Bijgewerkt op 23 november 2023
Geen plain text nieuwsbrief meesturen is in Mailchimp de meest voorkomende oorzaak van problemen met de aflevering van je nieuwsbrief.
Een plain text versie van een nieuwsbrief is de eenvoudigste versie van de nieuwsbrief.
Het is een nieuwsbrief zonder opmaak en zonder afbeeldingen en met volledig uitgeschreven links.
Een HTML nieuwsbrief is een nieuwsbrief met opmaak en afbeeldingen en met URLs onder een tekst.
Een HTML nieuwsbrief is veel mooier dan een plain text nieuwsbrief. Daarom lijkt het voor de hand liggend om mensen niet zelf te laten kiezen en gewoon een HTML-nieuwsbrief te sturen. Maar dit is niet aan te raden.
Waarom een plain text nieuwsbrief
Er zijn een aantal goede redenen om altijd een plain text nieuwsbrief mee te sturen. En voor je geruststelling: je lezers zien hier niets van, tenzij ze er expliciet voor kiezen. Redenen om een plain text nieuwsbrief mee te sturen:
Spamfilters
Een uiterst belangrijke reden om een plain text versie van je nieuwsbrief mee te sturen is te vinden in de spamfilters. Als je mensen laat kiezen welke versie van je nieuwsbrief ze willen ontvangen, dan verstuurt Mailchimp beide versies van je nieuwsbrief, maar alleen de versie waar om gevraagd is wordt getoond. Gewoonlijk is dat de HTML-versie.
De server van de ontvangende partij ziet echter wel degelijk dat je ook een plain text nieuwsbrief hebt meegestuurd. Als die plain text versie ontbreekt dan twijfelt de server aan de betrouwbaarheid van de afzender. Zonder plain text versie komt je nieuwsbrief dus sneller in de spamfilters. Of hij komt helemaal niet aan.
Privacy
Het lijkt alsof er in je nieuwsbrief alleen afbeeldingen staan die jij er zelf in geplaatst hebt. Maar dat is schijn. In iedere HTML-nieuwsbrief staat nog een extra afbeelding die je niet ziet. Dit is een mini-afbeelding van 1 x 1 px. Je ziet ‘m niet, maar hij is er wel.
Deze mini-afbeelding wordt meegestuurd om statistieken mogelijk te maken: zodra deze mini-afbeelding getoond wordt, noteert Mailchimp in je statistieken dat je nieuwsbrief geopend is. Mensen die niet willen dat jij ziet dat ze je nieuwsbrief geopend hebben zullen daarom naar alle waarschijnlijkheid inschrijven voor een plain text nieuwsbrief.
Waar vind je de plain text nieuwsbrief
Om een plain text nieuwsbrief te maken hoef je niet veel moeite te doen. Als je je inschrijfformulieren maakt, kun je aanvinken dat mensen kunnen kiezen of ze de HTML-versie of de plain text-versie van je nieuwsbrief willen ontvangen.
Maar de meeste mensen die met Mailchimp beginnen zien de inschrijfformulieren helemaal niet. En ze zoeken er ook niet naar omdat ze een inschrijfformulier op de website hebben. En dan denken ze dat ze de inschrijfformulieren van Mailchimp niet gebruiken (je gebruikt ze wel).
Als je mensen zelf laat kiezen of ze plain text of HTML willen, dan staat de keuze voor HTML al vooraf aangevinkt op je formulier. Want dat is voor je lezer een mooiere nieuwsbrief en voor jou is het verzenden van een HTML nieuwsbrief interessanter.
Help je lezer te kiezen
Er staat een keuze voor HTML of Text. De meeste mensen kunnen geen HTML lezen en weten niet dat HTML betekent: opgemaakt en met afbeeldingen. Mensen denken dat het code is die ze niet kunnen lezen. Dus ze kiezen voor text. Ik heb daarom een hulptekst op mijn formulier gezet achter de keuze voor het format: “als dit je niets zegt, kies dan HTML”
.

Soepel en positief
Onze eerste mailing met Mailchimp. Wij moesten van vooraf aan beginnen. En wat liep dat met Judith soepel en positief! Met onze input en aangeleverd materiaal heeft Judith onze eerste mailing in elkaar gezet. Volledig in overleg.
Judith luistert goed en levert precies het product zoals wij dat wilden. Na de opvolgende cursus kunnen wij nu zelf mailings in elkaar zetten en versturen. Judith is zonder twijfel een Mailchimp-PRO! Ze beheerst Mailchimp van A tot Z. Ze stuurt het proces bijzonder strak en professioneel aan. Erg tevreden!! Wouter Koeman, Stellar Belastingadviseurs
Hoe maak je een plain text in Mailchimp
Benodigde tijd: 2 minuten
Een plain text nieuwsbrief hoef je niet zelf te maken. Dat doet Mailchimp voor je als je het je abonnees toestaat zelf te kiezen welke versie van je nieuwsbrief ze willen. Hiervoor moet je per lijst eenmalig een vakje aanvinken.
- Ga naar Audience
Dit vind je in het hoofdmenu links.
- Kies je Audience
Als je meerdere audiences hebt, kies dan in het linker dropdown het audience waar je plain text voor wilt aanzetten.
- Sign up forms
Kies nu in het rechter dropdown voor Sign up forms.
- Kies nu voor de Form builder
Die staat helemaal bovenaan.
- En vink het vakje aan
“Let subscribers pick email format (plain-text or HTML).
- Eenmalig
Dit hoef je maar een keer te doen en dan doe je dat voor alle nieuwsbrieven die je naar dat audience verstuurt.
Benodigde tijd: 2 minuten
Een plain text nieuwsbrief hoef je niet zelf te maken. Dat doet Mailchimp voor je als je het je abonnees toestaat zelf te kiezen welke versie van je nieuwsbrief ze willen. Hiervoor moet je per lijst eenmalig een vakje aanvinken.
Spraakverwarring over plain text
Er is spraakverwarring over plain text. Er zijn marketeers die zeggen dat een plattetekst nieuwsbrief veel beter presteert dan een nieuwsbrief met afbeeldingen en opmaak.
Dat heeft 2 redenen:
- Een plain text nieuwsbrief lijkt veel meer op een persoonlijke e-mail.
- En een plain text heeft betere kansen om in de primaire mailbox te komen.
Maar als je Mailchimp gebruikt dan lijkt deze e-mail absoluut niet op een persoonlijke e-mail. Integendeel, het is een foeilelijk ding met voluit uitgeschreven URLs.
Als je op de afbeelding klikt krijg je een grotere afbeelding te zien. En dan zie je ook dat je zo’n nieuwsbrief echt niet wilt versturen.
Simple text
Als je graag een e-mail wilt versturen die er zo veel mogelijk uitziet als een persoonlijke e-mail, kies dan het Simple Text template. Dat is een speciaal template zonder opmaak en zonder afbeeldingen en links uitgelijnd.
E-mailmarketing lijkt heel simpel, maar iets als de functie van een plain-text nieuwsbrief moet je weten. Dat kun je niet “vanzelf” weten. En zelfs als je het weet, dan moet je ook vinden waar dit dan te vinden is.