-mails hebt gestuurd, dan sta je ook op achterstand, want ook als je je leven betert, dan moet je lezer je e-mail openen om dit te kunnen zien.

De titel van je e-mail

En dan komen we bij de titel van je e-mail. De titel van je e-mail is de regel die mensen in de mailbox zien. Die titel moet ze verleiden om je e-mail te gaan lezen. En dat is moeilijk en lastig. Daarom: Tom Poes, verzin een list.

Want er is een list die zo simpel is, dat het waarschijnlijk je blinde vlek is. Jij ontvangt zelf bergen e-mails in je mailbox en sommige van deze e-mail lees je direct. Terwijl je andere e-mails gesloten laat. Daar is een reden voor.

Analyseren of de snelweg

Je kunt die redenen gaan analyseren, maar er is een kortere weg. De snelweg is: “Beter goed gejat dan slecht bedacht”.

Ga maar eens in je mailbox kijken naar de e-mails die je geopend hebt. Die e-mails hebben titels en die titels vond jij aansprekend genoeg om de rest ook te willen lezen. Deze titels kun je direct gebruiken of je kunt ze met een kleine aanpassing gebruiken.

Dit is nou iets leuks dat je met e-mailmarketing wel kunt doen, maar dat je niet kunt doen op je website. Als je dit op je website doet creëer je duplicate content en daar bereik je niets mee. Maar dit is bij e-mailmarketing van geen belang. En de kans dat je lezers die titel herkennen is bijzonder klein, want elke ondernemer mailt naar zijn eigen doelgroep.

Ga dus eens spitten in je mailbox en maak een lijst met fantastische titels. Die titels verbeter je en personaliseer je en dan heb jij ook een fantastische titel.

Eens een spammer altijd een spammer?

Zorgen dat je e-mails geopend worden is dus makkelijker dan op het eerste gezicht lijkt. Op voorwaarde dat je nooit gespamd hebt, want dan spelen er ook andere zaken. Want de servers zijn geneigd te denken: Eens een spammer, altijd een spammer. En dan plaatsen ze je e-mails preventief in spam. Dat helpt niet om je e-mails te laten openen.

Scroll naar boven