MC4WP en Boxzilla

MC4WP met Boxzilla

Geschatte leestijd: 5 minuten

MC4WP met Boxzilla

Hier vind je wat je moet weten als je de plugin MC4WP wilt gaan gebruiken, eventueel in combinatie met de plugin Boxzilla.

Met MC4WP kun je een inschrijfformulier voor MailChimp op je website zetten en met Boxzilla kun je er een pop-up van maken.

Net als veel andere plugins heeft MC4WP 2 versies: een kosteloze versie en een betaalde versie. Ik vind dit een fijn inschrijfformulier en ik wil je in dit artikel vertellen wat zoal de mogelijkheden en de beperkingen van deze plugin zijn.

MC4WP kosteloze versie

Bij de kosteloze versie kun je gebruik maken van één formulier. Als je daar genoeg aan hebt dan hoef je nooit de betaalde versie van dit formulier te nemen.

Eén formulier

In de kosteloze versie kun je 1 formulier maken. In dat formulier kun je 1 groeptitel plaatsen, met de bijbehorende groepen.

Deze groep kun je tonen óp je formulier zodat mensen hun interesses kunnen aanvinken. Gewoonlijk doe je dit als je over verschillende onderwerpen schrijft en gericht wilt mailen.

Groepen en tags

Groepen

Bijvoorbeeld de groeptitel:

  • “Waar wil je over lezen?”

Met daarbij de keuzemogelijkheden:

  • Smakelijke ontbijtjes
  • Heerlijke soep
  • Borrelhapjes
  • Hoofdgerechten

Als je dat liever wilt kun je je nieuwe abonnees onzichtbaar laten instromen in een groep. Dan vinken ze niet zelf kun keuzes aan, maar jij regelt dat. Als je bijvoorbeeld een e-book aanbiedt over smakelijke ontbijtjes dan weet je dat je nieuwe abonnee in dat onderwerp geïnteresseerd is, dus je laat hem of haar instromen in de groep die je gaat mailen over smakelijke ontbijtjes.

Tags

Je kunt met MC4WP ook tags toevoegen. Maar als je dat doet dan moet je je wel realiseren dat als een bestaande abonnee inschrijft, het niet altijd goed gaat met die tags.

Dus als je verwacht dat bestaande abonnees gaan inschrijven om een e-book of zo te krijgen en je wilt een tag gebruiken als trigger voor automation, dan kun je beter een Mailchimp landingspagina gebruiken.

Geen branding

Ook in de kosteloze versie van MC4WP staat er geen branding op je formulier, dus geen link naar hun eigen website of zoiets. Het is een clean formulier met daarop uitsluitend de dingen die jij er op zet.

De enige beperking bij de kosteloze versie van MC4WP is dat je niet meer dan één formulier kunt maken.

Adressen op je eigen server

Daarnaast is het ook niet onbelangrijk dat MC4WP je adressen niet elders opslaat. De plugin heeft een log en je kunt dat log zo instellen dat alle adressen niet alleen naar Mailchimp gaan, maar ook op je eigen website staan.

En dan staan ze dus op de server waar jij je website host. Dat die adressen nergens anders staan is met name belangrijk omdat de Europese rechtbank het EU-US Privacy Shield op 16 juli 2020 heeft afgekeurd.

MC4WP betaalde versie

Als je meer dan één formulier wilt maken, dan heb je de betaalde versie nodig.

Deze betaalde versie is een aparte plugin die je na betaling kunt downloaden. Je moet ‘m daarna op je website uploaden en vervolgens de sleutel invoeren.

Als je deze plugin wilt gebruiken om meerdere inschrijfformulieren op je website te zetten dan heb je dus 2 plugins op je website staan: de onbetaalde versie én de betaalde versie, die heb je er allebei bij nodig.

Opmaakmogelijkheden

Als je niets doet neemt het formulier spontaan de stijl van je website over. Het is dus niet beslist noodzakelijk dat je het formulier extra opmaakt, maar dat kan wel.

De opmaakmogelijkheid is ook vrij makkelijk te hanteren, dus ik zou zeggen: probeer eens iets.

Shortcode

Je plaatst een formulier van MC4WP op een webpagina met behulp van een shortcode. Als je AMP op je website hebt staan kun je het formulier niet onder een blogpost plaatsen want daardoor verdwijnt het formulier.

Denk niet dat dit een nadeel is van dit formulier want dat is niet zo. Op dit moment zijn er nog maar heel weinig formulieren die je kunt gebruiken in de AMP versie van je website. Het enige formulier waarvan ik weet dat het op dit moment kan is Contact Form 7 AMP. Maar dat is geen inschrijfformulier voor een nieuwsbrief.

Zijbalk

Als je MC4WP in een zijbalk wilt plaatsen kun je dit niet met de shortcode doen. Je moet dan de widget die bij het formulier hoort naar je zijbalk slepen. Dit is niet lastig met AMP, want in de AMP versie van je website wordt de zijbalk sowieso niet getoond.

Boxzilla

Zoals ik hierboven vertelde is een gewoon inschrijfformulier niet altijd genoeg, je hebt eigenlijk een pop-up nodig of minimaal een dingetje dat verschijnt als mensen scrollen. MC4WP heeft niet vanzelf een popup, hiervoor heb je een extra plugin nodig: Boxzilla.

Deze plugin Boxzilla kun je, net als de onbetaalde versie van MC4WP, gewoon opzoeken in de plugin directory, je hoeft hiervoor niets te downloaden en te uploaden. Je kunt het formulier in een Boxzilla boxje plaatsen met behulp van de shortcode.

Aan alles is gedacht: je kunt Boxzilla zo instellen dat de popup niet getoond wordt op kleine schermen. En dat is nodig omdat Google daar niet van houdt.

Andere inschrijfformulieren

MC4WP is niet de enige mogelijkheid om een inschrijfformulier op je website te plaatsen, er zijn meer mogelijkheden. Lees dus gerust even verder bij bijvoorbeeld MailMunch of de Mailchimp landingspagina’s zodat je een afgewogen keuze kunt maken voor een formulier dat bij je wensen past en dat doet wat jij graag wilt.

Moeilijkheden met Mailchimp?

Hulp en advies bij het maken van je MailChimp nieuwsbrief maakt alles makkelijker.

Op deze website staat ook een handleiding voor Mailchimp waar je beslist verder mee komt.

tip

Gratis Mailchimp tips

Met handige checklist voor nieuwsbrieven!Privacybeleid

Ik ben een Nederlandse Mailchimp expert en ik kan je helpen met Mailchimp.

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Gepubliceerd op: 4-3-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 17-1-2022