Dynamische content

Wat is dynamische content

Bijgewerkt op 1 december 2023

Wat is dynamische content

Dynamische content in je nieuwsbrief betekent dat je content verbergt voor mensen voor wie die content niet relevant is en dat je deze content toont aan mensen voor wie het wel relevant is.

Voorbeelden van dynamische content

Call-to-action: In veel nieuwsbrieven zie je een call-to-action staan om je te abonneren. Dat is relevant als de nieuwsbrief gedeeld is op de social media, want die mensen zijn nog niet geabonneerd. Maar dit is helemaal niet relevant voor mensen die al geabonneerd zijn.

Bij elke nieuwsbrief zijn er veel meer lezers die geabonneerd zijn dan lezers die niet geabonneerd zijn. Dus eigenlijk is het raar om je abonnees lastig te vallen met een call-to-action om zich te abonneren. In zo’n situatie kun je met dynamische content die call-to-action verbergen voor mensen die al geabonneerd zijn.

Aankoopgedrag: Een ander voorbeeld: je wilt inspelen op aankoopgedrag. Je klanten hebben bijvoorbeeld dienst of product x gekocht en dit leent zich er niet voor om het nogmaals te verkopen. Bijvoorbeeld een boek. Als je dat eenmaal gekocht hebt is het heel vervelend om daar in elke nieuwsbrief weer reclame voor te zien. Dan verberg je je promotie voor dat boek voor iedereen die het al gekocht heeft.

Aanbod verbergen: Je wilt dat mensen die nog niet gekocht hebben een aanbod te zien krijgen. Maar mensen die al gekocht hebben moeten het aanbod niet zien. Dat kan ook geweldig zijn als je abonnementen verkoopt. Dan maak je een dynamisch blok voor iedereen die nog niet heeft gekocht en dat blok laat je alleen zien aan mensen die niet hebben gekocht. En zodra ze gekocht hebben, toon je dat blok niet meer.

Opvolgen: Of mensen die op je lijst staan hebben informatie aan je gevraagd over je aanbod. En je wilt ze dit geautomatiseerd toesturen. Zowel in Mailchimp als in MailerLite kan het zo geregeld worden dat ze deze informatie rechtstreeks in je nieuwsbrief op kunnen vragen door op een link te klikken.

Meertaligheid: En denk natuurlijk ook aan meertalige nieuwsbrieven. Ook meertaligheid kun je dit prachtig regelen met dynamische content.

Funnels

Je kunt veel veel voordeel hebben van dynamische content. Met name als je dynamische content gebruikt in een funnel. Laatst heb ik een interessante funnel gemaakt, ik zal je hier een concreet voorbeeld van geven.

B2B en dynamische content

Stel dat je een B2B doelgroep hebt en een funnel maakt van een stuk of 20 e-mails. Na iedere 5e e-mail wil je een speciaal aanbod doen. Die aanbiedingen heb je in 2 versies: je hebt een groepsaanbod met open inschrijving voor kleine bedrijven en je hebt een incompany aanbod voor grote bedrijven.

  • Dan kun je na iedere 5e e-mail een vertakking maken. Maar het vervelende is dan dat de 6e en de 10e e-mail weer voor iedereen hetzelfde is. Terwijl een vertakking een splitsing is en na een splitsing, komen die groepen niet meer samen.
  • De 11e e-mail is weer een aanbod, dus dan zou je weer een vertakking moeten maken. Met daarna in beide takken weer dezelfde e-mails. Tot er weer een aanbod komt.

Je gaat dan een heleboel e-mails 2x in de funnel zetten. Dat is op zich niet zo erg maar wel dubbel werk en als ze een keer wilt wijzigen, dan is het ook dubbel werk.

Dynamische content

Als je dynamische content gebruikt, gebeurt dit niet. Je zet dan zowel je incompany aanbod voor grote bedrijven als je groepsaanbod voor kleine bedrijven in dezelfde e-mail. En je verbergt het aanbod dat niet relevant is voor de lezer.

  • Kleine bedrijven toon je het aanbod voor kleine bedrijven.
  • Grote bedrijven toon je het aanbod voor grote bedrijven.

Beide teksten staan in dezelfde e-mail. Na je sales e-mail gaat die funnel gewoon verder met e-mails die voor beide groepen gelijk zijn.

En je volgende aanbod zet je weer neer als dynamische content waarbij je het aanbod dat niet relevant is voor een specifieke lezer, verbergt. Je lezer ziet helemaal niets van het aanbod dat niet relevant voor hem is. Maar jij hoeft geen splitsingen te maken in je funnel die in deze situatie helemaal niet handig zijn, omdat de e-mails na de splitsing telkens hetzelfde zijn.

Mailchimp Essentials, Free of de legacy versie

Met Mailchimp Essentials, Free of de legacy versie kun je dynamische content maken. Maar met deze versies is het veel moeilijker dan met de hogere versies van Mailchimp. Dit is geen enkel probleem als je je nieuwsbrieven wilt laten maken, want dan maak ik de voorwaardelijke content.

Maar als het niet je bedoeling is om je e-mailmarketing uit te besteden en je wel graag dynamische content wilt met een van deze versies van Mailchimp, dan raad ik je aan te gaan upgraden. Als je dat niet doet dan moet je leren werken met een template dat vol staat met codes. En deze codering hangt af van de inrichting van je account. Dat betekent dat als je een kleinigheidje aan de inrichting van je account verandert, de dynamische content in gevaar komt.

In de lagere versies van Mailchimp kan het dus wel, maar dat is flink complex en je moet dan heel erg goed weten wat je doet.

Mailchimp Standard of Premium

Of beter kunt upgraden of uitbesteden hangt met het oog op de kosten o.a. af van hoe groot je lijst is en hoe snel hij groeit. Neem bij twijfel contact met me op, dan gaan we uitrekenen met welke oplossing je het voordeligst uit bent.

,
Scroll naar boven