Mailchimp Omnivore warning

Mailchimp Omnivore warning

Mailchimp Omnivore is intelligente software van Mailchimp. Deze software is bedoeld om ervoor te zorgen dat de nieuwsbrieven allemaal netjes afgeleverd worden. Niet alleen jouw nieuwsbrieven, maar ook die van mij.

En de kwaliteit van jouw mailinglijst kan de aflevering van mijn nieuwsbrieven beïnvloeden, want Mailchimp gebruikers maken gebruik van gedeelde IP-adressen.

Mailchimp Omnivore is ook het systeem waarmee Mailchimp zichzelf beschermt tegen z’n gebruikers.

Want voor de aflevering van nieuwsbrieven is Mailchimp afhankelijk van de servers. En als de servers geen Mailchimp nieuwsbrieven meer willen afleveren, dan kan Mailchimp z’n deuren sluiten en dat willen ze uiteraard niet.


Mailchimp Omnivore

Mailchimp Omnivore is een waakhond. Het is intelligente software met de bedoeling misbruik te voorkomen.

  • Met deze software analyseert Mailchimp je mailinglijst om te zien of er mogelijk adressen op staan die bekend staan als spamvallen.
  • Omnivore leest ook je nieuwsbrief vóórdat je nieuwsbrief verzonden is. Hij controleert of er misschien een link in je nieuwsbrief staat die leidt naar een dubieuze website.


Dat doet Mailchimp Omnivore in ieder account en bij iedere nieuwsbrief.


Mailchimp Omnivore

Als je met Mailchimp Omnivore te maken krijgt heb je meestal zelf iets gedaan. Je hebt bijvoorbeeld een lijst aangekocht, of je hebt iets anders gedaan waardoor je een risico voor MailChimp vormt.


Triggers voor Omnivore

Spamvallen

Spamvallen: als je een adres op je mailinglijst hebt staan waarvan bekend is dat het een spamval is, dan betekent dit dat je je lijst niet onderhoudt of dat je een mailinglijst hebt aangekocht.


Adressen die je lang niet gemaild hebt

Adressen die je lang niet gemaild hebt: Mailchimp eist dat je je adressen minimaal eens per half jaar mailt. E-mailadressen verouderen heel erg snel en als je je adressen minder vaak dan eens per half jaar mailt, dan gaat de bounce rate omhoog.

Mailchimp kan het zich niet permitteren dat e-mails die via hun platform verstuurd zijn een hoge bounce rate hebben, want dat kan als gevolg hebben dat de servers de e-mails die via Mailchimp verstuurd worden niet meer willen afleveren.

Maar ook: adressen die lang niet gemaild zijn kunnen veranderd zijn in spamvallen.


Erg veel nieuwe adressen

Erg veel nieuwe adressen: als je ineens een heleboel nieuwe adressen op je mailinglijst zet die nooit eerder via Mailchimp gemaild zijn, dan kan dat ook tot gevolg hebben dat je de interesse van Omnivore wekt.

Dit laatste moet je goed begrijpen: als jij adressen op je mailinglijst zet die nieuw zijn voor jou, dan zijn ze meestal niet nieuw voor Mailchimp.

Mailchimp kent je adressen gewoonlijk want ze staan ook op de mailinglijsten van andere mensen. Als je ineens een heleboel gloednieuwe adressen in je account zet dan is dat een bijzonderheid waar Mailchimp Omnivore op reageert.


Hoe voorkom je dat Omnivore aanslaat

Je kunt voorkomen dat je te maken krijgt met Omnivore door:

  • Je adressen zoveel mogelijk met dubbele opt-in te verzamelen
  • Regelmatig te mailen, liefst minimaal eens per maand, zodat je adressen geen kans krijgen te oud te worden.

Om een mailinglijst op te schonen zijn er verschillende tools op het Internet, bijvoorbeeld Bounceless.io, Quickemailverification.com. De tools die ik hier noem zijn niet de enige tools die je hiervoor kunt gebruiken, er zijn er nog veel meer. Even googlen. En als je een tool gebruikt, wees dan streng voor jezelf: behoud alleen adressen die “good” of “safe to send” zijn.

Hier kun je een vergelijking vinden tussen de verschillende tools die je hebt om je lijst op te schonen. En laat je niet tegenhouden door de prijzen die je ziet staan, want bij de meeste platforms kun je ook credits kopen als je er slechts eenmaal gebruik van wilt maken.


Omnivore warning

Soms geeft Omnivore een waarschuwing op het moment dat je account nog niet geblokkeerd is: Omnivore warning. Negeer dit bericht niet! Kijk wat er aan de hand is en doe er iets aan zodat je erger kunt voorkomen.

De reden voor een Omnivore warning verschilt per situatie. Ik heb laatst zelfs een Omnivore warning gezien voor een Automation workflow die een afmeld rate had van 7,5%. Ook daar kan MailChimp Omnivore een waarschuwing voor geven. Want de afmeld rate mag niet hoger zijn dan ongeveer 10%. Is hij wel hoger, dan is dat een sterke aanwijzing dat je een mailinglijst hebt aangekocht of dat je ineens over een heel ander onderwerp bent gaan mailen.

In dit geval was helemaal niet zo: het ging om een weggever die zo sterk was dat de abonnees met die weggever alles al hadden en geen behoefte hadden aan méér. Zoiets levert niet alleen niets op: je kunt er zelfs door in de problemen raken.


Opgeschort account

Maar het kan ook gebeuren dat je zonder waarschuwing niet meer kunt verzenden. Ook dan krijg je een bericht en in dat bericht staat:

  • waarom je niet meer kunt verzenden
  • plus een aantal links naar meer uitleg

Lees dat bericht vooral, want daar kun je in vinden wat je volgende stappen zouden moeten zijn.


Spamfilter

Ik kreeg laatst een berichtje van iemand die erg boos was omdat Omnivore een verzending geblokkeerd had. Dat berichtje ontving ik in mijn spamfilter.

Ook dit kan heel gemakkelijk gebeuren. Als de kwaliteit van je mailinglijst erg slecht is, dan blijft je gewone e-mailadres niet buiten schot. Je hele domein blijft niet buiten schot. Zelfs de e-mails die je van je persoonlijke account verstuurt blijven niet buiten schot.


De boodschapper van het slechte nieuws

Je kunt natuurlijk boos worden op Mailchimp en overstappen naar een ander platform. Maar realiseer je dat Mailchimp in deze situatie niets méér is dan de boodschapper van het slechte nieuws. Daar kun je je voordeel mee doen door de verantwoordelijkheid te nemen, de oorzaak van de problemen te achterhalen en maatregelen te nemen.

Neem je de verantwoordelijkheid niet, dat staat het je vrij over te stappen naar een ander platform. Lang niet ieder e-mail platform heeft geavanceerde software zoals Mailchimp Omnivore, dus het verzenden naar je mailinglijst lukt dan mogelijk wel.

Maar wees dan niet verbaasd als je gewone een-op-een e-mails vervolgens in de spamfilters komen, want je hebt het slechte nieuws genegeerd. Het probleem is niet Mailchimp. Het probleem is dat je verzendreputatie geschaad is en dat probleem neem je mee als je naar een ander platform gaat.


Mailchimp Omnivore

Heb je een bericht van Omnivore gehad en begrijp je het niet? Weet je niet wat je moet doen? Snap ik. Het probleem is alleen dat ik je met Omnivore niet altijd kan helpen op de manier die jij wilt en die jij leuk vindt.

Als jij een ongeïdentificeerde spamval op je mailinglijst hebt staan, dan kan ik ‘m ook niet vinden. Maar als je denkt dat de oorzaak iets heel anders is, dan kan ik je misschien wel helpen.


Hulp met Omnivore

  • Als je adressen geïmporteerd hebt dan krijgen we mogelijk boven tafel welke van je imports de boosdoener is en waarom.
  • Misschien mag je die adressen helemaal niet mailen, maar misschien ook moet we eerst preventieve maatregelen nemen om je import in het systeem te krijgen.

Als je nog niet met Mailchimp Omnivore te maken hebt gehad, houd dat dan zo want dat is echt beter.


Over de aflevering van nieuwsbrieven

pijltje

Komt je nieuwsbrief in spam?

nieuwsbrief in spam

Denk je dat je nieuwsbrief in spam komt of helemaal niet afgeleverd wordt?

Ik kan voor je onderzoeken wat de oorzaak is zodat je er iets aan kunt doen! Lees meer over het spamonderzoek.


Je bent hier: Home » Mailexpert » Mailchimp » Mailchimp account » Mailchimp compliance » Mailchimp Omnivore warning


Mailchimp Omnivore warning was last modified: by

Hier vind je mijn profiel in de Mailchimp Expert directory.

Mailchimp Omnivore warning was last modified: by