Plain text in Mailchimp

""

Geen plain text nieuwsbrief meesturen is in Mailchimp de meestvoorkomende oorzaak van problemen met de aflevering van je nieuwsbrief. Bij Mailerlite ligt die verhouding beter. In dit artikel leg ik je uit waarom dit zo is.


Wat is een plain text nieuwsbrief

Een plain text-versie van een nieuwsbrief is de eenvoudigste versie van de nieuwsbrief. Het is een nieuwsbrief zonder opmaak en zonder afbeeldingen en met volledig uitgeschreven links.

Wat is een HTML nieuwsbrief

Een HTML nieuwsbrief is een nieuwsbrief met opmaak en afbeeldingen en met URLs oder een tekst.

Deze versie van je nieuwsbrief is veel mooier. Daarom lijkt het voor de hand liggend om mensen niet zelf te laten kiezen en gewoon een HTML-nieuwsbrief te sturen.


Waarom een plain text nieuwsbrief?

Toch zijn er een aantal goede redenen altijd een plain text nieuwsbrief mee te sturen. Je lezers zien hier niets van, tenzij ze er expliciet voor kiezen.

Redenen om een plain text nieuwsbrief mee te sturen:

Spamfilters

Een uiterst belangrijke reden om een plain text versie van je nieuwsbrief mee te sturen is te vinden in de spamfilters.

Als je mensen laat kiezen welke versie van je nieuwsbrief ze willen ontvangen, dan verstuurt MailChimp beide versies van je nieuwsbrief, maar alleen de versie waar om gevraagd is wordt getoond. Gewoonlijk is dat de HTML-versie.

De server van de ontvangende partij ziet echter wel degelijk dat je ook een plain text nieuwsbrief hebt meegestuurd. Als die plain text versie ontbreekt dan twijfelt de server aan de betrouwbaarheid van de afzender.

Zonder plain text versie komt je nieuwsbrief dus sneller in de spamfilters. Of hij komt helemaal niet aan.

Privacy

Het lijkt alsof in je nieuwsbrief alleen afbeeldingen staan die jij er zelf in geplaatst hebt. Maar dat is schijn. In iedere HTML-nieuwsbrief staat nog een extra afbeelding die je niet ziet. Dit is een mini-afbeelding van 1 x 1 px. Je ziet ‘m niet, maar hij is er wel.

Deze mini-afbeelding wordt meegestuurd om statistieken mogelijk te maken: zodra deze mini-afbeelding getoond wordt noteert Mailchimp in je statistieken dat je nieuwsbrief geopend is.

Omdat deze mini-afbeelding wordt meegestuurd, moeten mensen eerst toestemming geven voordat de afbeeldingen in een nieuwsbrief getoond worden.


Mensen die niet willen dat jij ziet dat ze je nieuwsbrief geopend hebben zullen daarom naar alle waarschijnlijkheid inschrijven voor een plain text nieuwsbrief.


Plain text in Mailchimp

Plain text nieuwsbrief: als je je inschrijfformulieren maakt, kun je aanvinken dat mensen kunnen kiezen of ze de HTML-versie of de plain text-versie van je nieuwsbrief willen ontvangen.

Maar de meeste mensen die met Mailchimp beginnen zien de inschrijfformulieren helemaal niet. En ze zoeken er ook niet naar omdat ze een inschrijfformulier op de website hebben. En dan denken ze dat ze de inschrijfformulieren van Mailchimp niet gebruiken (je gebruikt ze wel).

Als je mensen zelf laat kiezen of ze plain text of HTML willen, dan staat de keuze voor HTML al aangevinkt op je formulier. Want dat is voor je lezer een mooiere nieuwsbrief en voor jou is het verzenden van een HTML nieuwsbrief interessanter.


Help je lezer te kiezen

Er staat een keuze voor HTML of Text. De meeste mensen kunnen geen HTML lezen en weten niet dat HTML betekent: opgemaakt en met afbeeldingen.

Mesnen denken dat het code is die ze niet kunnen lezen. Dus ze kiezen voor text.

tip

Ik heb daarom een hulptekstje op mijn formulier gezet achter de keuze voor het format: “als dit je niets zegt, kies dan HTML”.


Hoe je een plain text in Mailchimp meestuurt

Benodigde tijd: 2 minuten.

Een plain text nieuwsbrief hoef je niet zelf te maken. Dat doet Mailchimp voor je als je het je abonnees toestaat zelf te kiezen welke versie van je nieuwsbrief ze willen. Hiervoor moet je per lijst eenmalig een vakje aanvinken.

 1. Ga naar Audience

  Dit vind je in het hoofdmenu links.

 2. Kies je Audience

  Als je meerdere audiences hebt, kies dan in het linker dropdown het audience waar je plain text voor wilt aanzetten.

 3. Sign up forms

  Kies nu in het rechter dropdown voor Sign up forms.

 4. Kies nu voor de Form builder

  Die staat helemaal bovenaan.

 5. En vink het vakje aan

  “Let subscribers pick email format (plain-text or HTML).

  waar zit het plain text vakje

 6. Eenmalig

  Dit hoef je maar een keer te doen en dan doe je dat voor alle nieuwsbrieven die je naar dat audience verstuurt.


Spraakverwarring over plain text

Er is wat spraakverwarring over plain text. Er zijn marketeers die zeggen dat een plain text nieuwsbrief veel beter presteert dan een nieuwsbrief met afbeeldingen en opmaak.

Dat heeft 2 redenen:

 • Een plain text nieuwsbrief lijkt veel meer op een persoonlijke e-mail.
 • En een plain text heeft betere kansen om in de primaire mailbox te komen.

Maar als je Mailchimp gebruikt dan lijkt de e-mail absoluut niet op een persoonlijke e-mail. Integendeel, het is een foeilelijk ding met voluit uitgeschreven URLs.

voorbeeld van een plain text nieuwsbrief
Voorbeeld van een plain text nieuwsbrief

Simple text

Als je graag een e-mail wilt versturen die eruitziet als een persoonlijke e-mail, kies dan het simple text template.

Dat is een speciaal template zonder opmaak en zonder afbeeldingen.

In de mailbox staat de tekst veel meer aan de linkerkant dan bij andere templates. Hierdoor lijkt deze nieuwsbrief op een persoonlijke nieuwsbrief.

Je vindt het template voor een simple text nieuwsbrief door bij de templates te kijken. Het staat helemaal rechts onderaan.

simple text
Zo ziet het simple text template er uit

pijltje

Mailchimp op maat

E-mailmarketing lijkt heel simpel, maar iets als de functie van een plain-text nieuwsbrief moet je weten. Dat kun je niet “vanzelf” weten. En zelfs als je het weet, dan moet je ook vinden waar dit dan te vinden is.

 Als dit onbekend terrein voor je is en ik je in dit artikel iets nieuws heb verteld, overweeg dan een uur Mailchimp coaching.  Dan leer ik je snel wat werkelijk belangrijk is. No nonse, makkelijk en snel.

En wil je graag leren hoe je een e-mail maakt die echt doet wat hij voor je doen moet? Overweeg dan de strategie training over het maken van een fantastische e-mail.

Maar je kunt natuurlijk best een heleboel zelf uitvinden met behulp van de handleiding voor Mailchimp.


pijltje

Gratis video cursus Mailchimp nieuwsbrief

Gratis cursus Mailchimp over:

Hoe maak je een nieuwsbrief met de inline editor

Ook geschikt voor Mailchimp starters.


Makkelijke nieuwsbrief

De Mailchimp inline editor is een makkelijke editor waar je prachtige strakke nieuwsbrieven mee maakt.

In deze gratis cursus neem ik je mee en vertel ik je hoe ik deze nieuwsbrief hiernaast gemaakt heb. Teksten, afbeeldingen buttons, alles is er en juist voor starters is dit een nieuwsbrief die je snel kunt leren maken.

Inclusief uitleg hoe je adressen kunt uploaden.

Mailchimp inline editor cursus

Je gaat naar de landingspagina


Je bent hier: Home » Mailchimp » Mailchimp nieuwsbrieven » Mailchimp design » Plain text in Mailchimp

Plain text in Mailchimp was last modified: by

Platte tekst is noodzaak: met dank aan talha khalil voor het beeldmateriaal in de uitgelichte afbeelding.

Plain text in Mailchimp was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *