Bijgewerkt op 17 september 2023
Mailchimp landingspagina
Mailchimp landingspagina’s vind je bij de campaigns. Dit zijn mooie pagina’s. En deze pagina’s kunnen een lastig probleem eenvoudig maken. Daar wil ik hier iets over vertellen. Dat lastige probleem is het “gehannes” met lijsten.
Landingspagina’s zijn beschikbaar in iedere versie van Mailchimp.
En het gebruiken van Mailchimp landingspagina’s kost niets extra, ze zijn inbegrepen bij het tarief dat je Mailchimp betaalt en ook beschikbaar in de gratis versies van Mailchimp.
Wat Mailchimp landingspagina’s zijn
Een Mailchimp landingspagina is een pagina die op de website van Mailchimp staat, maar die je presenteert als jouw pagina. Mailchimp landingspagina’s worden niet geïndexeerd. Dat betekent dat ze niet in de zoekresultaten komen. En als een pagina niet in de zoekresultaten komt, dan moet je er zelf mensen naartoe sturen.
Waarom en wanneer
Landingspagina’s gebruik je voor focus. Ze gaan over 1 onderwerp en je vraagt 1 actie van de lezer.
Je kunt bijvoorbeeld een landingspagina maken om 1 ding te verkopen. Of je vraagt op een landingspagina om in te schrijven voor je nieuwsbrief. En ze zijn ook heel geschikt als je een actie hebt die na een poosje weer afloopt.
Een landingspagina heeft geen zijbalken en geen menu of een ingekort menu, waardoor er geen afleidingen zijn. Daarom heeft een landingspagina zoveel focus.
Soorten landingspagina’s
Mailchimp heeft 3 soorten landingspagina’s
- voor promotie van een product of dienst
- voor lijstgroei
- en om iets te verkopen
Daarnaast kun je voor elke type landingspagina kiezen uit “voorgekookte” templates en voor basis sjablonen die je helemaal zelf maakt. Zelf maken lijkt moeilijk, maar ik vind de basis sjablonen veel makkelijker werken.
In de “voorgekookte” sjablonen zitten ankers waardoor je van het ene punt van de pagina naar het andere punt kunt springen en dat is heel mooi. Maar als je daar nooit eerder mee gewerkt hebt, dan maakt dit het niet simpeler om met deze pagina’s te werken.
De mogelijkheid om betalingen te ontvangen via een Mailchimp landingspagina is gestopt in de zomer van 2022.
Eenvoudige landingspagina zelf maken
- Create (groene potlood in de zijbalk links)
- Landing page
Als je een landingspagina gaat maken dan zie je een heleboel “voorgekookte” landingspagina’s staan. En als je daarmee aan de slag gaat dan valt het lelijk tegen. Want juist in die mooie templates zitten een heleboel ankerlinks, waardoor ze lastig te bewerken zijn zoals ik eerder zei.
En als je eigen afbeeldingen er in wilt zetten, dan valt het ook nog tegen wat er overblijft van die mooie lay-out.
Ik raad je daarom aan om te beginnen met een simpele landingspagina. De eenvoudig te bewerken landingspagina’s vind je in de onderste regel op de pagina waar de templates staan. En de landingspagina die ik het makkelijkste te bewerken vind is het template “Grow your list”.

Ik weet het, dit template ziet er lang niet zo spectaculair uit als de templates op de bovenste regel. Maar daar kun je heel makkelijk iets aan doen. Je kunt het je eigen kleuren geven en je kunt je eigen afbeeldingen toevoegen. Je kunt het template zelfs een achtergrondafbeelding geven. Net wat je wilt.
Maar het belangrijkste van dit template: er zitten geen anker links in, er zitten geen onverwachte verrassingen in waardoor iets links blijft staan dat je rechts wilt hebben of andersom.
Mijn tip: begin eenvoudig. Als je een eenvoudig template in de vingers hebt, dan heb je in dat proces zoveel geleerd dat je daarna een moeilijker template kunt proberen.
Wat zet je op een landingspagina
Een landingspagina maak je omdat een landingspagina veel meer focus heeft dan een pagina op je website. Daar moet je aan denken als je de landingspagina maakt. Want als je er 30 producten op zet, dan is er geen focus meer en dat is wel een doel van een landingspagina.
Begin met een koptekst die direct de aandacht trekt van je bezoekers. Verzin een tekst waardoor ze verder willen lezen. Of nog sterker: waardoor ze verder moeten lezen. Trek je bezoekers de landingspagina in.
Call to action
Een landingspagina moet natuurlijk een call to action hebben. Plaats je eerste CTA het liefst zo dat mensen ‘m zien zonder te scrollen.
Body
In de body van je landingspagina moet je iets vertellen over je aanbod. Houd dit simpel. Maak het heel eenvoudig, informatief en to-the-point.
Voettekst
Zorg dat je contactgegevens onderaan je landingspagina plaatst zodat je bezoekers je kunnen bereiken. Let hierop want je contactgegevens staan er niet standaard in zoals bij een nieuwsbrief.
Bij nieuwsbrieven is er een beveiliging waardoor je geen nieuwsbrieven met standaard Mailchimp-teksten kunt versturen. Op landingspagina’s zit deze beveiliging niet. Daarom moet je je landingspagina extra goed nalezen om te zien of je niet ergens een placeholder hebt laten staan.
Tags toevoegen
Aan adressen die via een landingspagina op je lijst komen kun je tags toevoegen. Dat is handig want:
- Hierdoor kun je deze adressen onderscheiden van andere adressen (marktsegmentatie).
- en je kunt die tag gebruiken om een Automation workflow te laten triggeren.
Je kunt hierdoor direct nadat het adres op je lijst is ingestroomd of direct nadat het adres is bijgewerkt met de toegevoegde tag, een e-mail sturen. Als je die adressen een unieke tag geeft, dan gaat die e-mail uitsluitend naar de adressen die via die specifieke landingspagina op je lijst gekomen zijn.

Ook als je geen tag toevoegt kun je met de Customer Journey een automatische e-mail sturen naar mensen die via je landingspagina inschrijven. Maar die e-mail gaat dan niet naar adressen die al eerder op je lijst stonden.
URL van je landingspagina aanpassen
Standaard krijg je een URL met daarin: mailchi.mp. Zoiets dus:
mailchi.mp/virtueelpresent/dit-is-mijn-landingspagina
Je kunt ook je eigen subdomein aan Mailchimp toevoegen. Dan wordt de URL zoiets:
landing.virtueelpresent.nl/dit-is-mijn-landingspagina
Als je dit wilt, vraag dan hulp aan je webmaster. Hier staat wat je webmaster moet weten.
URL samenstellen
Of je die URL nou op een subdomein zet of niet, denk wel even na over je URL:
- Zorg dat de URL iets te maken heeft met de inhoud van je landingspagina.
- Houd het kort, zodat mensen het kunnen onthouden.
- Als je landingspagina gepubliceerd is, kun je de URL niet meer veranderen.
Tracking en opvolgen
Op landingspagina’s van Mailchimp heb je de volgende mogelijkheden voor statistieken en opvolgen:
- Tracking met Mailchimp en opvolgen met Mailchimp
- Google Analytics
- Facebook pixel
Maar voor Google Analytics en de Facebook pixel moet je volgens de AVG specifiek toestemming vragen en daar zie ik geen mogelijkheid voor op een landingspagina.
Je kunt wel een notificatiebalk activeren waarin je vertelt dat je bijvoorbeeld een Facebookpixel plaatst, maar dat is niet genoeg. Je moet er specifiek toestemming voor vragen. Omdat je geen toestemming kunt vragen, overtreed je de wet als je deze tracking toch gebruikt.
Statistieken van je Mailchimp landingspagina
Landingspagina’s hebben eigen statistieken. Je vindt deze statistieken door deze navigatie te volgen:
- Campaigns (bovenste menu)
- Zoek je landingspagina
- En klik op “View report”
Hieronder zie je een statistiek van een landingspagina die bedoeld is voor lijstgroei.

Je ziet hier dat deze landingspagina 57 bezoekers heeft gehad en daarvan waren 15 bezoeken uniek. Sommige mensen zijn dus meerdere malen op deze landingspagina geweest. Er zijn 50 clicks geweest. Dat waren clicks op de link waarmee de bezoeker terug kon naar de website.
