Mailchimp Omnivore warning

Mailchimp Omnivore warning

Mailchimp Omnivore is software waar je niet mee te maken wilt krijgen. Maar helaas krijgen sommige mensen hier wel mee te maken. En als je hiermee te maken krijgt dan ben je echt in de aap gelogeerd. Een Mailchimp Omnivore warning kun je beter niet negeren.

Mailchimp Omnivore het systeem waarmee Mailchimp zichzelf beschermt tegen z’n gebruikers.

Mailchimp Omnivore

Mailchimp Omnivore is een waakhond. Het is intelligente software met de bedoeling misbruik te voorkomen.

  • Met deze software analyseert Mailchimp je mailinglijst om te zien of er mogelijk adressen op staan die bekend staan als spamvallen.
  • Omnivore leest ook je nieuwsbrief vóórdat je nieuwsbrief verzonden is. Hij controleert of er misschien een link in je nieuwsbrief staat die leidt naar een dubieuze website.
  • En hij kijkt of je misschien schrijft over een onderwerp waarover je niet mag mailen via Mailchimp.
  • Daarnaast kijkt hij gelijk ook nog even of je misschien meer dan één account hebt. 

Dat doet Mailchimp Omnivore in ieder account en bij iedere nieuwsbrief.


Mailchimp Omnivore

Als je met Mailchimp Omnivore te maken krijgt heb je meestal zelf iets gedaan. Je hebt bijvoorbeeld een lijst aangekocht, of je hebt iets anders gedaan waardoor je een risico voor MailChimp vormt.

Want daar gaat het om. Mailchimp Omnivore is geen Internetpolitie, het is software die het bedrijf Mailchimp beschermt.

Een platform als Mailchimp is afhankelijk van de servers om de verzonden nieuwsbrieven afgeleverd te krijgen. Als de servers dat niet meer willen doen, dan wil niemand meer via Mailchimp versturen en kan Mailchimp sluiten.


Triggers voor Omnivore

Spamvallen: als je een adres op je mailinglijst hebt staan waarvan bekend is dat het een spamval is, dan betekent dit dat je je lijst niet onderhoudt of dat je een mailinglijst hebt aangekocht.

Adressen die je lang niet gemaild hebt: Mailchimp eist dat je je adressen minimaal eens per half jaar mailt. E-mailadressen verouderen heel erg snel en als je je adressen minder vaak dan eens per half jaar mailt, dan gaat de bounce rate omhoog.

Mailchimp kan het zich niet permitteren dat e-mails die via hun platform verstuurd zijn een hoge bounce rate hebben, want dat kan als gevolg hebben dat de servers de e-mails die via Mailchimp verstuurd worden niet meer willen afleveren.

Erg veel nieuwe adressen: als je ineens een heleboel nieuwe adressen op je mailinglijst zet die nooit eerder via Mailchimp gemaild zijn, dan kan dat ook tot gevolg hebben dat je Omnivore wekt.

Dit laatste moet je goed begrijpen: als jij adressen op je mailinglijst zet die nieuw zijn voor jou, dan zijn ze meestal niet nieuw voor Mailchimp.

Mailchimp kent die adressen want ze staan ook op de mailinglijsten van andere mensen. Als je ineens een heleboel gloednieuwe adressen in je account zet dan is dat een bijzonderheid waar Mailchimp Omnivore op reageert.


Hoe voorkom je dat Omnivore aanslaat

Je kunt voorkomen dat je te maken krijgt met Omnivore door:

  • Je adressen zoveel mogelijk met dubbele opt-in te verzamelen
  • Regelmatig te mailen, liefst minimaal eens per 3 maanden, zodat je adressen geen kans krijgen te oud te worden. Als je dit niet hebt gedaan, schoon je lijst dan op vóór weer gaat verzenden.

Om een mailinglijst op te schonen zijn er verschillende tools op het Internet, bijvoorbeeld Bounceless.io, Quickemailverification.com. De tools die ik hier noem zijn niet de enige tools die je hiervoor kunt gebruiken, er zijn er nog veel meer. Even googlen.

En hier kun je een vergelijking vinden tussen de verschillende tools die je hebt om je lijst op te schonen. En laat je niet tegenhouden door de prijzen die je ziet staan, want bij de meeste platforms kun je ook credits kopen als je er slechts eenmaal gebruik van wilt maken.


Omnivore warning

Soms geeft Omnivore een waarschuwing op het moment dat je account nog niet geblokkeerd is: Omnivore warning. Negeer dit bericht niet! Kijk wat er aan de hand is en doe er iets aan zodat je erger kunt voorkomen.

De reden voor een Omnivore warning verschilt per situatie. Ik heb laatst zelfs een Omnivore warning gezien voor een Automation workflow die een afmeld rate had van 7,5%. Ook daar kan MailChimp Omnivore een waarschuwing voor geven. Want de afmeld rate mag niet hoger zijn dan ongeveer 10%. Is hij wel hoger, dan is dat een sterke aanwijzing dat je een mailinglijst hebt aangekocht of dat je ineens over een heel ander onderwerp bent gaan mailen.

In dit geval was helemaal niet zo: het ging om een weggever die zo sterk was dat de abonnees alles al hadden en geen behoefte hadden aan méér. Zoiets levert niet alleen niets op: je kunt er zelfs door in de problemen raken.


Opgeschort account

Maar het kan ook gebeuren dat je zonder waarschuwing niet meer kunt verzenden. Ook dan krijg je een bericht en in dat bericht staat:

  • waarom je niet meer kunt verzenden
  • plus een aantal links naar meer uitleg

Lees dat bericht vooral, want daar kun je in vinden wat je volgende stappen zouden moeten zijn.


Ander platform

Ik kreeg laatst een berichtje van iemand die erg boos was omdat Omnivore een verzending geblokkeerd had. Dat berichtje ontving ik in mijn spamfilter.

Ook dit kan heel gemakkelijk gebeuren. Als de kwaliteit van je mailinglijst erg slecht is, dan blijft je gewone e-mailadres niet buiten schot. Je hele domein blijft niet buiten schot.

Je kunt natuurlijk boos worden op Mailchimp en overstappen naar een ander platform. Maar realiseer je dat Mailchimp in deze situatie niets méér is dan de brenger van het slechte nieuws. Daar kun je je voordeel mee doen door de verantwoordelijkheid te nemen, de oorzaak van de problemen te achterhalen en maatregelen te nemen.

Neem je de verantwoordelijkheid niet, dat staat het je vrij over te stappen naar een ander platform. Lang niet ieder e-mail platform heeft geavanceerde software zoals Mailchimp Omnivore, dus het verzenden naar je mailinglijst lukt dan mogelijk wel.

Maar wees dan niet verbaasd als je gewone een-op-een e-mails vervolgens in de spamfilters komen, want je hebt het slechte nieuws genegeerd. Het probleem is niet afkomstig van Mailchimp. Het probleem is dat je verzendreputatie geschaad is en dat probleem neem je mee als je naar een ander platform gaat.


Omnivore

Heb je een bericht van Omnivore gehad en begrijp je het niet? Weet je niet wat je moet doen? Snap ik. Het probleem is alleen dat ik je met Omnivore niet echt kan helpen.

Ik ben in het verleden regelmatig in gesprek gegaan met Mailchimp omdat de maatregel van Omnivore onredelijk leek. Maar de mensen van Mailchimp vertrouwen hun software en als Omnivore zegt dat iets niet okee is, dan grijpen zij niet in.

Realiseer je ook dat mijn Mailchimp hulp niet gratis is. Als je bericht hebt gekregen van Omnivore kan ik je zelden een pijnloze oplossing aanbieden. Maar ik kan eventueel wel samen met jou uitzoeken wat je fout hebt gedaan en hoe je herhaling kunt voorkomen.

Als je nog niet met Mailchimp Omnivore te maken hebt gehad, houd dat dan zo want dat is echt beter.

Meer over een korte cursus Mailchimp

Mailchimp cursus

Mailchimp Omnivore warning was last modified: by

Mailchimp Omnivore: met dank aan Canva voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Mailchimp Omnivore warning was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.