Hoe goed presteert Mailchimp

Hoe goed presteert Mailchimp

Bijgewerkt op 4 december 2023

Als je wilt weten hoe verschillende platforms presteren als het om deliverability gaat, dan moet je dezelfde e-mail via verschillende platforms versturen. En nóg beter: verstuur dezelfde e-mail een paar keer, want dan kun je ook nog zien of een platform de ene keer wel en de andere keer niet goed presteert. E-mailToolTester doet dat af en toe met heel veel platforms. In dit artikel licht Mailchimp eruit om Mailchimp gedurende langere tijd te volgen.

De cijfers die je hier leest zijn verzameld door 5x een nieuwsbrief te versturen, telkens met een week er tussen. Die nieuwsbrieven zijn verstuurd naar een lijst met speciale adressen waarvan bekend is door welke spamfilters ze beschermd worden.

Hoe goed presteert Mailchimp?

Hoe heeft Mailchimp de laatste tijd gepresteerd?

  • Inbox: dit betekent dat de e-mails in de primaire mailbox terechtkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Gmail primair.
  • Tabs: dit zijn tabbladen, zoals een reclamefolder of een updates folder.
  • Spam: dat zal duidelijk zijn, dat is de spamfolder
  • N.a.: niet gearriveerd. Deze nieuwsbrieven zijn wel verzonden maar nergens in de mailbox van de ontvanger gekomen.
DatumPrimairTabsSpamN.a.
juni 202384,910,72,51,9
januari 202381,1%11,5%3,2%4,1%
april 202271,2%14,7%13,8%0,3%
oktober 202169,7%15,4%11,9%2,9%
maart 202172,0%14,9%12,9%0,1%
september 202075,3%16,0%8,4%0,3%
februari 202078,9%2,7%16,8%1,7%
juli 201984,2%6,7%8,0%1,1%
januari 201963,6%18,1%17,8%0,6%
Bron: EmailToolTester

Komt Mailchimp in spam?

E-mail platforms zijn voortdurend actief bezig deze cijfers te verbeteren. Dat doen ze door technische verbeteringen door te voeren en spammers te weren. Want besef dat het lang niet altijd onterecht is als een e-mail in spam komt: sommige e-mails zijn ook gewoon spam. En spammers hebben een negatieve invloed op de prestaties van het hele platform. Dus ook op de aflevering van nieuwsbrieven van mensen die met toestemming mailen.

Een andere factor is dat de ontvangende adressen steeds strenger worden.

Je ziet dat het percentage nieuwsbrieven dat helemaal niet aankomt niet hoog is en dat het percentage dat in spam komt ook wel meevalt.

Vergelijking met andere e-mail platforms

EmailToolTester voert regelmatig een test uit met verschillende bekende platforms. De afbeelding hieronder heb ik met toestemming van EmailToolTester over mogen nemen om je te laten zien dat Mailchimp in vergelijking met andere platforms ook uitstekend presteert.

Hoe goed Mailchimp presteert in vergelijking met andere platforms
Bron: EmailToolTester

Prestaties van Mailchimp

Als het goed is komt 100% van je nieuwsbrieven aan. Maar soms is dat ook anders en je moet daar wel op letten. Je kunt in Mailchimp niet zo makkelijk zien welk percentage daadwerkelijk in de mailbox aankomt. Maar het staat er wel.

Het percentage nieuwsbrieven dat is afgeleverd vind je in je rapporten.

  1. Klik op Reports (in het bovenste menu)
  2. Scrol dan naar beneden tot je dit ziet:
percentage dat aan komt

In de afbeelding hierboven zie in de vakjes staat dat niemand heeft geopend of geklikt. Geen enkele nieuwsbrief heeft gebounced en niemand heeft uitgeschreven.

Successful deliveries

Successful deliveries: 1 – 100%. Dat betekent dat de nieuwsbrief naar 1 persoon verstuurd is en dat 100% is afgeleverd. Als je de nieuwsbrief naar een hele lijst adressen stuurt, staat daar ook precies naar hoeveel adressen je ‘m gestuurd hebt en op hoeveel procent van deze adressen je nieuwsbrief is afgeleverd.

Bounced

Als er bij Bounced een getal staat (het aantal adressen waar je nieuwsbrief niet kon worden afgeleverd) dan zie je ook staan dat hij bij minder dan 100% van de adressen is afgeleverd.

Spamvallen

Wat je je evengoed moet realiseren, is dat adressen zich kunnen ontwikkelen tot spamvallen. Als je mailt naar een spamval, dan zie je daar niets van. De nieuwsbrief wordt daar gewoon afgeleverd. Je ziet dit dus ook niet in je statistieken.

E-mail authenticatie

Ikzelf heb heel lang de e-mails die ik via Mailchimp stuur bewust niet geauthenticeerd. Bewust, want veel van mijn klanten hebben dat ook niet gedaan. Door het niet te doen kan ik dus beter zien of het even goed lukt om een e-mail in de mailbox te krijgen.

En dat is jarenlang gelukt. Maar in januari 2023 kwamen alle e-mails die ik naar Gmail stuurde in spam. Ik heb niets aan die e-mails veranderd, dus dat betekent dat het spamfilter van Gmail een beetje veranderd is.

Ik raad je daarom dringend aan om je e-mails te authenticeren, want dat verbetert de aflevering enorm!

En als jouw nieuwsbrief gedurende langere tijd een lage open rate heeft, dan zou het kunnen dat hij in spam komt. Als je dat wilt, kan ik dat voor je onderzoeken.

Presteert Mailchimp goed

We begonnen met de vragen hoe goed Mailchimp presteert en of Mailchimp in spam komt. In de tabel hierboven zie je dat dit wisselt. Dat is normaal, dat is bij ieder platform zo. Dat komt door wijzingen in de werking van de spamflters e.d. Maar je kunt hier heel duidelijk zien dat Mailchimp door bank genomen erg goed presteert.

Als je de prestaties van Mailchimp wilt vergelijken met de prestaties van andere platformen dan kun je die vergelijking hier vinden.

, , ,
Scroll naar boven