De landingspagina heeft 12 inschrijvingen opgeleverd en de conversie rate is 33,3%. Dat is de verhouding tussen het aantal mensen dat de pagina bekeken hebben en het aantal mensen dat heeft ingeschreven.
Op die conversie kun je ook sturen. Als de conversie laag is, dan is er een reden om je pagina verbeteren. Als de conversie hoog is, kun je er beter vanaf blijven, want je moet niet gaan maken wat niet stuk is. Vanaf 20% is goed.
Publicatie ongedaan maken
Als je een landingspagina gebruikt voor een tijdelijke actie, dan moet je de publicatie ongedaan maken na afloop van die actie. Dat doe je zo:
- Ga naar campaigns.
- Selecteer het audience dat bij je landingspagina hoort.
- Zoek je landingspagina.
- Klik op het kleine pijltje naast Report en klik Unpublish aan.
- Daarna moet je nog in hoofdletters UNPUBLISH typen en dan is je landingspagina weg.
Landingspagina’s voor betalingen
Mailchimp had landingspagina’s waarop je betalingen kon ontvangen. Maar hier is Mailchimp mee gestopt in de zomer van 2022.
Als je toch graag betalingen wilt ontvangen via een landingspagina, dan kun je mensen redirecten van je landingspagina naar een andere betaalpagina. Hier kun je een rubriek vol met mogelijkheden vinden om betalingen in WordPress mogelijk te maken.
Mailchimp landingspagina optimaliseren
Als we het hebben over het optimaliseren van een landingspagina, dan zul je vermoedelijk denken aan het verbeteren van de conversie.
Conversie verbeteren houdt in dat je de verhouding verbetert tussen de hoeveelheid mensen die je landingspagina bekeken hebben en het aantal mensen dat zich daadwerkelijk heeft ingeschreven.
Het verbeteren van de conversie is ook een nobel streven, maar er is nog iets wat je moet doen, want heb je niets aan die verbeterde conversie.
Case: de afmeldingen komen later
Wij hadden meerdere landingspagina’s en we konden ze dus fijn met elkaar vergelijken. Hier zat een landingspagina bij die erg goed converteerde, dus we dachten dat we onze aandacht op andere zaken konden richten.
Maar toen ontdekten wij dat de funnel die deze goed converterende landingspagina opvolgde een stuk minder presteerde dan andere funnels van andere landingspagina’s. Dus we zijn op zoek gegaan naar de oorzaak.
Funnel die minder goed presteert
Als je ziet dat sommige e-mails minder goed presteren dan andere e-mails, dan moet je natuurlijk natuurlijk naar die e-mails gaan kijken om te zien wat er mis mee is. Dat heb ik dus gedaan en er was niets mis mee. Dan moet de oorzaak dus ergens anders gezocht worden.
Landingspagina optimaliseren: doelgroep
Als er niets bijzonders te vinden is in de e-mails, dan moet je naar de doelgroep kijken. Want als je een funnel naar heel veel mensen gestuurd hebt, dan weet je ongeveer wat je van die funnel mag verwachten. En als hij dan ineens iets heel anders gaat doen, dan moet je het zoeken bij je doelgroep. Dat hebben we dus gedaan.
Landingspagina optimaliseren
Als alle adressen in je funnel komen doordat mensen eerst een zoekopdracht hebben ingetikt, dan weet je zeker dat je doelgroep geïnteresseerd genoeg is om een zoekopdracht in te tikken. En je dan ontdekt dat je funnel niet presteert, dan moet je naar je content kijken want je hebt waarschijnlijk mensen aangetrokken die niet passen bij je funnel.
En als je adverteert om mensen in je funnel te krijgen en je ontdekt dat 1 landingspagina opvallend goed converteert terwijl de bijbehorende funnel het minder doet dan je andere funnels, dan moet je naar je advertentie kijken om te zien of je de doelgroep misschien te ruim hebt ingesteld.
Met een stap-voor-stap aanpak kun je achterhalen wat precies de oorzaak is en zo kun je zowel je landingspagina als je funnel optimaliseren.
Gerelateerd