Bijgewerkt op 26 september 2023
Waarschuwing bij een hoge bounce rate
Een e-mail bounce is een nieuwsbrief die niet afgeleverd kan worden. Bijvoorbeeld doordat het adres niet bestaat, maar ook doordat de mailbox van de ontvanger vol is.
Mailchimp ruimt bounces zelf op, dat zijn je cleaned adressen. Maar Mailchimp kan je een waarschuwing sturen als de bounce rate van je nieuwsbrief te hoog is. Als je een dergelijke waarschuwing krijgt, ga dan alsjeblieft niet over tot de orde van de dag vanuit de gedachte dat het alleen maar een waarschuwing is.
Mailchimp is afhankelijk van de servers om de nieuwsbrieven die via Mailchimp verstuurd worden af te leveren. En de servers willen dat niet meer doen als nieuwsbrieven via Mailchimp te vaak bounces geven.
Een waarschuwing van Mailchimp Omnivore is een eerste stap. En als je dan niets verandert, dan kun je er zeker van zijn dat er een volgende stap zal volgen.
Hoe ontstaat een bounce
Bijna iedere nieuwsbrief heeft bounces en dat is niet erg als die bounces op een normale, natuurlijke manier ontstaan zijn. Een natuurlijke manier waarop bounces ontstaan ziet er zo uit:
- Iemand schrijft zich in voor je nieuwsbrief.
- En na een poosje zegt hij zijn adres op bij zijn provider.
- Jij weet niet dat het adres is opgezegd dus je stuurt gewoon een nieuwsbrief.
- En die nieuwsbrief geeft een bounce omdat het adres niet meer bestaat.
Als de bounces in jouw nieuwsbrief op deze manier ontstaan dat is er niets aan de hand. Bij een kleine lijst hebt je dan incidenteel een bounce en bij een grote lijst zul je heel regelmatig een bounce aantreffen.
Te veel bounces heeft een andere oorzaak
Als de bounce rate van je nieuwsbrieven te hoog is dan heeft dat een andere oorzaak. Oorzaken waardoor je nieuwsbrief veel bounces krijgt zijn:
- Je gebruikt geen dubbele opt-in waardoor er spelfouten in sommige adressen zitten.
- Of je hebt heel lang niet gemaild, waardoor je alle bounces ineens krijgt die je bij regelmatig mailen verspreid over de tijd zou krijgen.
- Of je hebt een lijst gekocht. Op aangekochte lijsten staan vaak veel adressen die niet meer bestaan of die nooit hebben bestaan.
Geen dubbele opt-in
Dubbele opt-in gebruiken is niet verplicht, maar geen dubbele opt-in gebruiken is een groot risico want je controleert het e-mailadres niet.
- Je eerste risico is dat iemand niet zichzelf inschrijft maar dat een ander dat doet. Maar als het zo gaat krijg je een klacht of een spammelding en geen bounce.
- Maar doordat je het e- mailadres niet controleert kunnen er ook spelfouten in zitten.
Als je dubbele opt-in gebruikt en er staat een spelfout in het adres, dan komt de verificatie e-mail niet aan. Zo iemand komt dan niet op je lijst en krijgt dus ook nooit een nieuwsbrief.
Lang niet gemaild
Mailchimp eist dat je minimaal eens per half jaar mailt. Dat is heel ruim, want e-mailadressen verouderen razendsnel. Als je echt een half jaar niet mailt zal het bounces regenen. Maar daarnaast loop je dan ook het risico dat je andere problemen hebt, zoals een spamval op je lijst. En een spamval op je lijst kun je alleen voorkomen door minimaal eens per 30 dagen te mailen.
Aangekochte mailinglijst
Een mailinglijst kopen is gewoon een heel slecht idee. Dit is een lastig punt, want sommige mensen kopen te goeder trouw een mailinglijst en dat kan zelfs bij de Kamer van Koophandel. En als dat kan, dan zou je natuurlijk kunnen gaan denken dat je dat bestand ook mag gebruiken. Maar ligt genuanceerder.
- Het is niet verboden om adressen te kopen en te verkopen.
- Maar je mag er niet alles mee doen dat je wilt.
Als je een adressenbestand koopt dan mag je die adressen niet uploaden naar Mailchimp want voor bulk e-mails heb je actieve toestemming nodig en anders is het spam. Je mag deze adressen wel mailen vanaf een persoonlijk e-mailadres.
Mensen die een beetje verstand hebben van e-mail marketing zien aan het gedrag van een lijst dat een lijst gekocht is. En de mensen van Mailchimp hebben verstand van e-mailmarketing. Niet doen dus.
Te veel bounces heeft een andere oorzaak
Een waarschuwing bij een hoge bounce rate voorkom je door te zorgen dat je nieuwsbrief geen hoge bounce rate krijgt. Logisch, toch? En je voorkomt dat je nieuwsbrief een hoge bounce rate krijgt door dit te doen:
- Gebruik dubbele opt-in zodat al je adressen gecontroleerd zijn en je zeker weet dat al je abonnees zichzelf hebben ingeschreven.
- Zorg dat al je adressen minimaal eens per 30 dagen een e-mail van je krijgen, zodat je een bounce door een opgezegd adres direct krijgt.
Dit zijn 2 stappen die je moet nemen om je lijst gezond te houden. Wat je nog meer kunt doen: verbeter je verzendreputatie.