afmeldproces bij Mailchimp

Afmeldproces bij Mailchimp

Bijgewerkt op 23 november 2023

Ik kreeg een vraag over het afmeldproces bij Mailchimp. Iemand vroeg me of er ook beveiliging in zit als “weet je het zeker” om te voorkomen dat mensen zich per ongeluk afmelden.

Ik vind deze vraag een goede reden om eens in te gaan op het afmeldproces, want iets dergelijks kan nauwelijks gebeuren. En er zijn ook minder bekende mogelijkheden voor een gedeeltelijke afmelding. Het is ook weleens leuk de mogelijkheden voor een gedeeltelijke afmelding te bespreken.

Hoe werkt het afmeldproces bij Mailchimp

Het afmeldformulier hoort bij de formulierenset van Mailchimp waar ook het inschrijfformulier toe behoort. De kans dat iemand zichzelf per ongeluk afmeldt is bijzonder klein, want als iemand op de afmeldlink in je nieuwsbrief klikt, komt die persoon eerst op een formulier waar de afmelding moet plaatsvinden.

afmelden
Afmeldformulier waar de afmelding moet plaatsvinden.

Afmeldproces:

 • iemand moet eerst klikken op de afmeldlink in je nieuwsbrief
 • daarna moet die persoon dit formulier verzenden

Dat zijn twee handelingen die je allebei moet voltooien voordat je het afmeldproces voltooid hebt en bent afgemeld. Het lijkt me uitgesloten dat iemand beide handelingen per ongeluk voltooit.

Goodbye e-mail

Mocht dit toch gebeuren dan is dit te herstellen door automatisch een “goodbye” e-mail te versturen. In deze “goodbye” e-mail wordt de mogelijkheid dat je per bent afgemeld benoemd en er wordt een mogelijkheid geboden om opnieuw in te schrijven. Dat formulier ziet er zo uit:

goodbye formulier

Goodbye e-mail activeren

Als je een “goodbye” e-mail wilt versturen moet je een vinkje zetten op de pagina van de “goodbye” e-mail. Ga naar:

 • Audiences (in de zijbalk links)
 • Kies voor Signup forms
 • Kies voor Form builder
 • Zoek in de Form builder naar de Goodbye e-mail
 • Plaats het vinkje
goodbye

Is dit aan te raden?

De vraag is alleen: is dit aan te raden? Ik vind van niet. Nogmaals, mensen melden zich niet per ongeluk af, ze moeten twee handelingen voltooien voor ze afgemeld zijn, ze willen zich dus afmelden.

Gedeeltelijke afmelding in het afmeldproces van Mailchimp

Naast gewoon helemaal afmelden heeft Mailchimp ook nog andere mogelijkheden voor een gedeeltelijke afmelding.

Groepen

Misschien heb je je lezers in groepen ingedeeld en wil je mensen de mogelijkheid geven om zich af te melden voor een groep, terwijl ze gewoon geabonneerd blijven op andere groepen. In dat geval zet je een link in je nieuwsbrief: “Stel zelf je abonnement samen” of “Wijzig je abonnement” of iets anders.

interesses wijzigen

De lezer gaat dan naar de volgende pagina waar hij of zij vakjes kan aan- en afvinken. Zo kan de lezer een hoogst persoonlijk abonnement samenstellen.

interesses wijzigen in plaats van afmelden

Automation verlaten als gedeeltelijke afmelding

Bij een Automation workflow in de Classic Automation heb je een heel speciale mogelijkheid. Omdat dit gaat om een serie e-mails en het heel vervelend kan zijn die hele rit uit te moeten zitten als het onderwerp je niet interesseert, heeft de Classic Automation de mogelijkheid om af te melden voor die specifieke serie. Let op: dit kan wel in de Classic Automation maar niet in de Customer Journey.

Mensen blijven dan gewoon op je mailinglijst voor andere e-mails, maar ze krijgen die serie niet meer.

Opnieuw abonneren

Als een abonnee eenmaal is uitgeschreven, kun je hem of haar niet zomaar weer op je lijst zetten. Er zit een beveiliging in de mailinglijst ingebouwd waardoor je een adres van iemand die zich heeft uitgeschreven niet kunt uploaden en je kunt dit adres ook niet handmatig opnieuw invoeren.

De abonnee zelf merkt daar niets van, want als hij of zij zich opnieuw wil abonneren dan kan dat gewoon. Mocht de voormalige abonnee aan je doorgeven zich weer opnieuw te willen abonneren, dan kun je twee dingen doen:

 • Ga naar je website of naar het hosted signup form van Mailchimp en voer het adres daar in.
 • Of zoek het adres op in je mailinglijst en klik het profiel aan. Bij het profiel vind je een knop “Resend Confirmation Email”. Klik deze button aan.

In beide gevallen moet de abonnee bevestigen dat hij of zij echt weer op de mailinglijst wil (dubbele opt-in).

En je kunt iemand die zich afmeldt ook doorleiden naar een eigen bedankpagina. En daar kun je natuurlijk een inschrijfformulier neerzetten waarop je aanbiedt om te blijven mailen, maar in een veel lagere frequentie. Het veld waar je de URL voor die custom bedankpagina kunt invullen vind je in de form builder op de unsubscribed success pagina.

Afmeldproces bij Mailchimp - unsubscribe success pagina

Status “unsubscribed”

Mensen die zich uitschrijven staan daarna op je lijst met de status “unsubscribed”. Je kunt ze dan niet meer mailen. Maar dat betekent niet automatisch dat je niet voor deze adressen hoeft te betalen. Lees daarom beslist verder in het artikel over het archiveren van adressen.

Het afmeldproces bij Mailchimp

Het afmeldproces bij Mailchimp is dus voor je abonnee heel simpel. En dat moet ook, want mensen moeten zich met een muisklik af kunnen melden. Maar aan de andere kant heb jij behoorlijk veel mogelijkheden om je lezer een alternatief voor afmelden te bieden. Je kunt:

 • Groepen gebruiken zodat mensen zelf hun interesses in kunnen stellen.
 • Je kunt mensen die zich hebben afgemeld een nieuw abonnement voorstellen met een lagere frequentie van je e-mails.
 • En je kunt een afmelding voor een serie aanbieden, zodat de serie voor die lezer stopt terwijl hij gewoon op je lijst blijft.
,
Scroll naar boven