MailChimp en het recht om vergeten te worden

MailChimp en het recht om vergeten te worden. 

Volgens de GDPR hebben mensen het recht om je te vragen om hun gegevens helemaal te verwijderen. Als het om MailChimp gaat kunnen abonnees dit niet zelf doen. In dit artikel vertel ik hoe je moet handelen als je vergeten wilt worden. En ik leg je uit hoe je als bedrijf moet handelen m.b.t. MailChimp als iemand van je vraagt om z’n gegevens te verwijderen.

MailChimp en het recht om vergeten te worden

Als je abonnee bent

Als je abonnee van een nieuwsbrief bent en je wilt gebruik maken van het recht om vergeten te worden, dan gaat dit het gemakkelijkste  als je je niet afmeldt voor die nieuwsbrief.

Door je af te melden regel je wel dat je geen nieuwsbrieven meer krijgt, maar je adres en je geschiedenis (welke nieuwsbrieven je geopend hebt en op welke links je hebt geklikt)  blijven bewaard. Je adres blijft ook beschikbaar voor retargeting, bijvoorbeeld met een Facebook advertentie.

Als je je uit hebt geschreven en daarna besluit dat je wilt dat al je gegevens verwijderd worden, dan is het noodzakelijk dat je je hiervoor rechtstreeks contact opneemt met MailChimp. De eigenaar van de nieuwsbrief kan dit niet voor je doen als je je eerst hebt afgemeld.

Het gaat daarom makkelijker en mogelijk ook sneller als je contact opneemt met de eigenaar van de nieuwsbrief zonder dat je je eerst hebt afgemeld.

 

Lees even verder, dan zul je dit raadsel begrijpen.

MailChimp en het recht om vergeten te worden

Als je de verzender bent

Als je de verzender van de nieuwsbrief bent, dan ben je volgens de GDPR verplicht gehoor te geven aan een verzoek om vergeten te worden.

Delete

Als iemand je vraagt om al z’n gegevens te verwijderen, dan moet je het volgende doen.

  • Klik op de naam van je lijst
  • Je ziet dan een menu waarin o.a. een vergrootglas staat.
  • Klik op dat vergrootglas
  • Vul dan in het veld het e-mailadres van je abonnee in

Als je 1 lijst gebruikt dan verschijnt er nu 1 profiel van de abonnee. Als je meerdere lijsten gebruikt of als je in het verleden meerdere lijsten hebt gebruikt, dan is het mogelijk dat er meerdere profielen verschijnen. Klik de profielen die je ziet verschijnen één voor één aan. Je ziet dan een knop: Delete. Met deze knop verwijder je alle gegevens van je abonnee.

Daarna is alles weg: het adres is niet meer beschikbaar voor remarketing en de geschiedenis van de abonnee is verdwenen. Het is alsof die persoon nooit op je lijst heeft gestaan. En dat is het recht om vergeten te worden.

Deze manier kun je gebruiken voor abonnees die nog gewoon geabonneerd zijn en voor abonnees die je als admin hebt uitgeschreven. Je kunt deze manier niet gebruiken voor abonnees die zichzelf hebben uitgeschreven.

Probleem

De button Delete die je nodig hebt is alleen beschikbaar als de abonnee nog geabonneerd is of als de abonnee is uitgeschreven door de admin.

Waarom is die button er niet?

Er is een groot verschil tussen unsubscribe en delete.

Unsubscribe betekent dat de geschiedenis bewaard blijft. Hierdoor blijft ook de afmelding bewaard. Als een abonnee spijt krijgt en toch liever wel weer inschreven wil worden, dan kan dat alleen hij dat zelf doet met dubbele opt-in. Het is voor eigenaar van de lijst niet mogelijk om een abonnee die zich heeft afgemeld opnieuw in te schrijven.

Delete betekent dat de geschiedenis gewist wordt. Ook de afmelding wordt dan gewist. En daardoor zou het kunnen gebeuren dat de eigenaar van de lijst een verwijderd adres weer inschrijft. Dat mag niet en dat wil MailChimp daarom uitsluiten.

Belangrijk

Ik ben geen juriste en dit is dus ook geen juridisch advies. Dit is een uitvoerbare handelwijze in jip-en-janneketaal. Als je het allemaal heel precies wilt weten moet je even een jurist raadplegen.

 

Hoe zal dit verder gaan

MailChimp heeft natuurlijk helemaal geen zin in stapel verzoeken om vergeten te worden van mensen die zich eerst hebben afgemeld waardoor de eigenaar van de lijst dit niet zelf kan doen.

Maar zolang eigenaren van lijsten dit niet zelf kunnen regelen mag MailChimp wel stapels verzoeken verwachten. Daarom denk ik dat MailChimp met een nieuwe button zal komen die het voor de eigenaar van de lijst mogelijk maakt om iemand met een muisklik te vergeten.

Gratis MailChimp tips

workshops mailchimp in heiloo

MailChimp en het recht om vergeten te worden was last modified: by

Bron

  • MailChimp delete contacts
  • Een e-mail correspondentie met de juridische afdeling van MailChimp
MailChimp en het recht om vergeten te worden was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *