Bijgewerkt op 7 september 2023
De indeling van je e-mail
Aan de indeling van je e-mail is vaak iets te verbeteren. Vooral als je gewoon je e-mail maakt zonder lang en diep over de indeling nagedacht te hebben. Dus ik ga je helpen hierover na te denken.
Waar zet je je logo?
Het lijkt allemaal zo gewoon en vanzelfsprekend dat je er niet eens over na zou denken: waar plaats je je logo in je nieuwsbrief? Het antwoord lijkt zo klaar als een klontje: bovenaan natuurlijk. En waarom plaats je je logo bovenaan? Heel simpel: omdat dit dan het eerste is dat mensen zien.
Dat had je gedacht, maar helaas is dat niet waar. Je logo is een afbeelding en als je begint met je logo, dan zien mensen een roze of groen vlakje. Want voordat de afbeeldingen getoond worden moeten ze daar eerst toestemming voor geven.
En als het meezit heb je je logo een alt tekst meegegeven. Dan zien mensen in elk geval je bedrijfsnaam in dit roze of groene vlakje. Maar als je die alt tekst niet hebt ingevuld, dan zien ze niets anders dan een roze of groen vlakje. En dan is je plannetje om als eerste je logo te laten zien in het water gevallen.
Je kunt het ook anders aanpakken. Het is zonder meer een goed idee om ervoor te zorgen dat mensen als eerste je bedrijfsnaam zien. Maar die kun je ook als tekst neerzetten. En dan komen er geen nietszeggende roze of groene vlakjes. Dan zet je de tekst bovenaan en je logo onderaan, want tegen de tijd dat mensen daar gekomen zijn hebben ze al meerdere redenen gehad om toestemming te geven de afbeeldingen te tonen.
Je boodschap
Begin eens met bedenken wanneer je vindt dat je nieuwsbrief goed presteert. Als je dat doel niet vooraf vast stelt, dan kun je ook niet achteraf meten of het gelukt is. En dan kun je de volgende nieuwsbrief ook niet beter maken t.o.v. deze nieuwsbrief. Dus verzin vooraf wat die nieuwsbrief moet doen: wil je dat hij veel geopend wordt, of wil je juist veel clicks, of wil je dat mensen iets gaan kopen?
Dat moet je vooraf vaststellen. Want het lijkt alsof de open rate het allerbelangrijkste is. Dat lijkt heel logisch, want als mensen niet openen kunnen ze ook niet klikken en dan kunnen ze niets kopen via je nieuwsbrief.
Verkopen
Maar dat kun je ook heel anders zien: als jij iets wilt verkopen, dan is het alleen belangrijk dat mensen die hiervoor in aanmerking komen je nieuwsbrief openen. Dat de rest van je lezers dan niet opent, dat doet er eigenlijk niet toe.
Maar nog beter: ga de mensen die in aanmerking komen om deze keer te kopen eens vooraf selecteren en stuur je nieuwsbrief alleen naar deze mensen. Dat kun je heel gemakkelijk doen als je Mailchimp Standard hebt. In Mailchimp Standaard staat een segment voor je klaar van mensen die waarschijnlijk gaan kopen als je nu een nieuwsbrief verstuurt.
Maar dat is niet de essentie van mijn boodschap. Mijn boodschap is: denk vooraf na wat die e-mail voor je moet gaan doen. En schrijf je e-mail zo dat hij ook alle kansen krijgt om dit te gaan doen.
De call-to-action
Als je wilt dat mensen in je nieuwsbrief ergens op klikken, dan moet je een call-to-action plaatsen. Een grote opvallende button. En alweer: het lijkt zo logisch om eerst je verhaaltje te schrijven en dan je call-to-action te plaatsen. Maar is dat ook logisch?
Wat je werkelijk wilt is niet dat mensen dat verhaaltje lezen, eigenlijk wil je gewoon dat ze klikken. Maar als dat je doel is, dan moet je dat gemakkelijk maken. Dan moet je die button flink in het zicht plaatsen. En dat is niet onder je verhaaltje, maar boven je verhaaltje.
Want als je ‘m onder je verhaaltje plaatst, dan moeten mensen eerst scrollen om ‘m te zien. Maar als je ‘m boven je verhaaltje plaatst, dan staat hij boven de vouw. Ze zien ‘m direct.
Afmeldlink
In iedere nieuwsbrief staat een afmeldlink. Die staat in de voettekst en hij is vaak heel erg klein. Ook dit lijkt logisch, want wie zet er nou een grote uitnodiging om je af te melden in de nieuwsbrief? En wie begint er nou met een uitnodiging om uit te schrijven? Dat lijkt raar, maar dat is eigenlijk niet zo raar.
Kijk, we willen liever geen afmeldingen. Maar er is iets anders dat we nog veel minder graag willen. En dat is een spammelding. Daar is het aan te raden om het heel gemakkelijk te maken om je af te melden. Vertrouw er gewoon op dat mensen die zich niet af willen melden, dit ook heus niet gaan doen.
En zeker omdat sommige mailboxen een spamknop direct boven je e-mail zetten, is het belangrijk dat mensen zich kunnen afmelden zonder naar je afmeldlink te hoeven zoeken.
Actieplan
Actieplan: kijk eens kritisch naar de indeling van je e-mail. Kijk eens of de indeling ideaal is om je doel te bereiken en het je lezers zo gemakkelijk mogelijk te maken om te doen wat jij graag wilt.
Ik ben zowel door Mailchimp als door MailerLite erkend als e-mail expert en ik help je er graag mee.